Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО

Той няма да участва в срещата
27 юни 2024 17:00, Нели Христова
425
Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Още по темата
Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", става ясно от позиция, разпространена от прессекретариата на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
8
 
8
 
! Отговори
Рюте преди 4 дни
300 хиляди натовски войници ще бъдат дислоцирани в украйна. 10 хилки ще трябва да дойдат от вас. ще трябва и да се плаща за боеприпаси и т.н. За Блек Рок и за парньорите. Напред Българи. Одеската Епопея предстои.
285
4
 
14
 
! Отговори
до Българин преди 4 дни
Имаше една държава, казваше се Югославия..., една друга - Либия, след това Сирия...., а преди нея Ирак, Авганистан. И къде беше "Международното право"??? Имаше едни "Мински споразумения", които ако бяха имплементирани , днес, нямаше да има война, а Украина щеше да си върне цялостната власт над ЛДНР, Путин едва ли не им тикаше обратно в ръцете двете републики и всички го разбираха, и Меркел и Оланд и Порошенко, дори го признаха открито пред медиите. Щатите искаха война..., получиха я!
284
1
 
11
 
! Отговори
Боб Лий Суагър преди 4 дни
Човека не иска снайперисти по оградата си!
283
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не му се ходи понеже руските валенки му стягат в ботуша.
282
14
 
3
 
! Отговори
Хахха преди 4 дни
Страх го е, че ще метат пода с него пак, ако отиде
281
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво. Радюв сам падна в собствения си капан. Какъв главнокомандващ е като се сви в черупката си при първата заплаха. Без собствено мнение. Язък.
280
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не иска да го мобилизират за Ф16...
279
6
 
0
 
! Отговори
Браво преди 4 дни
Заслужаваш,, Андрей Първозвани"!
278
11
 
2
 
! Отговори
Фатмака преди 4 дни
Да бие кубинки на плаца и да го няма
277
19
 
4
 
! Отговори
Тоя национален преди 4 дни
Предател трябва да го затворят
276
17
 
3
 
! Отговори
Тоя Позор преди 4 дни
Трябва да бъде свален
275
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какви ангажименти се готви да поеме България на тази среща, че Радев да откаже да води делегацията. Явно пак се готвят да предават български интереси.
274
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До до Българин "Пак ще повторя: Победителят поставя условията на победеният" А аз пак ще повторя, че това е директна подкрепа за нарушенията на международно признатите граници на Украйна от руския агресор, с други думи -Радев действа като руско прокси, защитавайки интересите на агресора, вместо да защитава международното право. Отделно от този факт, войната нито тогава, ннито сега е приключила, че Радев да застъпва тезата за "победител" и "победен". Но много му се иска да прокара тази опорка.
273
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До до 235 "Аз ли нямам представа какви са властите в България? Много даже имам" Твърдейки, че Конституцията конституира президентската институция като "власт" в България показва, че това не е така, независимо колко усилено го твърдите. Още по-голямо доказателство за това, че не разбирате е това, че бяхате разделили властите по начин, който ПРОТИВОРЕЧИ на Конституцията. Това е дефинирано, и не го решавате ВИЕ.
272
4
 
8
 
! Отговори
до Българин преди 4 дни
""""""Радев със сигурност си дава сметка, че с това изказване на практика казва, че Украйна трябва да преддаде териториите си на Русия.""""" -------- Пак ще повторя: Победителят поставя условията на победеният, а не обратното, има си военен термин, нарича се - Капитулация!!!! Радев е военен и го знае!!! Колкото по-дълго продължи войнаа, толкова повече територии ще загуби Украина, да не говорим за жертвите, това е Истината!!!
271
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Българин - По твоята логика и украинците вече са слуги на руската пропаганда. Не го признават хората и искат избори. И надали зелника ще преизберат.
270
1
 
2
 
! Отговори
до 235 преди 4 дни
Аз ли нямам представа какви са властите в България? Много даже имам. Вие цитирате някои части от Конституцията, а тя представлява единство. Ако президентът не беше важен, 1. нямаше СДС-то толкова да драпат Ж. Желев да стане президент; 2.нямаше да има право на куп служители; 3. Нямаше да има КВОТИ и т. н. Вие разчитате, че с надменното си безпардонно държание ще отвратите хората да дискутират с Вас и ще останете сам на бойния терен. Има обаче още несмазани от бутовете и шкембетата ви.
269
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До До 252 "Украйна нямат президент. Зеленски е с изтекъл мандат." Повтаряйки лъжите на руския диктатор само показваш, че служиш на руската пропганда, защото вече бяха опровергани от председателя на украинския парламент, който посочи как и защо Зеленски е напълно легитимен.
268
1
 
8
 
! Отговори
Глупости са това преди 4 дни
До Анонимен 263: "Правилните думи"? Какви правилни думи очакваш от правителството на Главчев. Слугинаж, нищо повече. Щеше да е смешно, ако не беше жалко. Война до последният украинец - това ще чуем от Вашингтон.
267
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 261 - Те и формата за повелително наклонение на глагола ида са цензурирали и едва ли биха могли да обяснят защо. Като им гледам грамотните статии, не се учудвам.