1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница

Ангел Кунчев: Кърлежите са в някакъв бум тази година
25 май 2024 10:21, Елка Василева
10
1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница
Снимка: архив, БГНЕС

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. От тези заразени малко над 100 са в болница и голяма част от тях са приети за медицинско наблюдение, за по-активно лечение, за да сме сигурни, че няма да се стигне до неприятни последици. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Още по темата
По думите му мерките, които бяха взети за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето отражение допълнително, така че да няма широко разпространение. Кунчев подчерта, че близо 400 бременни жени са имунизирани през последните дни.

Той съветва имунизационният календар да се спазва и да се изпълнява навреме.

Епидемията от коклюш върви със сравнително ниски темпове. Бактерията намира трудно неимунни лица, които да зарази, поради което дори да възникнат малки епидемиологични взривове в някои училища, те са ограничени и няма такова широко разпространение, обясни Кунчев.

За това дали може човек, който е преболедувал коклюш, да се зарази отново, Кунчев бе категоричен, че това е възможно, но е по-скоро изключение.

С най-високи стойности на заразени е Югозападна България - София област, Кюстендил, Перник и Благоевград. Те формират над 60% от случаите. Нямаме област, в която да нямаме регистрирани случаи на коклюш. Този процес ще продължи с бавно темпо, допълни той.

Кърлежите са в някакъв бум тази година. Случаите на ухапани хора от кърлежи започнаха още от края на март. До 24 часа след впиването кърлежът се сваля леко, защото той не е дълбоко впит в кожата и възможността да е предал някаква инфекция е минимална, каза още Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Избори 2024
Днес е срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
пролетното пръскане с самолети с коклюш кога ше го спирате ва - хайе дайте ни почивка поне лятото -стига на занимаа с глупусти
7
0
 
0
 
! Отговори
един преди 3 седмици
До 1. Я виж у вас в мазето да не са разположили някоя лаборатория.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
помним го този продажник долен от ковидд истерията
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те емигрантите донеса коклюша в България.
4
3
 
6
 
! Отговори
Къв преди 3 седмици
Е тоа коклюш на снимката?
3
4
 
4
 
! Отговори
Кой преди 3 седмици
Не е виждал и не познава гуньо санитарния говорител на дълбоката държава...?! Цял живот по симпозиуми ще кльопаш Ей така ,а? Ся шъ говориш,няма де да идеш.
2
4
 
0
 
! Отговори
Мераба преди 3 седмици
*** компромата, мераба муню Лука вецо.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
американските лаборатории от украйна ги преместиха у нас и им разрешиха да експериментират с войници. това са резултатите. ще им доста по големи екзотики.