Откриха една от най-старите звезди, формирала се в друга галактика

Никой обаче не е успял да открие някоя от звездите от първо поколение
21 мар 2024 22:15, Елка Василева
26
Откриха една от най-старите звезди, формирала се в друга галактика
Снимка: архив, БГНЕС

Учени откриха една от най-старите звезди, която се е образувала в друга галактика, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

"Тази звезда е уникален прозорец към много ранния процес на формиране на елементите в галактики, различни от нашата", казва Анируд Чити от Чикагския университет, водещ автор на статия, в която е обявено откритието. Тя е публикувана в изданието "Нейчър астронъми".

"Създали сме си представа как изглеждат звездите, които са били химически обогатени от първите звезди в Млечния път, но все още не знаем дали някои от тези признаци са уникални или нещата са се случили по подобен начин в други галактики", отбелязва той.

Първото поколение звезди преобразява Вселената. В техните ядра обикновените водород и хелий се сливат в дъга от елементи. Когато тези звезди умират, те експлодират и нови елементи се разпръскват из Вселената. Желязото, което тече във вените на хората, калцият в зъбите и натрият, който подпомага мисленето ни, са се родили в сърцето на отдавна умряла звезда, припомня "Юрикалърт".

Никой не е успял да открие някоя от тези звезди от първо поколение, но учените от Чикагския университет обявиха уникалната находка: звезда от второ поколение, която първоначално се е образувала в галактика, различна от нашата.

Водещият автор на изследването Анируд Чити специализира в т.нар. звездна археология: възстановяване на начина, по който най-ранните поколения звезди са променили Вселената.  "Искаме да разберем какви са били свойствата на първите звезди и какви елементи са произвеждали", обяснява изследователят.

Все още никой не е успял да види директно тези звезди от първо поколение, ако изобщо има такива във Вселената. Вместо това Чити и колегите му търсят такива, образували се от пепелта на това първо поколение.

Това е трудна задача, защото дори второто поколение звезди вече са много стари и рядко срещани. Повечето такива тела във Вселената, включително и Слънцето, са резултат от десетки до хиляди поколения, като всеки път натрупват все повече и повече тежки елементи. "Може би по-малко от една на 100 000 звезди в Млечния път е от второ поколение", казва той. "Наистина търсим игли в купа сено".

Но си заслужава да бъдат получени моментни снимки на това как е изглеждала Вселената назад във времето, казват специалистите. "Във външните си слоеве тези звезди запазват елементите от мястото, където са се образували", обяснява Чити. "Ако успеете да откриете много стара звезда и да получите нейния химически състав, можете да разберете какъв е бил химическият състав на Вселената там, където тази звезда се е формирала преди милиарди години", допълва той.

За целите на изследването Чити и и колегите му насочват телескопите към необичайна цел: звездите, които съставляват Големия Магеланов облак - ярка ивица от звезди, видима с просто око в Южното полукълбо. Смята се, че някога тя е била отделна галактика, привлечена от гравитацията на Млечния път само преди няколко милиарда години, отбелязва "Юрикалърт".

Учените търсят доказателства за много стари звезди там и каталогизират десет от тях - първо с телескопа  "Гая" на Европейската космическа агенция, а след това и с "Магелан", който се намира в Чили.

Една от тези звезди веднага се забелязва като странност. В нея има значително по-малко тежки елементи, отколкото в която и да е друга звезда, наблюдавана досега в Големия Магеланов облак. Това означава, че тя вероятно се е формирала след първото поколение звезди - така че все още не е натрупала по-тежки елементи в хода на многократни раждания и умирания на звезди, се казва в публикацията.

Картографирайки елементите й, учените с изненада установяват, че звездата има много по-малко въглерод, отколкото желязо, в сравнение с това, което се наблюдава при звездите от Млечния път.

"Това беше много интригуващо и предполага, че може би увеличаването на въглерода в най-ранното поколение, както виждаме в Млечния път, не е било универсално", казва изследователят Чити. "Ще трябва да направим допълнителни изследвания, но това дава основания да смятаме, че има разлики между отделните места".

Според него "допълваме картината за това как е изглеждал процесът на обогатяване на ранните елементи в различна среда" .

Откритията също така потвърждават други изследвания, които предполагат, че Големият Магеланов облак е формирал много по-малко звезди в началото в сравнение с Млечния път.

