Ѕежанска вълна, скъп петрол и ”крайна на заден план - рискове след атаката в »зраел

»кономист: ѕолитическата класа в този момент е враг на Ѕългари€
15 апр 2024 21:50, јниси€ »ванова
33
Ѕежанска вълна, скъп петрол и ”крайна на заден план - рискове след атаката в »зраел
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

–исковете за българската икономика от ескалаци€та на конфликта в Ѕлизки€ »зток и атаката на »ран срещу »зраел са по-скоро косвени. “ози конфликт за щастие е далеч от нас и ако не прерасне в “рета световна война, при нас нещата ще останат до гол€ма степен спокойни. “ова каза д-р ƒимитър —ъбев, икономист от »нститут за икономически изследвани€ към ЅјЌ, в предаването "Ѕизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ ’ристо Ќиколов.

" освените щети обаче идват по три направлени€. ѕървото е свързано с бежанската вълна, като е възможно натискът през южната ни граница да се засили. ƒестабилизаци€та в региона ще доведе до това".

¬торото направление касае цената на петрола, ко€то движи световните цени, добави —ъбев. “ой коментира, че първата реакци€, за щастие, е леко понижение. ¬същност петролът вече е отчел рискова преми€ при нагнет€ването на напрежението през миналата седмица и спекулациите за недостиг намал€ват. "ј може би е затишие пред бур€".

 "Ѕългарската икономика леко се стабилизира в момента и причината е цената на петрола. ¬ много страни по света това се случва за сметка на засилваща се безработица и рецеси€ - над€ваме се това да не е така и за Ѕългари€".

“ретата лини€, по ко€то конфликтът с »ран може да ни засегне, е отклон€ване на вниманието от конфликта в ”крайна, каза анализаторът. "«наете каква гореща битка се води на н€колкостотин километра от границата на Ѕългари€, а фокусът на световното внимание се измества и ”крайна остава европейски въпрос. ј най-силната страна на ≈вропа не е оръжието", каза гостът.  

–уси€ получава открехнат прозорец за настъпление в този регион, като това директно се отраз€ва в дестабилизаци€ на Ѕългари€ по лини€ на вътрешната сигурност, по лини€ на транспорта, туризма, селското стопанство и безброй други, подчерта гостът.

Ќе съм сигурен, че сега е добро време за понижаване на лихвите от страна на централните банки. √ръбнакът на инфлаци€та още не е пречупен и има много силни инфлационни очаквани€, особено в икономики като българската, където освен обективни фактори, се намесват и много субективни, категоричен бе —ъбев.

 "ўе изчакаме поне до л€тото, дори и до по-късно, преди да видим понижаване на лихвите".

¬ечната дилема на модерните финанси е, съгласи се гостът, да не пречупим и гръбнака на икономиката, заедно с гръбнака на инфлаци€та: "ћисл€, че сега ще изчакат преди да понижат".

" огато обаче говорим за военна икономика, то т€ е несъвместима с високи лихви, коментира икономистът. "“оест, когато има видима ескалаци€ на световните бойни полета, тр€бва да знаем, че лихвите ще бъдат ниски, а паричната политика ще бъде охлабена".

"—ветът стана концерт от апокалиптични прогнози и човек, за да запази здрави€ си разсъдък, тр€бва да се дистанцира отчасти от това. “рудно е. ќт една страна светът е на ръба на пълномащабна война и то междублокова, цивилизационна, световна. ќт друга страна тр€бва да се научим да живеем с това и да се мъчим да го променим към мир".

Ѕългари€ е облагодетелствана от лошата си демографи€ в момента, изтъкна събеседникът. "јко не беше така, то вече щ€хме да имаме безработица, ко€то сериозно да се покачва".  

ѕо думите му страната ни р€дко е била в толкова добро положение. "Ѕългарската икономика си взима дъх, засилва се. ’ората започват да работ€т. »зобретателен народ сме. ѕовишаваме си доходите. »зправ€ме си гръбнака и в този момент идва отново политическата класа", допълни икономистът.

"ѕолитическата класа в този момент е враг на Ѕългари€ и колкото по-малко политика има в този момент, толкова по-добра икономика ще има Ѕългари€. ¬редни са посто€нните политически др€зги", см€та —ъбев.

¬ижте цели€ коментар във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


33
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
30
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа 14 април 2024 г. към »зраел полет€ха 185 дрона, 36 крилати и 110 балистични ракети. …орданското и израелското ѕ¬ќ и военни от »зраел, —јў, јнгли€ и ‘ранци€ ги унищожиха. »зкуствени€т »нтелект остави само 3 ракети да паднат в »зраел в пустин€та. ќтломка нарани 7годишно бедуинче, спасено е. ѕострадаха и недисциплинирани, наблюдавали ефекта на ∆елезен  упол и ѕрашката на ƒавид ! »зраелски системи —трела 2 и 3 унищожаваха ирански балистични ракети извън земната атмосфера.
29
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ако света успее да озапти ÷–” и върхущката на —јў всички държави ще живе€т по-добре и системата за сигурност по света ще се рестартира и ще стане по-сигурна и справедлива. зад океана идват всички войни , политически далавери и корупци€.
28
3
 
10
 
! ќтговори
ќлимпий ѕанов преди 1 месец
”крайнците сами са си виновни и сами тр€бва да се оправ€т,а не да чакат че н€кой ще им свърши работа,а те ще си разв€ват гъската из ≈вропа нагло племе-прос€цко.¬ид€ ли експерт в bloomberg tv-всичко е €сно!
27
2
 
