Емпатия към бежанците - младежи извървяха част от пътя им

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа
23 юни 2024 20:13, Анисия Иванова
105

Да влезеш в обувките на бежанец - това предизвикателство предприемат десетки младежи у нас, като извървяват пътя на търсещите по-добро бъдеще. Инициативата се случва на фона на Световния ден на бежанците, който отбелязваме на 20 юни.

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа в търсене на мир и повече възможности. България също е спирка за международния мигрантски поток. По данни на ООН през миналата година страната ни предоставя временна закрила на близо 70 хиляди украинци и хуманитарен статут на над 5 700 бежанци, основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантите, то младежите от Дружеството за ООН в България искат да запознаят своите връстници с трудностите по пътя на бежанците.

"Ние сме страна, която се сблъсква с мигрантите и за нас е важно младите хора да разбират, и да имат солидарност, и да подкрепяме едни хора, които имат нужда от това. Играта започва с формирането на роли, след това семействата трябва да вземат решение дали да напуснат страната си. След това трябва да преминат през границата, имат среща с местната администрация, които ги карат да попълват формуляри на чужд език", сподели главният секретар на Дружество за ООН в България Розалина Недкова.

След симулацията участниците разказаха, че преживяното променя възприятиетото им за мигрантите. Италианката Маргерита е доброволец в организацията. Тя не открива особени разлики в отношението към бежанците в Италия и България.

"Има много стереотипи срещу бежанците, че крадат нашите работни места и просто създават проблеми. Не плащат такси, което не е вярно. Никой няма реална представа през какво минават тези хора, освен ако не преминеш през подобна игра и влезеш в техните обувки, а това е важно, за да имаме емпатия към останалите", коментира Маргерита.

Александър Янев е един от двамата младежки делегати, които представят България пред асамблеята на ООН в Ню Йорк. Той пряко се ангажира с подобряването на средата у нас, така че човешките права на мигрантите да са на първо място.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Общество
Предлагат кандидат-шофьорите да имат право до 4 явявания на изпит за 6 м.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
32
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 седмица
"И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантити" евтина манипулация!
45
1
 
25
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Преди година две имаше история в Германия,където немско семейство взимат бежанец в семейството си. Започва да заглежда единствената им дъщеря докато не се опитва да я изнасили и после заколва в дома им от ревност. Каквото и да ми каже някой тия родители са за смъртни шриеуфи ,а въпросния бежанец да е обесен и види един месец докато не го изядат мухите бавно!
44
0
 
28
 
! Отговори
и те така преди 1 седмица
от тая статия трябваше мъчно ли да ми стане за тия мигранти ?! ами не ми стана мъчно ! тия са неполезни в собствените им държави , как и с какво ше са полезни на нас ?
43
0
 
32
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 седмица
Това са или изперкали или платени от НПО-та балъци. Нямат си идея каква мизерия беше тук след изкуствено унищожената индустрия на България в края на 90-те и началото на 2000 година. Имам съученици инженери, които в провиницията при реално 70% безработица мечтаеха дори да станат пазачи и живееха от пенсиите на все още живите си родители. Тръпнеха всяка година когато играеха в лотарията Зелена Карта на САЩ или чакаха 4 (ЧЕТИРИ) години да минат всички интервюта за Канада.
42
0
 
31
 
! Отговори
алоо преди 1 седмица
тия дето страдат за мигрантите да си вземат по един двама и да си ги отглеждат
41
0
 
33
 
! Отговори
дедо ви преди 1 седмица
бе не ни занимавайте с полу човеци !!! като отидат в чужбина що не учат език , що не се образоват , що не работят , защо извършват каквито се сетите престъпления ??? това бъдете търпеливи на меркел е най глупавото нещо ! кой от къде е дошъл , тия нямат място в цивилизацията !
40
0
 
33
 
! Отговори
43657 преди 1 седмица
Абе, тая Европа има нещо много сбъркано и това е ТОЛЕРАНТНОСТТА към бежанци, хомо, зелени, а кога Европа ще бъде толеранта към самия европец
39
1
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 1 седмица
В САЩ много щати са рядко населени и им трябва работна ръка. Защо не приемат бежанци те? Ние нито пари имаме нито нищо. Само Лос Анджелис има повече БВП от целите Балкани. Дали може някой БГ политик да зададе подобен въпрос?
38
0
 
15
 
! Отговори
В демокрациите преди 1 седмица
Е редно да се изпълняват желанията на мнозинството. У нас като че ли не са поддръжници на мигрантите
37
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз нямам никакви стереотипи, защото съм се сблъсквал с мигранти в 3 различни държави. Имам мнение и то е НЕ на нелегалната миграция. Нямам нищо против легално кандидатствали, одобрени и тогава влезли в държавата било то като студенти, работещи или бежанци. Но да ми лансирате тезите тук, че нелегално преминали държавна граница трябва да ги настаняваме, храним, обучаваме, обличаме и безплатни медицински грижи и лекарства при условие, че има много българи в нужда - категорично НЕ!!!
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Официално подкрепяне на незкоконно преминававе на държавната граница са направили младежите сектанти хахахахахаха
35
1
 
10
 
! Отговори
Цецко преди 1 седмица
И аз мисля като коментар 33. Първо държавата ни да заприлича на Чехия, Германия или Дания та тогава и ние ще взимаме бежнци. Сега нито те искат тука да остават нито ние имаме готовност и възможност да ги интегрираме и да им подсигурим работа.
34
0
 
26
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
само краварски кухоглави роби, може да подкрепят мигрантите.... Влачете си ги у вас.... ===)))
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много тежка форма на умствено увреждане . Тия не трябва да са на свобода
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чуждопоклонници!
31
0
 
27
 
! Отговори
Скапаняци преди 1 седмица
България като най-малка и бедна в ЕС с най-лоша инфраструктура какви бежнци да приема? Оправете държавата и нека ние заживеем добре та тогава ми говорете за бежанци.
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има толкова много фактчекъри и така наречени журналисти и никой не можа да обясни вече 20 години откъде идват парите за пътуването на тези бежанци през два континента, ако само преминаването на една граница струва да речем хиляда долара на човек
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да се превърне в симпатия и всяка една да си заведе у тях сириец зет! Да са живи и здрави техните, дано не получат инфаркт!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая па с тва посолство...
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз живея в собствената си държава