Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

Кардиолог със съвети как да се справим с жегите
Обновена: 27 юни 2024 13:19 | 27 юни 2024 13:15, Инна Ангелова
9

Горещото време в последните дни крие опасност от прегряване или топлинен удар. В горещините най-уязвими са малките деца и възрастните, както и хората със сърдечно-съдови проблеми. В студиото на “България сутрин” гостува кардиологът доц. Красимира Христова, която дава съвети как да се справим с жегите. Тя разказва и каква е разликата между топлинен и слънчев удар.

“Слънчевият удар се причинява, когато сме директно изложени на слънчева експозиция. Ние съветваме нашите пациенти, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, да избягват излизането на пряка слънчева светлина в диапазона между 10 и 16 часа и винаги да бъдат със свободно, бяло облекло, което да бъде широко, ленено и да не задържа топлината. Задължително трябва да имат шапка на главата", каза кардиологът.

Христова поясни, че дрехите са от голямо значение в летните жеги, тъй като неподходящото облекло може да причини прекалено загряване на тялото ни и да доведе до топлинен удар.

"Топлинният удар е свързан с деструкция на протеините, които обикновено са свикнали да работят на една температура от 35 до 37 градуса и всяко едно повишаване на температурата над тези стойности води до тази деструкция на протеините. Оттук се оформя един порочен кръг, в който нашите пациенти изпадат в тази дехидратация, тахикардия, сърцебиене, замайване, понижаване на артериалното налягане", отбеляза доц. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това не бива хората, които приемат медикаменти за кръвното си налягане да преустановят тяхната употреба. Доц. Христова също така поясни, че не е добре да се пие студена вода, а е хубаво да наблегнем на напитките със стайна температура, а и да избягваме алкохола. Кардиологът разясни, че не трябва да използваме климатиците в офиса и вкъщи на прекалено ниска температура, ако тази навън е твърде висока.

"Това е като една шокова терапия. В последните години в САЩ има един регламент, който разрешава поддържането на температура около 25-26 градуса в офисите през летните периоди. По този начин се намалява рискът от това шоково излагане. Преминаването в тази голяма граница от 10-15 градуса е шок за организма, дори и да е здрав", каза кардиологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
Задават се фалити на аптеки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Джизъса преди 2 дни
Като разликата между сауната и солариума.
8
0
 
1
 
! Отговори
БП преди 2 дни
Топлинен удар - когато тялото е изложено на външни фактори, които бързо повишават вътрешната температура на организма! Напимер - висока температура на въздуха, работна среда, сауна и т.н. Срънчев удар - когато дълго време сте изложени пряко на Слънцето при високи дневни температури, кръвта буквално закипява и в двата случая!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Язе преди 2 дни
Тва е като разликата между тва да те oнoдат или да ти го нaшибaт. Демек разлика нема.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Баба Герга прати вест, ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС! Да качим крaката на бeдрата и да се чeшем по главата, бели ръжени, засмени от божествен мъpзел днес опиянeни! След кафенцето горещо иде време и за още нещо... сандвич със кюфте ... и много бири за мезе...! Здраве, щастие и рози, Виното - във двойни дoзи. Буpeн кекс във всички пoзи. Пожелавам Форумци на Вас. Аз - Баба Герга, през Лятото Горещо излегнала се на пясъка към Вас!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Баба Герга прати вест, ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС! Да качим крaката на бeдрата и да се чeшем по главата, бели ръжени, засмени от божествен мъpзел днес опиянeни! След кафенцето горещо иде време и за още нещо... сандвич със кюфте ... и много бири за мезе...! Здраве, щастие и рози, Виното - във двойни дoзи. Буpeн кекс във всички пoзи. Почелавам Форумци на Вас. Аз - Баба Герга, през Лятото Горещо излегнала се на пясъка към Вас!
4
0
 
1
 
! Отговори
.сдфкдкк преди 2 дни
Не съществува такова нещо като слънчев удар. Слънцето е само причина за топлинен удар. Има само едни симптоми и те са като описаните в статията за топлинен удар. Можеш да получиш топлинен удар, ако седиш на слънце, но може да го получиш и по друг начин.Това е и причината всякакъв вид шапки освен проветриви сламени/мрежести с широка периферия реално само да влошават ситуацията. Просто всякакъв друг вид шапка реално пречи на охлаждането и спарва.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Топлинен удар е когато те цапардосат с топъл уред по главата, например топла ютия, или топъл тиган или топла маша за коса. Слънчев удар е когато в слънчев ден се разхождаш и саксия от балкон на 3 етаж падна върху главата на някой минувач.
2
2
 
3
 
! Отговори
От ПаТаТа преди 2 дни
При топлинния удар си като в микровълнова печка, а при слънчевия все едно те е фраснал ватикански соларен панел, който е решил да те зареди!
1
0
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 дни
Отвъд халифата...:)))