Мощна вълна космическа светлина е повлияла на земната атмосфера

Тя е стигнала с рекордна енергия след 2 млрд. светлинни години пътешествие
15 ное 2023 08:30, Елка Василева
12
Мощна вълна космическа светлина е повлияла на земната атмосфера
Снимка: архив, БГНЕС

Мощна вълна космическа светлина с рекордна енергия, достигнала Земята миналата година в края на продължило близо два милиарда светлинни години пътешествие в космоса, е повлияла върху горните слоеве на атмосферата по безпрецедентен начин, установи изследване, цитирано от АФП.

На 9 октомври 2022 г. астрономи засичат гигантски изблик на гама лъчи, най-интензивната форма на електромагнитна радиация. Този изблик, наречен BOAT (от "Brightest Of All Time" - най-яркият за всички времена), е с източник на разстояние около два милиарда светлинни години и озарява телескопите само за седем минути, но оставя видима светлинна следа, наблюдавана от любители в продължение на седем часа.

Мощната светлинна експлозия активира детекторите за светкавици в Индия и включва инструменти, използвани за изследване на слънчеви бури.

Учените бързо успяват да установят въздействието на светлинната експлозия върху дълговълновите радиокомуникации в ниската част на йоносферата, на височина между 60 и 350 километра.

Италиански и китайски изследователи продължават да анализират този феномен и наблюдават за пръв път, че той е засегнал и горните слоеве на йоносферата. Разположени на 350-950 километра над земната повърхност, до ръба на космоса, в тези слоеве слънчевата радиация се трансформира в заредени частици, които създават голямо електрическо поле.

От около двадесет години експерти обсъждат дали е възможно изблици на гама-лъчи да влияят върху горните слоеве на йоносферата, каза за АФП Мирко Пиерсанти, ръководител на изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс". "Мисля, че най-сетне отговорихме на този въпрос", каза изследователят от университета на Акуила, Италия.

За щастие на изследователите италианско-китайски спътник с детектор за електрически полета се намирал точно в зоната, озарена от изблика на гама-лъчи, на 500 километра над Земята. Открихме в електрическото поле форма, която не е наблюдавана никога досега, каза ученият. "Невероятно е, можем да наблюдаваме неща, които се случват в далечния космос, но засягат и Земята", каза в прессъобщение Ерик Кулкерс, експерт по гама лъчи в Европейската космическа агенция.

Откритието би могло да помогне да се разберат потенциалните заплахи от бъдещи изблици на гама лъчение. Най-лошият сценарий би бил подобна мощна експлозия да настъпи в нашата галактика Млечен път. Тя би имала енергията "напълно да заличи" озоновия слой на Земята, каза Марко Пиерсанти.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 месеца
Учете физика! Гама лъчите са толкова мощни, че почти не взаимодействат с материята, преминават без проблем през земното кълбо. За йонизиране на атмосферата - абсурд!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лекар ихтиманец Минават и йонизират. Кое не разбра?
8
3
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 месеца
Мноого тпа статия. Прочетете малко физика! Гама лъчите преминава през земното кълбо като курмуш през въздух!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1.....Наистина си много зле...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кат ме тресне домошарката и стаам мощен.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СВЕТИ ЗВЕЗДИЧКА,ГАСНЕ ЗВЕЗДИЧКА И РАЗПРЪСКВА ГАМА РЕЙ И НАУКАТА НЕМЕЙ, А РАДИАЦИЯТА НИ ПОЛИВА КАТО СЕЛСКА НИВА С КУКУРУЗ ЗА ДА ХРАНИМ НАШИЯ ДОМУС!!...
4
6
 
2
 
! Отговори
mdam преди 3 месеца
земята е плоска, така че няма да ни удари. освен това ние си имаме наши празници.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Електромагнитно поле летящо в космоса. Как може да повреди озона. Редукция ли?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествено че навсякъде има лъчение в космоса гама лъчите се появяват от избухването на свръхнови звезди лошото е когато лъчението е насочено към нас това никой не може да го избегне само дано не е наблизо както казват в нашата галактика
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Озоновият слой няма нужда да заличава,но ако може да удари сателитите ще е добре,за да спре противната сатанинска укро пропаганда и плановете им да въвеждат цифрова диктатура.Никой нормален не желае фюрери дори те да са модерни и по интернет.За да се развива човечеството то трябва да е свободно и да има право на избор.