Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО

Той няма да участва в срещата
27 юни 2024 17:00, Нели Христова
425
Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Още по темата
Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", става ясно от позиция, разпространена от прессекретариата на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
8
 
! Отговори
до у бре преди 6 дни
""""Дори и служебен да е кабинета,в момента ТОВА е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ! Защо Радев НЕ ИЗПЪЛНЯВА решенията му?"""""" -------- Щото негово право е да откаже! Предлагам вместо него да изпратят Шишо Ен::::::чера и индианския вожд Винету в компанията на Киру Т., все пак, кабнета е техен и "Рамките" също!!! -))))))
265
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
До до 247 Не знам дали си даваш сметка, но Радев със сигурност си дава сметка, че с това изказване на практика казва, че Украйна трябва да преддаде териториите си на Русия. С други думи, Радев е руско прокси.
264
1
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 дни
Не е редно служебното правителство да очаква президентът Радев да е съгласен с това, което те искат да представят като "позиция на България". И също така не е редно служебно правителство да решава какви задължения поема България във връзка с войната в Украйна. Това трябва да се реши в Народното събрание.
263
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Радев трябва да е във Вашингтон. Но какви ще ги говори там? Ще стане за смях. Ако не каже правилните думи, Путин ще му дърпа ушите. Ох, хич не му е лесно. Шикалкави и е много смешен.
262
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ГЕРБ ще подпише за включването на НАТО във войната срещу Русия, Иран, Северна Корея, Китай. На Главчев му дайте успокоително, че да не трепери и да се изпусне на конференцията.
261
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Откога прооост е политически некоректна дума
260
1
 
14
 
! Отговори
до 247 преди 6 дни
"""" "Крим е руски", "Украйна да отстъпи териториите си за да има мир. С една дума няма да имаме руски троянски куц кон там."""""" ------- Първо: Крим става руски през 1783 година с указа на Императрица Екатерина II. Второ: Ако искаш мир отстъпваш завоюваните от противника територии, такъв е закона на Войната, нарича се - Капитулация! Кое от казаното от Радев не е вярно???
259
10
 
2
 
! Отговори
У бре преди 6 дни
Дори и служебен да е кабинета,в момента ТОВА е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ! Защо Радев НЕ ИЗПЪЛНЯВА решенията му?
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
България е на една крачка от Русия и трябва да си много *** да се замесваш във война с нея, както и с която да е друга държава, че и без това не сме цъфнали
257
2
 
14
 
! Отговори
До 252 преди 6 дни
Украйна нямат президент. Зеленски е с изтекъл мандат. На Европейското хиляди украинци разпънаха огромно знаме с надпис: "ВЪРНЕТЕ НИ ИЗБОРИТЕ".
256
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Радев казва, че не е участвал в съставянето на позицията. Представили са му я в готов вид. Прочел и не одобрява. Какво плюете? Първо трябва да се види какво му е секретното!?! Нали уж това е позицията на България? Ние българи ли сме? Защо се крие позицията? Трябва да излезем на протести ли, за да я разберем?
255
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не вземай даровете на гербенайците и депесайците.
254
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Георги Сава-Раковски: "Който ни освободи - той ще ни пороби!"
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В ролята на Богдан Филов ще бъде Главчев Той ще обяви война на Русия.
252
19
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Благородно завиждам на Украинците че имат такъв президент! А ние- мyнчовец!Също и че имат такава велика държава за която да умират!
251
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Схемата на Боко беше да натопи Радев за решенията на НАТО, които ще доведат до ескалация и война. Хитър Боко и Настрадин Пеевски са отлична комбина. Лъжат и мажат.
250
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
на място Рунде, на място - почеши коня
249
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
М.и ще откаже...той знае, че не е представител на България...а на расия
248
3
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 6 дни
Подкрепям Президента Ни с 2 ръце,за Отказа му,да " ЧЕТЕ НАПИСАНА " статия", от Някого,сякаш той е ГОВОРИТЕЛ на НЯКОГО!!!-:)! Бре тия " Севени Сияния" МНОГО СТАНАХА???! Абе я Сииии......
247
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре, че се отказа. Усети се, че ще бъде в оглушително малцинство сред участниците там със позициите си "Крим е руски", "Украйна да отстъпи териториите си за да има мир". С една дума няма да имаме руски троянски куц кон там. И слава Богу!