Парите у нас малко, развиваме здравните системи на комшиите

Технологията с лимити работи в полза на администрирането
3 юни 2024 13:51, Анисия Иванова
17
Парите у нас малко, развиваме здравните системи на комшиите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Сдруженията на държавните, общинските и частните болници се опасяват, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) търси други начини да ограничи плащанията си към лечебните заведения след отмяната на лимитите от Конституционния съд.

"Проблемът отдавна е известен и решението не изглежда близко. Ясно е, че средствата, необходими за здравеопазване в България, са недостатъчно. Симптомите, които виждаме в системата, ясно насочват, че няма как да излезем от средата, ако не се промени картината. Технологията с използване на лимити работи в полза на администрирането на системата над необходимата регулация на държавата", коментира Андрей Марков от Българската болнична асоциация за "България сутрин".

Проблемите с финансирането в здравеопазването съществуват от години, на мнение е той.

"Опитите да се налагат лимити е нещо над тази система. Правото на изразходване на средства би следвало да се ограничава и регулира. Когато пациентите решават къде да бъдат лекувани, означава, че болниците могат да използват надлимитна дейност. Имаме един дълбок проблем от години - липсата на конкуренция и конкурентни начини на финансиране в здравеопазването. Това, което в цял свят се случва - една здравноосигурителна система да бъде надградена с допълнително осигуряване, което гарантира по-добър достъп на пациентите и социална справедливост. Разходите за здраве са нищожно малки в сравнение с тези за автомобили", допълни Марков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не се предприемат никакви действия, за да се реши здравният проблем.

"Тук има и политически натиск. Много ясно в публичното пространство излязоха данни за това къде и как се получават надлимитни дейности, къде и колко. Защо на някои места са толкова много. Дали това е свързано само с избора на пациенти, дали няма други фактори. Като че ли се опитваме да не виждаме картинката ясно, защото в момента заради политическата конкуренция никой не смее да предприеме радикални действия за решаване на проблема", коментира гостът.

Според Марков трябва да се подобри здравният контрол, а парите за здравеопазване са крайно недостатъчни.

"Ние в момента развиваме здравните системи на комшиите. Хората са готови да продават и собственост, за да могат да получат помощ. Клиничните пътеки са модел, взаимстван от други страни. Идеята беше да се заплаща за извършена дейност, не за съществуване. Те гарантират, че се плаща за нещо свършено. Ако контролът от страна на контролиращите органи е правилен и няма натиск от шефовете, картината би била различна. Застрахователните компании по цял свят не могат да похарчат един лев над целта. Основният проблем са малкото пари за здраве и невъзможността да надграждаме", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Тоя лобист да каже в кои болници да ходим, в държавните или частните.. И кои са собствениците на уж нашите частни болници, а.. Супер е при комшиите, ако можехме и в Куба щяхме да се лекуваме.. Тука само се източва държавата и държавните болници, а частните е яко бизнес, даже искат още да отварят, ама няма..
16
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 3 месеца
Не е редно пациент *** да кара по-хубав Мерцедес от доктор
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютен леш.Нещо страшно.дофтор- ***.
14
0
 
2
 
! Отговори
122 преди 3 месеца
20 пъти по-малко отколкото в Европа. Ама *** иска да се лекува по европейски, което няма как да стане.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей ***, как ще са ти малко 8 милиарда бюджет и още толкова дето доплащаме 16 милиарда общо за 5-6 милиона население дето го ползват 40%. Я да си ходиш на материна в селОто. Да дойде някой знаещ какво и как се прави. Аман от експерименти...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е само до пари, няма и кадри.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тези все са им малко . И 50 милиарда да им дадеш , пак са им малко .
10
0
 
7
 
! Отговори
без преди 3 месеца
лимит в точене на каса,"дарения" за да ти дойде ред за операция, или брой кутии бонбони със стотака в нея.Трябва тези доктори да са свободни!Тия джипове не са за без пари!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парите ще са малко докато плащат едни, а масата други ползват. Направете ги лични партиди и да видим дали ще са малко :) Хич не ми пука дали Драган, или Петкан ще получават здравна помощ! Време е да осъзнаете, че солидарната система НЕ ФУНКЦИОНИРА! Само въди тър теи! Хората вече се лекуват и в Западна Европа. А тук ще ви останат инфаркти и инсулти на бабки и дядовци от маргиналите.
8
2
 
17
 
! Отговори
запознат преди 3 месеца
Мога да ви кажа че наглостта на докторите е достигнала критично ниво. А за какво се плащат здравни от хората въобще не е ясно. Всичко се заплаща на частно, въобще никакъв смисъл от здравно осигуряване.
7
1
 
18
 
! Отговори
Не преди 3 месеца
Се наплюскахте! Искате още един "доброволен" данък от нещастните български донори на швейзарските ви сметки
6
11
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 месеца
У нас има болни за които се харчат по над 10 хил. лева на месец за лечение и социален асистент, смятайте колко много хора трябва да внасят осигуровки за да издържат 1 такъв болен. Трябва да се въведе таван за това колко може да харчи за лечението на 1 човек, а не са болница или отделение както е в момента. Освен това трябва да се затворят всички болници в населени места с по-малко от 50 хил. души за да се затегне контрола върху харченето на парите, а не във всяко село и паланка да има болница.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4 - Може и в Дания. Определено болниците им са много добри, но ако не си гражданин ... ем ше чакаш ... с години.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма контрол на Източването на Нзок -Няма и да има ,защото Всички Крадци се отчитат нагоре на още по-големите Крадци. ,а турците си правят скрита реклама по медиите и юруш всички към турция -Защо ? нали сме в Ес - защо не в Германия,Франция ,Дания и тн.?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
8 милиарда са недостатъчно! Да се направи сметка средно финансиране на болен. Центровете, които правят само скъпи услуги да излязат на свободния пазар!
2
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Другият голям проблем е, че цели райони и то големи, останаха без болници и поликлиники! В провинцията много хора са принудени да ходят в съседни градове, за де се лекуват! В министерство на здравеопазването, да седнат и да напрявят една карта на България с всичките болници, за да видят кои райони са оголени! И да престанат да откриват такива само в София и големите градове, иначе демографията ще се задълбочи и от липса на здравеопазване! Извадете си главите от зад-ни-ци-те!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние им развиваме всички системи.