Емпатия към бежанците - младежи извървяха част от пътя им

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа
23 юни 2024 20:13, Анисия Иванова
105

Да влезеш в обувките на бежанец - това предизвикателство предприемат десетки младежи у нас, като извървяват пътя на търсещите по-добро бъдеще. Инициативата се случва на фона на Световния ден на бежанците, който отбелязваме на 20 юни.

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа в търсене на мир и повече възможности. България също е спирка за международния мигрантски поток. По данни на ООН през миналата година страната ни предоставя временна закрила на близо 70 хиляди украинци и хуманитарен статут на над 5 700 бежанци, основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантите, то младежите от Дружеството за ООН в България искат да запознаят своите връстници с трудностите по пътя на бежанците.

"Ние сме страна, която се сблъсква с мигрантите и за нас е важно младите хора да разбират, и да имат солидарност, и да подкрепяме едни хора, които имат нужда от това. Играта започва с формирането на роли, след това семействата трябва да вземат решение дали да напуснат страната си. След това трябва да преминат през границата, имат среща с местната администрация, които ги карат да попълват формуляри на чужд език", сподели главният секретар на Дружество за ООН в България Розалина Недкова.

След симулацията участниците разказаха, че преживяното променя възприятиетото им за мигрантите. Италианката Маргерита е доброволец в организацията. Тя не открива особени разлики в отношението към бежанците в Италия и България.

"Има много стереотипи срещу бежанците, че крадат нашите работни места и просто създават проблеми. Не плащат такси, което не е вярно. Никой няма реална представа през какво минават тези хора, освен ако не преминеш през подобна игра и влезеш в техните обувки, а това е важно, за да имаме емпатия към останалите", коментира Маргерита.

Александър Янев е един от двамата младежки делегати, които представят България пред асамблеята на ООН в Ню Йорк. Той пряко се ангажира с подобряването на средата у нас, така че човешките права на мигрантите да са на първо място.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Общество
Предлагат кандидат-шофьорите да имат право до 4 явявания на изпит за 6 м.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте в България селата в Родопите и в другите отдалечени места. Много нямат аптека, автобусен превоз, магазин. Идва във вторник бус и им кара хляб. Тези хора обаче си живеят там защото си обичат родните места. Вместо на тях да се помага ние даваме средства на разглезени украинци и други бежанци за които не се знае колко тикви са резали по Афганистан, Сирия и т.н. До 2100 година вижте прогнозите за българско население! Под 2млн.души. Когато българите измрем тук ще живеят тарамбуки и ***!
25
2
 
29
 
! Отговори
Mutti преди 1 седмица
Искам да знам какво мислят по въпроса роднините и колегите на германския полицай който беше наръган с нож и убит от един такъв подобен бежанец.
24
2
 
12
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 седмица
Простаци
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А емпатия към пенсионерите кога?
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да не забравят пътьом да си скъсат паспорта, да нанушкат някой с нож и да изнасилят младо момиче. Така съвсем ще им влязат "в обувките".
21
1
 
22
 
! Отговори
До 16 преди 1 седмица
Аве и украинските не са много стока. Колко семейства разбиха украинките по Европа..
20
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
И като бягат и търсят само подслон, вода и сигурност като ги питаш къде отиват за кво викат Германи, Германи? Човек който бяга от война и политическо преследване как може да знае точно къде отива и да има претенции? Не ми го хвалете тези мързеливци. В Германия ходят и случайно ако заработят и получат безсрочен договор се спукват от болничен. Когато ги уволнят отиват в бюрото по труда и се правят на убити от работа за да получават пари на готово. Да го взимат всичките в САЩ а не да ми шарят тука!
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си вземат по един бежанец от Афганистан у тях и всеки ден могат да му влизат в обувките. Няма нужда да бият толкова път за един път.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора без работа.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно някое НПО ги спонсорира. Що не влезнат в обувките на засегнатите от наводненията, които години живеят във фургоните? Тръгнали да гонят Михаля.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, не само в обувките може да влезнат някои перковци. Може да си събуят гащите, и бежанците да ги онодат няколко пъти, както става на много места, но си мълчат! Да не забравяме и многото обири, които извършват, и не могат да бъдат заловени, защото нямат никакви адреси, имат и фалшиви имена. Пишете и за това, защо го премълчавате. Точно сега в една от телевизиите, говореха, за такива бежанци, изнасилили и убили момичетата- три на брой!!!
15
3
 
21
 
! Отговори
Гaля преди 1 седмица
Cъrлacyвaнo e c nocoлcтвoтo...
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой няма нищо против украйнски бежанци.Но против араби и африканци извинете ама тия са некви бандити в собствените си държави.И то не някакви готини гангстери от тия мафиотите които гледаме по филмите а най-обикновени улични бандити.Такива които могат да изнасилят дете за забавление или да заколят човек защото им се скучно.Тинята на всяко общество- бедни мързеливи и агресивни. Любимците на баба Меркел и другите либерасти.В търсене на закрила стават улични бандити в Европа .
13
1
 
6
 
! Отговори
ИмаНещоГнилоВ БГ преди 1 седмица
9 Да не са от ДС тия Нео либерали?
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последно мигранти или бежанци че все пак има съществена разлика ?
11
0
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 седмица
До 11.....защото са третополови......за това трият неудобните!
10
5
 
2
 
! Отговори
Защо триете преди 1 седмица
Коментари за ДС?
9
1
 
37
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 седмица
младите неоформени мозъци е лесно да ги манипулираш и измамиш - като те изнасилят и убият, или като след години изнасилят и убият детето ти - тогава ти увила акъла, че на този свят или ще изадеш или ще бъдеш изяден и така е от как свят светува!
8
1
 
29
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 седмица
Много долен сайт е този! Неолиберални демократи,а в същото време налагат брутална цензура и трият коментари,че и блокират! Явно вчера на София прайд не са ги начесали!
7
7
 
3
 
! Отговори
Същите преди 1 седмица
7 Като тебе