Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
7
 
! Отговори
Йккк преди 3 месеца
Каква практика бе пичове... Има си изследвания за марихуаната... Може да отключи психични заболявания, води до забавени реакции което е опасно при шофиране... Това че вие сте пушили и си милите че нищо не се случва е същото като онези които пият една бира и няма проблем да седнат зад волана...
83
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдение преди 3 месеца
Зареждача с черна Ес класа даваше на един с черна А8мица сега дава на друг с джип бмв.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера до контейнера абитуриентите си беха захвърлили найлонова торбичка с 4 контейнера вътре райски газ, и на тях това да им се случи!
81
0
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
Самоковеца навремето плащаше на СДС после на НДСВ преди да с вземе мн насериозно и да го утрепат ...много има такива през годините у нас - Къро последният убит също беше в тази сфера от доста време върви контрабандата и трафика през Митниците в БЪЛГАРИЯ ....
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В държавата на битовия алкохолизъм и коравите пушачи от деца са силно притеснени от легализацията на марихуаната. От нея можеш да огладнееш.....
79
2
 
1
 
! Отговори
Естествен подбор е преди 3 месеца
81 това че комунизма умр1е
78
0
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 3 месеца
До Агента има си там играчи местни - ДИДО ДЪНКАТА май беше големият играч там ! и той пълни партийни каси от години ...
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боб Марли - Не позна. Нито някога съм пробвал нещо различно от марихуана, нито имам такива мераци. Ти просто никога не си пушил (ако изобщо някога си пушил) дълъг период от време по-сериозни количества марихуана, затова ти се струва невъзможно. Предполагам си мислиш, че е като при алкохола. Обикновено много хора си правят подобни грешни паралели. Да, там не можеш да пиеш колкото си искаш, защото ще умреш. Най-лошото, което може да ти стане от препушване е да ти падне кръвното. Не е приятно!
76
0
 
2
 
! Отговори
Боб Марли преди 3 месеца
78 Ти си на хероин
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боб Марли - Напротив. Можеш и повече от 15, защото след 3-тия горе-долу не ти става нищо повече от това, което ти е станало вече. Личи си, че коментари пишат хора, които нямат практика.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Г-жа Хазартова "Наистина отключва шизофрения при консумиращите в големи количества." - Над 10 години пушене по повече от 5 пъти на ден. Шизофрения нямам. Не знам кой и как ви промива така мозъците, но явно мисията му е доста успешна. След този период ми стана скучно да пуша толкова много и от 10 години пуша доста по-малко. Не всеки ден и ако пуша е по веднъж. Никога съм нямал желание за нещо "по-така". От легализацията ще спечелят обикновените хора. От НЕлегализация печели САМО мафията!
73
0
 
6
 
! Отговори
Агента преди 3 месеца
Не е лошо да проверите доставките от Китай с самолети от там идва по въздушен път най често а може и през пристанище Варна на което никога не са залавяни наркотици нищо че си минават редовно.
72
0
 
2
 
! Отговори
Боб Марли преди 3 месеца
74 Излагаш се.
71
2
 
0
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 месеца
До Боб Марли Няма какво да смалявам.... пред мен завива цигарки хашиш на всеки 30-60 минути!!! То трвата първата я усещаш, втората по-малко и накрая си я павкаш като цигарки. Та така си прекарва дните човека!!!
70
0
 
9
 
! Отговори
ТиЕйчСи преди 3 месеца
Легализация на марихуаната!Да се спре използването на синтетиката която убива или можеби това не е доходоносно?!
69
2
 
5
 
! Отговори
На българчето не преди 3 месеца
трябва да му се дава по-силно от бира. Затова Крум е изкоренил лозята. Тогава сме имали държава обаче.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не искат легален коноп.... Еми на ви друсан чай, *** парчета са си политиците.Ще задържат младите в страната, да не бягали в чужбина ? С гонка и съд за 1 фас коноп? ХахаЗнаеш кога ? Точно Никога оправия няма как да се получи
67
0
 
5
 
! Отговори
Боб Марли преди 3 месеца
66 И Снууп Дог Неможе да изпуши 15 джойнта на ден посмали стрино
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 62 То между футболист и наркоман няма много разлика
65
2
 
5
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 месеца
То и по комунизма се друсаше така ама немаше толко синтетики