Църквата има имоти за милиарди, но за приходи, данъци и регистър - тишина

Никой не знае какво всъщност притежава БПЦ
14 апр 2024 20:46, Александър Попов
103
Църквата има имоти за милиарди, но за приходи, данъци и регистър - тишина
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската православна църква. Екип на bTV провери

Какво притежава църквата, какви са приходите ѝ и плаща ли данъци? Тази тема се оказва обгърната от тишина.

Бутиците на ул. „Съборна“, силиконовите дами с джипове в заведенията на пл. „Света Неделя“ са клиенти на магазини и ресторанти, собственост на Българската православна църква.

Приходите от наеми на тези имоти са „тера инкогнита“ за българската държава и по-конкретно за НАП. Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия, разяснява в свое разследване bTV. Преподавателят по църковно право доц. Делян Николчев разказва законно ли е това.

"Принцип на съвременното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те всъщност не трябва да подлежат на независим финансов одит, тъй като те всъщност били дарение, забележете дарение от вярващи, а това не били наеми", посочва доц. Николчев.

За да правиш бизнес в имот на Българската православна църква е достатъчно да имаш вяра. Данъци за печалба от наеми държавата не търси от духовенството. Държавен контрол на приходите не се извършва.

Всъщност в края на миналата година проверка за дължими данъци от страна на църквата започна и то за периода назад, чак до 2017 г. Проверката обаче е спряна заради смъртта на патриарха.

"НАП изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да направят проверка на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица всъщност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха допуснати въобще", казва доц. Николчев.

Колко големи са всъщност имуществото и бизнесът на Българската православна църква?

„Какво притежава църквата – този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос“, казва доц. Николчев.

С какво разполага един-единствен храм в Софийската митрополия – Драгалевският манастир „Успение Богородично“?

Очаквахме, че манастирът притежава имоти за милиони, но нямаме фантазия да си представим, че той притежава имущество по-скоро за милиард, коментират от телевизията.

В справката за собствеността на манастира са само имотите в имотния регистър, по чиито партиди има промени и движения след 1998 г. В справката откриваме, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България „Манастирски ливади“.

Всъщност „Манастирски ливади“ се оказват бившите ливади именно на Драгалевския манастир. Оттам идва и името им. Там, където до 30-те години на ХХ век духовниците са пасли своите говеда и така са се издържали, днес земята струва на пазара между 1000 и 3000 лева на кв. м. Над 150 декара площ е достатъчна да се построят поне 100 блока.

И тук възниква въпросът защо години наред там нямаше детски градини, училища и даже улици?

„Да зададем въпроса къде е социалната дейност на Българската православна църква. Това е част от нейната обществена функция. Трябва ли държавата да налива пари в институция, която не изпълнява обществената си функция?“, пита Горан Благоев.

Над 150-те декара от ливадите на манастира са само част от имотите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е собственик и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара парцели в „Кръстова вада“ около бул. „Черни връх“, а също и в кварталите „Витоша“ и „Симеоново“, както и още 60 декара в Киноцентъра.

Драгалевският манастир е собственик и на апартаменти на улица „Родопски извор“, включително мезонети.

Дама, живееща във вход, в който има църковни апартаменти ни разказва какво знае, без да разкрива своята самоличност. „Манастирът е имал някакъв имот и този, който изгражда този блок, ги обезщетява. Те ги дават под наем. На какви хора, при какви условия – не е ясно“, казва тя.

С имотите се занимава монахиня.

„За това репортажи правят ли се? Имотите на църквата… Там има такива неща, които не са за приказване. Защото аз не искам да си слагам главата в торбата. Това са сериозни работи, не е за всеки. Аз съм на среща сега и няма как да си говорим по тези въпроси“, отговаря монахинята.

Пазарните оценки на стотиците декари парцели манастирски имоти в „Лозенец“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“ е между няколко стотин милиона и 1 милиард лева. За повечето е трудно да се установи кой и при какви условия ползва.

