Кои държавни служители взимат над 6000 лева заплата?

В българската администрация работят 131 496 човека
5 юни 2024 10:51, Нели Христова
55
Кои държавни служители взимат над 6000 лева заплата?
Снимка: БГНЕС

По последни данни от 2023 г. в българската администрация работят 131 496 човека.

За първи път от шест години (без да включваме форсмажорната 2020 г.) числеността на българската администрация намалява. Промяната е довела до свиване на чиновниците в България с малко над 300 човека през 2023 г.

Според доклада, най-високото ръководно ниво в българската държавна администрация минималната заплата е между 2383 и 3420 лв., а максималната е около и малко над 6000 лв.

Най-високите максимални заплати взимат служителите на позиция "Директор на дирекция“ – 6325 лв., като те включват: тези позиции в НАП, НОИ, НЗОК, РЗОК, Агенция "Митници“, Изпълнителна агенция "Одит на средствата в ЕС“, Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“, Държавен фонд "Земеделие“, териториалните поделения на НАП и РЗОК. Въпреки това минимланата заплата на тези длъжности е и една от по-ниските на тези позиции – 2108 лв.

Проверката на bTV Бизнес Новините показва, че най-високите заплати на експертно ниво започват от 933 лв., а максималните стойности стигат до 3985 лв. Те отиват при старшите експерти в Министерския съвет, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на личните данни, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и в Съвета за електронни медии, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране, Агенция "Митници", НАП, "Одит на средствата от ЕС", "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове", НОИ и НЗОК.

По данни от доклада минималните заплати на стажантите са 1000 лв., а максималните 1885 лв.

При сътрудниците заплатите започват от 933 лв. до 2203 лв. като най-високите са при старши специалист, счетоводител, Техник по чл. 17, ал. 1 от Закона за електронните съобщения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Боко и Шиши преди 3 месеца
Мутрите и техните подчинени няма нужда от въпроса ние си ги знаем!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41: И правилно. Ако е за всеки не е привилегия. Като priority Boarding - ако всички са с приоритет никой не е с приоритет.
40
0
 
5
 
! Отговори
Бай Тодор преди 3 месеца
Да си държавен служител винаги е било привилегия, но не за всеки.
39
3
 
8
 
! Отговори
тъй де.... преди 3 месеца
Онези които гласуват за Буци......
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щефа на митниците свършва заплатата още първия час след получаването и после 29 дена и 23 часа се мъчи с разни рушвети...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влатко бездомника ,заедно с Буци и Шиши издои Черепагата и си построи Прогимназия в Ярема...
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представям си шефа на НАП или на Митници как чака датата за заплата, сигурно и не знае колко му е заплатата, те изкарват милиони в схемите. По абсурдно е как 6 мил души от които работят към 1 милион на светло и ползват институциите по принуда, им трябват 130 хил души администрация. Сигурно такава има в Германия на 80 мил души. Трябва да направят всичко електронно и да остане администрацията 1/10 от това и тогава да направят на шефа на НАП заплатата 15 хил/мес
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Диктатура и корупция
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 933 лв. няма да работя, та ако ще работата да ми е спя там.
33
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Въпроса е от кой честни работници и достойни граждани на държавата са ограбени??????? Много се спекулира с това кой е образован. Това е другият въпрос какво точно трябва да включва думите образование, възпитание, интелект, досие и поведение и гражданство (изключваме лицемерие и лъскав статут по незнайни какви причини придобити и лесни причини някой така решил).....
32
1
 
19
 
! Отговори
Извращение преди 3 месеца
Преди много години докато бях на стаж в една митница, разбрах, че един от служителите с над 10 години стаж в митницата е със СРЕДНО, а ние, които карахме неплатен стаж бяхме студенти. И за капак не ни взеха на работа. Така стоят нещата - имаш ли желание за работа, да си работиш в България по специалността, обаче връзки нямаш ли, край! Отиваш в чужбина. Пак добре, че ни взеха на стаж де. Но има нередности в България.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ссс, те заради това си седят и не мърдат. Вярваш или не, но са готови и човек да убият за да си запазят драгоценния пост.
30
0
 
10
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
До така е Като ти гледам правописа и грамотността, едва ли си от можещите. Май си от тарикатите натискащи се за държавна службичка. Пък като си толкова можещ *** в частна фирма, там ще те оценят, колкото заслужаваш.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До така е, добави и това, че така са оплетени като свински черва, че едните казват "искаме повишение" и роднините им от решаващото министерство са "прави сте. Хайде от януари ще ви вдигнем заплата. Нищо, че е октомври". Гледахме го това няколко пъти!
28
1
 
40
 
! Отговори
така е преди 3 месеца
няколко пъти ходих на конкурс за държавна работа, те започват дириктно да си говорят със своите хора. предварително си има човек, подиграватсе с хората. за това и държавата е на този хал, връзкарите некадърници ядат хляба на можещите
27
1
 
20
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 месеца
БЕЗОБРАЗИЕ
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съдебната система не са ли държавни служители? Защо ги изпускате?
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28, разходите ти са твой проблем. Заплатата не се определя според разходите ти. Ако си се продал за 1000 лв, получаваш 1000 лв. Освен това тези получават много над 6К. Тези имат бонуси, рушвети и какво ли още не. Спрете да правите сметки на дребно. Светът не функционира по този начин. Освен това, ако не ви пасва заплатата никой не ви спира да напуснете.
24
1
 
26
 
! Отговори
Агенциите преди 3 месеца
Бившата шефка на Агенцията по инвестиции Десислава Трифонова, допринесла с инвестиции от 0 (нула) лева вземаше заплата 29000 лв/ месечно. Може би 6000 лв. основна + бонуси
23
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малки са тези заплати, особено ако става дума за хора на високи и управленски позиции в администрацията. Ако издържа едно 4-членно семейство, 2500лв. храна и стоки от 1-ва необходимост, 500лв, комунални, 1000лв, дрехи, обувки, карти, гориво, такси. Останаха 2000лв. и от тях ако трябва да се ходи в болница или лекарства или ремонт на колата или вноска по кредит или всички наведнъж и останаха едни 1000лв, които семейството ще заделя за зима и/или лятна почивка. За апартамент - абсурд.