Проф. Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи

Преодоляването й няма да стане изведнъж
21 апр 2024 16:53, Нели Христова
14
Проф. Веселин Вучков: МВР изживява една от най-драматичните си кризи
Снимка: БГНЕС

Обвиненията за участието на главния секретар на МВР в престъпна група за контрабанда нанасят тежък удар върху министерството. Това заяви пред БНР проф. Веселин Вучков, бивш вътрешен министър, преподавател в НБУ и ЮЗУ.

"МВР изживява една от най-драматичните си кризи, поне на имиджово ниво. Има и вътрешни проблеми.

Преодоляването й няма да стане изведнъж. Но колкото по-бързо се намери начин, толкова по-добре. Това много зависи от новото професионално ръководство".

Много хора поставят разделителни линии между МВР и съдебната система, а това не бива да се прави, посочи още проф. Вучков.

"Скандалите в съдебната система, макар и различни като генезис, имат нещо общо с това, което се случва във вътрешното министерство. Всичко ще бъде вплетено и в една много грозна и кална предизборна битка.

В министерството наистина има криза на доверието. Гражданите имат все по-малко. Трябва да се намери начин това да се преодолее - да няма скандали от подобен род в близко време, както и тези, които са били замесени в подобни прояви, да си получат заслуженото".

Той посочи, че през последните 15-20 години е ставал свидетел "на подобни начинания, които започват с фойерверки в началото, а в крайна сметка чуваме или постановления за прекратяване, или оправдателни присъди".

"Но каквото и да се случи, този ефект на подронване на доверието към вътрешното министерство е трудно заличим".

Веселин Вучков сподели в предаването "Неделя 150", че най-големи трудности е изпитал заради липсата на подкрепа за сериозна реформа в МВР, когато е заемал поста на вътрешен министър.

"Както и паралелно с това да бъда задължен да работя с хора, срещу които съм говорил в предизборната програма и които олицетворяват точно обратното на това, което искаш да направиш".


МВР се нуждае от оптимизация на вътрешните работни процеси, убеден е Вучков.

Необходимо е и развитие на човешките ресурси, посочи още той.

"Има една прослойка от около 6400 държавни служители в МВР, които взимат и заплата, и пенсия. Това са предимно хора на ръководни постове. Принципът, който следват е "ден да мине, друг да дойде". Така се стопира естественото развитие и подмладяване на състава".

Той отбеляза, че вече е приет закон, с който заплатите на всички служители в МВР ще бъдат увеличени с между 25 и 30% от първи януари 2025 година.

"Необходимост от съкращаване на административни структури и постепенно освобождаване на всички пенсионери. Самоцелното увеличаване на заплатите няма да доведе до нищо добро".

За да направиш сериозни реформи, трябва да имаш убедително политическо мнозинство в парламента, обясни още проф. Вучков.

"Най-вероятно структурата на МВР ще си остане такава, каквато е в момента".

Сегашният министър не е политически човек, каза Веселин Вучков.

"В същото време зад него няма ясна политически сила".

Затова едва ли може да се очаква сериозна реформа, смята професорът. Той допуска също, че има политици, които се страхуват от извършването й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Уважавам преди 1 месец
Не корумпирани полицай и не уважавам корумпираните които на процент от наркотрафика про с титуцията и тн.
11
0
 
1
 
! Отговори
Военна Полиция преди 1 месец
Дебнехме ви да ви е бнеме службаши корумпирани
10
0
 
2
 
! Отговори
Сигурно преди 1 месец
В цялата държава има свестни полицаи на по ниско ниво но началниците са у рви на Бойко и на разни други мафиоти и долни комунисти.
9
0
 
1
 
! Отговори
Няма драма ! преди 1 месец
Всички над 18 години знаят че няма схема без тяхно участие това е България --едно село хора .във което половината са роднини и взаимно се защитават ,а другите живеят за тях !
8
2
 
3
 
! Отговори
полицай преди 1 месец
С ИДЗМВР цветан цветанов и Румяна Бъчварова попречиха на проф Вучков да извърши реформата в МВР .Принудиха го да подаде оставка И ДНЕС сме свидетели на 6400 АПЗ които са една социална несправедливост ..
7
0
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 месец
РАНТУТНИЦИ АНТИБЬЛГАРИ.ПРОСТИ И АЛЧНИ ***.БОЙКО БОРИСОВЦИ.
6
0
 
2
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 месец
РАНТУТНИЦИ АНТИБЬЛГАРИ.ПРОСТИ И АЛЧНИ ***.БОЙКО БОРИСОВЦИ.
5
2
 
1
 
! Отговори
"Необходимост о преди 1 месец
и освобождаване на всички пенсионери"!?!Ами Господин Вучков,дайте ръководството на МВР,само за една седмица в частни ръце и да видите като как,всички пенсионери на държавна служба ще изчезнат за ЕДИН ДЕН,на часът,на минутата на секундата!!!Какво толкова им се церемоните,че и на ръководни длъжности ги държите,егати "ценните" кадри!!!Навършил стаж и години за пенсия,раз и газ,щрак и мрак,и дим да ги няма!Няма незаменими хора и рано или късно,всяко начало си има и край!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От моите съученици, само двойкаджиите, побойниците, крадците и тези които бяха за ТВУ,станаха полицаи, всички други успяха да се реализират успешно и постигнаха доста.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направят сериал от МВР тогава с удоволствие ще го гледам, някоя сапунка с много страст и раздели. Обожавам драматични кризи
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР изживява или ние гражданите изживяваме? Че нещо не мога да се ориентирам...
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква милиционерска драма дами и господа :)))