„Всичко под масата. Вероятно парите се разделят по епархиите. Не мога да знам това. Много интересно е, че Светият синод, когато не му е изгодно казва: „Не, не, оставете ни, ние сме отделени от държавата по Конституция“, но в този случай на заплащане на заплати от страна на държавата, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския данъкоплатец, който плаща заплати на нещо, което е уж отделено от държавата“, допълва доц. Николчев.

Кой в Светия синод контролира тези приходи и разходи?

„Затова зададох въпроса защо синодът не въведе регистъра на своите имоти. Защо Българската православна църква не въведе практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 г. да се публикуват годишните бюджетни отчети на Светия синод“, отбелязва Горан Благоев.

По думите му само за тази година бюджетът е отделил 38,4 милиона субсидия на Българската православна църква.
 
Ако регистърът на църковните имоти се въведе, денят в който това стане публично, вероятно ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която дори да се доближава по капитализация до Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: църкваимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Rolex пловдивски преди 1 месец
вервайте ми
93
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Продажниците подбраха и църквата. А за мюфтийството, всевъзможни секти и прочее нещо да кажете.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лошо,но тябва да извършва благотворителност.
91
0
 
2
 
! Отговори
Каинов комплекс преди 1 месец
А ние, Възрожденското ЛГБТ, какво печелим от това?
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският данъкоплатец плаща също заплатата на Николчев
89
2
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Ами имай и ти бе.
88
2
 
16
 
! Отговори
Епископа преди 1 месец
Трябват си пари за ролекси, мерцедеси и мурвалък.
87
7
 
3
 
! Отговори
Айде сложете преди 1 месец
данъци на църквата и мирясайте вече. Егати от как се спомина патриарха я направихте на нищо тая църква.
86
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Каква полза от църква, която остро не порицава престъпленията на властимащите, от които целия народ страда?! Та нали свещениците също ядат от тлъстата държавна баница - за сметка на бедните и слабите...
85
1
 
12
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
С "Божията помощ" и лековерието на маса народ църквата се обогати невероятно.Тя е държава в държавата, дава илюзии, трупа богатства, не плаща данъци.Нищо ново под слънцето на всяка европейска държава.
84
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Каквато ни държавата,такава ни и църквата!Щом може пожарникар да упрвлява толкова време,защо да не се облажат и брадатите?Трябва да има контрол,защото това арогантно демостриране на безнаказаност отблъсква хората!Поп и митничар знаят едно-дай!Ако това не се промени нищо добро не ни очаква!
83
1
 
10
 
! Отговори
тумор преди 1 месец
Не случайно първата битка между мафиоти след 1989 беше за това кой да владее и експлоатира свещоливницата. По-печеливш бизнес и от дрогата ! Църквата си е държава в държавата и огромна финансова пирамида на върха на която със сигурност не стои БОГ !
82
2
 
7
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 месец
ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ДУХОВНИЦИ СА С ЧИН НА ПОЛКОВНИЦИ ОТ КГБ И ДС
81
0
 
14
 
! Отговори
БГ КАМОРА преди 1 месец
До сега само държавата робува на църковната мафия. Империя с имоти за МИЛИАРДИ до която нямат достъп НАП и данъчни , освободена от всякакви данъци и контрол, пълнеща гушата си от последните стотинки на наивните вярващи и лапайки немалка субсидия от бюджета отдавна е пуснала пипала във всеки държавен орган и структура ......
80
4
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Църквата има имоти за милиарди, но това е Светата Инквизиция на Католиците, българската църква има купа ориз и шепа крутони без сол :))))
79
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Божиите служители получават благодат за усърдна служба.
78
1
 
14
 
! Отговори
попове преди 1 месец
"чадо не ме гледай какво правя, а слушай какво ти приказвам" валидно и до днес.
77
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Защо само църквата? Я, погледнете и джамиите, синагогите и т.н.
76
13
 
4
 
! Отговори
Bg преди 1 месец
Горан Благоев е един бесноват човек църквофоб, помня как се запенваше докро водеше онова предаване - признак на бесноватост и оня Делян Глаголчеф и той антицърковен агент. Че има нвредности има, но това се преподнася от хора деро служат на оня с рогата
75
1
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
Тишина, но свещена тишина!