"Наистина е вълнуващо да открием звездната археология на Големия Магеланов облак и да можем да очертаем толкова подробно как първите звезди са обогатили химически Вселената в различни региони", допълва Чити от Чикагския университет.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Ромската Маалъ преди 1 месец
Русофилите са плоскоземи. Сега ще кажат, че това е фотошоп.
24
4
 
2
 
! Отговори
Земята е Плоска преди 1 месец
Истината е че крият от нас, че земята е плоска и ни праскат с кемтрелс за да прави по-добър сигнала 5 г през ваксината графенов оксид, за да могат да ни контролират и да може сорос да седи с гаджето си и да оправлява всеки един от нас като електрическа игра. Истината е в старите книги и по точно прецказанията на баба Ванга и за Илюминаторите и идването на Анонаките, СЛАВА РОСИИ!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Анонимен 9 === Леле майко :-O Как успя само в едно изречение да допуснеш толкова грешки (за пунктуацията изобщо не говоря)
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали така развиха истерията по така наречения изкуствен интелект, а то е една техника позната на програмистите от над 30г - рефлекшън. Програмата да може да се обновява и поправя. После написаха, че това всъщност било машийн лърнинг, добавиха малко алгоритми, после добавиха още малко и го нарекоха високопарно изкуствен интелект. Какво стана с квантовите компютри, дъвчем ги от 20г, а никой не ги е виждал, това е поредният технологичен балон, като ходенето на Мъск до Марс, щеше да излита 2025та...
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо по-лесно от това да се съчиняват фалшиви новини в технологичния сектор. Никой не може да те обори, защото никой не е работил по това. Винаги можеш да напълниш вестника със статия за най-хубавата галактика, най-светлата, с най-много черни дупки и т.н. Но ако на някой журналист му хрумне да те изложи какъв измамник си и те попита нещо уникално просто за астроном - какви са газовете на слънцето? Всичко ще лъсне.
20
1
 
3
 
! Отговори
HeHoPMaJlHuK преди 1 месец
Ядрен вампир, по-бързо към строежа, че другите ман'госи те чакат да им носиш кафето от вендинг машината за 0.60ст
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приказки за възрастни деца на над 20г
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното доказателство, че квазинауката произвежда повече фалшиви новини и от пентагона, отдел анализи. Тук му викаме нАука.
17
4
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Да бяхте питали Лили Иванова.аЩеше дави каже къде се намира и да си спестите търсенето
16
5
 
1
 
! Отговори
Весо преди 1 месец
Това е само за родните ни и крадливи политици,хем крадливи по възраст,хем преминават в друго измерение.Там ярко свети звездата Буда!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро брейка се изказа пак.
14
7
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 1 месец
Земята е плоска и неподвижна, космологията е религията на Дявола!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да изпращаме Кирчо, Кокорчо, Тагаренко, Денков, Атанасов, Пейков, Боко, Пеевски феномена и подобни там. Ако го направим, ще корумпират звездата и ще започнат да се мазнят на тамошните вождове, пък били те и несъществуващи! :)
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зона на живот е умножена светлина на слънцето и светлината на звезда. Няма никакво евро.
11
12
 
4
 
! Отговори
Леля Ратка преди 1 месец
Ората няма ко да идът тия мискини звезди, мезди, намсикоси ше ми откриват.
10
3
 
0
 
! Отговори
До bl преди 1 месец
Извинявам се,ако не сте ме разбрали..онова беше сарказъм.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА Е ЗВЕЗДЕН ПРАХ ОТ ЕВРОЗОНАТА!!!...
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старите звезди вече са полугаснали или експлодирали както и слънцето след 1 милярда ще се надуе и после ще угасне.
7
7
 
1
 
! Отговори
bl преди 1 месец
"Офф..ей ся гледайте кво става като наскачат астрономите във форума" ... Астрономите са будали, които вместо да си гледат ракията в бъдурчето си кривят вратовете да гледат звездите в небето.
6
8
 
8
 
! Отговори
bl преди 1 месец
"Желязото, което тече във вените на хората, калцият в зъбите и натрият, който подпомага мисленето ни, са се родили в сърцето на отдавна умряла звезда". ... Хммм, интересно! От къде тогава са се взели тези елементи в тялото на Лили Иванова като се знае че тя е изнасяла концерт по повод раждането на тази звезда?