Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО

Той няма да участва в срещата
27 юни 2024 17:00, Нели Христова
425
Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Още по темата
Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", става ясно от позиция, разпространена от прессекретариата на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
15
 
11
 
! Отговори
Е,и ?! преди 1 седмица
За милиони българи поезията на това жалко парвеню радефофоф е не съществена и не значима. Жалък шебек ,но най жалкото е че не осъзнава колко е нищожен за световната общност.
244
15
 
8
 
! Отговори
Радев е позор преди 1 седмица
Импичмънт и Затвор
243
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо се превръща в любимия хейтър на нацията.
242
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
цял ДЕН копейчовците реват у форума - стига ред сополи ред сълзи - малко мъжката се дръжте и престанете да скимтите - тоя чорапа да си седи в долапа
241
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава Богу, че е голям резил всеки път този като отиде на посещение някъде.
240
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде рундьо, покажи юмруче. Ти си нашата гордост.
239
4
 
14
 
! Отговори
До 236 преди 1 седмица
До Българин - Заминавай за Америка, щом искаш живот като на американец. Аз искам като българин да живея в България. На когото не харесва, айде, друм по света.
238
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
За всичко е виновна корупцията и политиците.
237
14
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
До Рендето до 218 Никакви сериозни функции на президентската институция не са засегнати от промените в Конституцията. Факт.
236
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Ох, с нетърпение очаквам политическите дебати между двамата млади енергични американски кандидати за президент на Съединените Американски Щати. Мене Съдединените Американски Щати много ме кефат, Съединините Американски Щати са най-демократичната страна, а ние българите много обичаме демокрацията защото при Тодор Живков нямаше демокрация, и Съединените Американски Щати ни донесоха демокрация да живеем в демокрация, ние българите искаме да живееме като американци, а не като руснаци!
235
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
До Анонимен 229 "Парламентарна, президентска и юридическа трябва да имат възпиращо действие" Нямаш никаква представа от Конституцията на Република България. Президента не е конституиран като "власт" а точно като представително лице. Трите власти в България по Конституция са ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА и СЪДЕБНА и президентскката институция не е НИТО ЕДНА от трите.
234
0
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 седмица
Да пратят Ники, бе! Той нали искаше да пътува.
233
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябваше да иде и да си отстоява неговите. Щом оная чиновничка от казуса Сребреница може , що президента да не може?!?! И щеше да ги остави с пръст в гъс(т):-)))
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 230 Направо фисстинг ви направи с тази позиция.
231
6
 
18
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
Като ви чета коментари ме хваща срам. Много ясно, че няма да отиде и да цитира решенията на Боко и Пеевски да изпращат военни в Украйна. Това е равно на смърт, хайде малко мислете с тия глави!
230
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо юмручето вкара шарлатаните във властта.
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По Конституция, според духа на Конституцията, всяка от трите власти: Парламентарна, президентска и юридическа трябва да имат възпиращо действие, за да не се събира цялата власт на ено място и да става безконтролна, което води до залитания. Ето, чв на практика се вижда мъдростта на политиците от Великото народно събрание. Защото ламтежите за диктат от едно място са повече от болезнени. пеевски и Борисов *** като недоклани поради "непризнаването им за победители".
228
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 218 преди 1 седмица
А има ли ред в България? Ред няма никакъв!
227
3
 
9
 
! Отговори
Рендето до 218 преди 1 седмица
""""""""""Радев демонстративно показа, че не смята да се съобразява с конституционния ред в държавата."""""""" ---------- ДПС осъществи дългогодишната си Мечта - оряза функциите на Прездентската институция с помоща на ПП-ДБ. Днес, Президентсвото е превърнато в 100% импотентна институция, Радев отказа на Герб и ДПС да бъде тяхна марионетка с "Рамките", в които се опита да го вкара Министерският им съвет!
226
1
 
9
 
! Отговори
Поименен Рефендум преди 1 седмица
да проведем референдум поименен. Който е за войната да дава мило и драго и да си сложе д/то където са думите му. Другите ще гледаме от разстояние. Ще останат само един файтон евроатлантици ми се струва - Порко, Курьо, Хасан, Фидан, Мароф, Михаля, Шаломон, Надето, Костов, Ниновица и Ментата.