Дефиницията за енергийна бедност е абсолютно безполезна

Отлагането на либерализацията на пазара на ток е популистко
7 юни 2024 12:48, Анисия Иванова
12
Дефиницията за енергийна бедност е абсолютно безполезна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме дефиниция за енергийна бедност, но нямаме механизъм за нейното прилагане. Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от 9 месеца, като в Гърция две години след дефиницията имаше 1000 енергийни общности, а в България има 1, която даже не е енергийна общност по разбирането на ЕС. Правим формални реформи, които не водят до създаване на реални бизнес модели и реални възможности да се генерира икономически продукт и това е разликата със съседите ни, които се изстрелват с години напред, това коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност ЕнЕфект, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Основните мотиви за прогресирането на вертикалния газов коридор, който минава през Гърция, България, Румъния и достига Централна Европа, са свързани с нуждата от диверсификация и регионална колаборация, каза Цанев. Коалициите с регионалните партньори създават устойчивост срещу чуждото влияние. Работата по проекта се извършва от служебното правителство, но това не е първият път, в който нередовно правителство задава посоката на дългосрочна политика на страната.

Инвестициите в енергетика трябва да са в две направления – диверсификация и разнообразия на енергоносителите и  намаляване на потребността от енергия в ключови сектори. За тази цел обаче е нужно да има системно мислене и дългосрочно планиране на инвестициите. Ако бъдат санирани само блоковете, които се отопляват изцяло на електроенергия, ще се спестят достатъчно мощности, за да бъде изключена ТЕЦ „Бобов дол“, а тези блокове са малка част от сградния фонд.

Въпреки добрия момент за въвеждане на либерализация на пазара на ток, тази мярка бе отложена. Това е проява на популистко решение, като трябва да бъдат поставени дългосрочните обществени интереси във фокуса.

"С цел конюнктурни ползи връщаме реформите назад. Имаме дефиниция за енергийната бедност, но нямаме механизъм за нейното прилагане. Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от 9 месеца. В Гърция две години след дефиницията имаше 1000 енергийни общности, в България има една, която не е енергийна общност по смисъла на ЕС. Правим формални реформи, които не водят до създаване на реални бизнес модели и реални възможности да се генерира икономически продукт и това е разликата със съседите ни, които се изстрелват с години напред.“

Следващото правителство трябва да предостави предвидимост, проследимост и последователност на политиките и финансовите ресурси, свързани със Зеилената сделка.

"Трябва да направим така, че обществото като краен ползвател на ползите и бизнесът, като доставчик на услуги, да знаят какво ще се случат в следващите от 5 до 10 години и да знаят какъв финансов ресурс е заделен за това, за да може да си планират собствения капацитет и собствените инвестиции. Ако тази философия се следва – консултантският и строителният бизнес са достатъчно гъвкави, за да осигурят продукта, а гражданите са убедени в ползите от енергийната ефективност.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Джоко преди 2 месеца
С т.н. "Общности" се цели да се ликвидира една работеща система и на нейно място да се появат нови хрантутници !
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Либерализацията ще доведе до такъв тормоз, най-вече над стари хора, какъвто не можете да си представите. Сега звънят 3 мобилни оператора от време на време да те прилъжат, а ако са 30 оператора на ток и ти звънят всеки ден по няколко пъти??...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕРП-тата - добри или лоши - все пак имаш договор и ако си плащаш сметката, са длъжни да ти осигурят ток. А в "енергийната общност" могат да те оставят без ток, само защото си погледнал съседа накриво, и нямаш никаква защита, защото си влязъл доброволно. Влизаш в почти семейни отношения с чужди хора.
7
0
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Само, че тези, които определят праеилата ги редят за бедните страни. фащ, кафява индия и китай явно не замърсяват. Само леля Мария и нейната печка, която живее с минималната пенсия
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дефиницията от Българският глагол Дефи.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама и цената само скача а не пада. Така че тая либерализация е само хиперинфлация.
4
0
 
10
 
! Отговори
еббисе преди 2 месеца
"като трябва да бъдат поставени дългосрочните обществени интереси във фокуса" - точно така! А те са: ИЗЛИЗАНЕ от Зелената сделка!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то цяло Бг е енергийно бедно.
2
0
 
8
 
! Отговори
КЕВР преди 2 месеца
Дефиницията а всъщност трябва да бъде интелектуална бедност и корупция на политици и държавни служители в енергетиката.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То е така с всички деифиниции ако не служат за нищо.