Емпатия към бежанците - младежи извървяха част от пътя им

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа
23 юни 2024 20:13, Анисия Иванова
105

Да влезеш в обувките на бежанец - това предизвикателство предприемат десетки младежи у нас, като извървяват пътя на търсещите по-добро бъдеще. Инициативата се случва на фона на Световния ден на бежанците, който отбелязваме на 20 юни.

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа в търсене на мир и повече възможности. България също е спирка за международния мигрантски поток. По данни на ООН през миналата година страната ни предоставя временна закрила на близо 70 хиляди украинци и хуманитарен статут на над 5 700 бежанци, основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантите, то младежите от Дружеството за ООН в България искат да запознаят своите връстници с трудностите по пътя на бежанците.

"Ние сме страна, която се сблъсква с мигрантите и за нас е важно младите хора да разбират, и да имат солидарност, и да подкрепяме едни хора, които имат нужда от това. Играта започва с формирането на роли, след това семействата трябва да вземат решение дали да напуснат страната си. След това трябва да преминат през границата, имат среща с местната администрация, които ги карат да попълват формуляри на чужд език", сподели главният секретар на Дружество за ООН в България Розалина Недкова.

След симулацията участниците разказаха, че преживяното променя възприятиетото им за мигрантите. Италианката Маргерита е доброволец в организацията. Тя не открива особени разлики в отношението към бежанците в Италия и България.

"Има много стереотипи срещу бежанците, че крадат нашите работни места и просто създават проблеми. Не плащат такси, което не е вярно. Никой няма реална представа през какво минават тези хора, освен ако не преминеш през подобна игра и влезеш в техните обувки, а това е важно, за да имаме емпатия към останалите", коментира Маргерита.

Александър Янев е един от двамата младежки делегати, които представят България пред асамблеята на ООН в Ню Йорк. Той пряко се ангажира с подобряването на средата у нас, така че човешките права на мигрантите да са на първо място.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Общество
Предлагат кандидат-шофьорите да имат право до 4 явявания на изпит за 6 м.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
37
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Как пък никой нямаше веднъж емпатия към българите през всичките тези години?
65
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой виждал ли е скоро жени и деца бежанци ? Идват само млади момчета. Тия мъже имат нужда от жени.. щом не си ги носят, ще дърпат нашите. Ако не получат жени ще ги избие на агресия .. към нашите мъже. И така.. да бъдем солидарни с бежанците. Но те няма да са солидарни с нас
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не трябва ли да разделим мигрантите от бежанците?Европа не може да приеме всички бедни от целия свят!Това ще я довърши,а ЕС ще се разпадне.
63
1
 
25
 
! Отговори
селянин преди 1 седмица
Бaxтu прocтoтuятa! Lицемерие, сър, до няма и накъде!
62
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малките кариеристчета набират точки за НПО бранша....или нещо друго. Човещинка. Ок, взехте парите, никого не убедихте. Дето се вика- работата е отчетена.
61
2
 
22
 
! Отговори
Хадад 19 г. преди 1 седмица
Аз харесва аврупа. Тук дава мене пари и храни. Не работи. Ходи по улици и ака и пиша . Има много полуголи жени . Те сами. Аз харесва да ги пипа и те бягат и викат. Това прави мен по - гонлив коч. Прави деца. Хубаво тук!
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
комсомолско мероприятие, нали България имаше мисии в Ирак и Афганистан, как защитиха мирното население, защо напускат страната и идват в Европа
59
1
 
20
 
! Отговори
Човекът Хумус преди 1 седмица
Е как можахте да не се " стиковате " с шарения парад вчера. Щеше да стане чудно събитие надхвърлящо географски и идеологически границите на Стария континент!
58
3
 
29
 
! Отговори
Повиквателна за мола преди 1 седмица
Това е крайно недостатъчно. За да усетите истината за техния бит може част от тези ведри туристи да си направят сюнет, после да заколят 2- 3 коча и да си направят чорба, а една - две жени да бъдат убити с камъни заради чат с чужд мъж на центъра. После всички дружно да извадят килимчетата и да се помолят на Всевишния.
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ето австрийските расисти изпитват към нас не емпатия, а антипатия и гледаме Шенген като афганско дете немски помощи!
56
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами.....към мен не изпитах каквато и да е емпатия, докато бях в чужбина. Не разбирам защо аз трябва да я изпитвам, при положение че отношението спрямо мен в чужбина ме научи на обратното. Отново фалшиви мозъчни промивки
55
2
 
22
 
! Отговори
Усвояваме преди 1 седмица
Едни пари!
54
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аман от глупости- къде видяха бежанци у нас?!? Това са мигранти за германски социални помощи! Минават през натовска и богата Турция и от нищо не са заплашени! Стига лъжи бе хора! С лъжа до никъде няма да стигнете с пропагандата! Разбирам, че усвоявате грантове, но трайте си поне и усвоявайте!
53
1
 
37
 
! Отговори
Розалинче, преди 1 седмица
Дано не ти се налага да се разделиш с емпатията си! Попитай германци и австрийци колко са щастливи от наплива на нелегалните.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Aйge, нeмa нyжga...
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зашо предпочитат да бягат вместо да работят за страната си? Кой ще им оправи страната?
50
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврейски опити за унищожаване на белия свят.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До анонимен 49 Точно това пихтиесто туловище едва ли някой ще го докосне.
48
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Като я изнасилят тарамбуките тази Маргерита, друга песен ще пее!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 43 Никакви такива да си ходят у Турция да си ги обгрижват утре някой съсед може да реши да домъкна цял атук у тях.