16
 
! ќтговори
» преди 1 месец
то€ €вно е от ти€, дето и за импотентността си обвин€ват ѕутин!
26
0
 
15
 
! ќтговори
√овежди надежди преди 1 месец
ѕоредно платено Ќѕќ фърля боб и гадае мрачно бъдеще... “акива у нас с лопата да ги ринеш!
25
0
 
17
 
! ќтговори
»нтересно преди 1 месец
Ѕрей, то всичко в Ѕългари€ било "цвет€ и рози", а пък ние да не знаеме! Ќа този "специалист" кое Ќѕќ му плаща хонорарите?
24
17
 
2
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 1 месец
¬същност, петрола пада, защото всички вид€ха, че »ран е кръгла нула. “ова им беше и за хоп и за троп. ѕовече ирански генерали н€ма да се мота€т свободно и да се наговар€т с терористи, защото »зраел ще ги затрива без изобщо да се замисл€ за последстви€.
23
0
 
16
 
! ќтговори
‘ашага преди 1 месец
“о€ икономически смислов даже е отворил дума и за “—¬. Ѕраво, верваме му!
22
7
 
9
 
! ќтговори
какво разхищение ! преди 1 месец
Ќа 14 април 2024 г. от …емен и от »ран изпратиха за »зраел 185 дрона, 36 крилати и 110 балистични ракети. …орданско ѕ¬ќ и израелски самолети ги унищожаваха над …ордани€. —јў, јнгли€ и ‘ранци€ също ги унищожаваха. »зкуствени€т »нтелект остави само 3 ракети да паднат в »зраел в пустинни безопасни терени. ќтломка от унищожен дрон нарани 7годишно бедуинче, спасено е. ќт отломки пострадаха и неукрили се недисциплинирани, фотографиращи как ∆елезен  упол и ўитът на ƒавид унищожават всичко.
21
9
 
21
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 месец
„е на кого му пука за ”крайна?
20
1
 
6
 
! ќтговори
≈кспертен —ъвет преди 1 месец
"“оест, когато има видима ескалаци€ на световните бойни полета, тр€бва да знаем, че лихвите ще бъдат ниски, а паричната политика ще бъде охлабена" - Ѕраво! “ака ви искам ! ѕосто€нно ниски лихви , че да теглим от банките кредити както прав€т в ц€л св€т.
19
3
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—редната възраст в Ѕългари€ е над 43 години. »ма 2 милиона пенсионери и гейпаради. ћасово измират хора от "демократични" глупости, вчера вадиха сачма от главата на дете. »зправ€ли сме си гръбнака ....
18
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
17 ти малоуменнн ли си или надрусан?
17
19
 
6
 
! ќтговори
82-ќƒЎЅр преди 1 месец
Ќ€кой пита за ћарчето «ахарова. √овори се,че след като заплаши колективни€ «апад със съд,и то десетилети€ на съдебни процеси;)))),защото «апада ще харчим 3 милиарда евра от лихви по суверенните руски замразени активи за снар€ди на ¬—”,вовачка си е испуснал нервите(одговорил е реципрочно),и хвърлил ћарчето в изтрезвител...още е пи€на и спи...
16
4
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ози тр€бва да ходи на съд. Ѕългари€ била облагодетелствена от това че имало демографска криза. “оест този открито по медиите говори че геноцида за пари и мародерството е нещо положително. “оест тр€бва да го закол€ на улицата и да му взема парите, н€ма човек, н€ма проблем. ѕосле ще ги похарча в чуждите търговски вериги и чуждите банки ще ги изнесат навън. “очно това се случва вече 34 години. » на такива като този им харесва. » н€ма кой да ги осъди. ј "медиите" ги кан€т, защото са чужди и те.
15
8
 
1
 
! ќтговори
82-ќƒЎЅр преди 1 месец
»збавил се човека от кметското бреме,и къде!? ¬ ƒубай,с любимите! Ќ€ма слаба рака,или,в ƒубай по царско поръчение,или напуска,така да се каже кораба,а вовачка е зает,и неможе да се одаде на хобито-да трови човечета на планетата по сценарии(по план)
14
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"“ози конфликт за щастие е далеч от нас и ако не прерасне в “рета световна война.." ћисироци никак не е далеч. ћигрантите са в центъра на —офи€ около вас. ј трета световна отдавна почна даже троловете и статиити ви са гьобелсови.
13
8
 
5
 
! ќтговори
 равар ≈вроатлантик преди 1 месец
 метът на наводнени€ руски€ град ќрск си е купил апартамент в ƒубай за почти половин милион долара. „етири месеца преди това семейството му се преместило в ƒубай, а синът му напуснал –оси€ още през 2022 година, в началото на мобилизациите.
12
1
 
9
 
! ќтговори
Afuera преди 1 месец
“и€ близкоизточните върше€т и се талашат един друг, множат се с рекордни темпове, половината тънат в пари, другите в мизери€ и накра€ като се пробие н€къде то€ балон и юруш към ≈вропа, който както може. Ќе стига, че и горивото ми е скъпо заради на ти€ авантюрите. ј тука лумпенитета търси конспирации и тайни причини за да стават ти€ неща вместо просто да приеме, че черното си е черно и н€ма как да стане б€ло.
11
5
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а 6 месеца война в √аза »зраел не усп€ да постигне нито една победа.