Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-ранната известна "мъртва" галактика

Преживяла е взрив на звездообразуване в продължение на 30 - 90 млн. години
Обновена: 7 мар 2024 10:21 | 7 мар 2024 10:17, Елка Василева
6
Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-ранната известна "мъртва" галактика
Снимка: архив, БГНЕС

Астрономи са открили най-ранната известна "мъртва" галактика с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб", предаде Ройтерс.

Откакто заработи през 2022 г., мощният наследник на ветерана "Хъбъл" разкри множество изненади за това как са изглеждали "нещата" в ранните етапи на Вселената. Сега към тях се прибавя още едно забележително постижение - наблюдения на галактика, която вече е била "мъртва", когато Вселената е била само на 5 процента от сегашната си възраст.

Учените съобщават, че "Джеймс Уеб" е съзрял галактика, в която образуването на звезди вече е било преустановено преди около 13,1 милиарда години или 700 милиона години след Голeмия взрив, дал началото на Вселената. През годините са открити много "мъртви" галактики, но тази е най-ранната известна.

В някои отношения тази галактика напомня за покойния холивудски актьор Джеймс Дийн, известен с историята си "живей бързо, умри млад".

"Галактиката изглежда е живяла на скорост и интензивно, след което много бързо е спряла да образува звезди", казва астрофизикът Тобаяс Лузър от Института по космология "Кавли" към Кембриджския университет, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

"През първите няколкостотин милиона години от своята история Вселената е била бурна и активна, с много газ наоколо, който е подхранвал образуването на звезди в галактиките. Това прави откритието особено озадачаващо и интересно", допълва изследователят.

Галактиката е сравнително малка, вероятно с около 100 милиона до един милиард звезди. Това я съпоставя с масата на галактиката джудже Малък Магеланов облак, разположена близо до нашия Млечен път, въпреки че тя все още формира нови звезди. След като една галактика спре да образува нови звезди, тя се превръща в нещо като звездно гробище.

Звездите с масата на Слънцето живеят около 10 милиарда години. "Ако тази галактика беше спряла да образува звезди по времето, което наблюдавахме, днес в нея нямаше да има нито една слънцеподобна звезда", казва съавторът на изследването Франческо Д'Еудженио.

Въпреки това звездите, които са с много по-малка маса от тази на Слънцето, могат да живеят трилиони години и да продължават да светят дълго след като звездообразуването спре, обясняват учените.

Изследователите са установили, че откритата от телескопа "Джеймс Уеб" галактика е преживяла взрив на звездообразуване в продължение на 30 до 90 милиона години, след което внезапно е спряла. Учените се опитват да разберат каква е причината.

Според тях това може да се дължи на действието на свръхмасивна черна дупка в галактичния център или на явление, наречено "обратна връзка" - изблици на енергия от новообразувани звезди, които са изтласкали извън галактиката газа, необходим за звездообразуването.

В настоящото изследване учените са успели да наблюдават "мъртвата" галактика в определен отрязък от време. Според тях е възможно по-късно тя да е възобновила образуването на звезди.

Учените отбелязват, че някои галактики могат да претърпят подмладяване. За изследователите остава неизвестно каква е била окончателната съдба на тази галактика.

Наред с много други открития космическият телескоп "Джеймс Уеб даде възможност на астрономите да видят най-ранните известни галактики, които се оказаха по-големи и по-многобройни от очакваното.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, кога умре бе, оня ден нищо и немаше!
4
1
 
4
 
! Отговори
Офанзивен дефанзив преди 2 месеца
Да, така беше - много бързо спря да създава звезди... Още я помня тази малка непослушна галактика. Казвах й аз "Ако не слушаш, няма да пораснеш!", ама кой да слуша...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко това е само в едно измерение!
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига сте говорили за този 'голям взрив', отдавна е опровергана тая мързелива теория
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мчи то требе да нема дзвезди след кат е спряла да ги произвежда. Нали след време се взривяват и не са вечни...