”чен от Ўвейцари€: »дват жега, безводие и климатични мигранти у нас

јмазонските гори ще се превърнат в савана
17 мар 2024 21:00, —тела —то€нова
66
”чен от Ўвейцари€: »дват жега, безводие и климатични мигранти у нас
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

ƒо 50 години част от амазонските гори ще са изчезнали и ще са превърнати в савана. »спани€ и ц€лото —редиземноморие пък пресъхват и постепенно се превръщат в пустини.

“ази мрачна прогноза за световното бъдеще очерта д-р ¬ладимир —имеонов от ‘едерални€ институт за технологии в Ћозана, Ўвейцари€.

"—лед€ процесите от 30 години. ќбикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните прогнози. ƒа не говорим за оптималните. “ака е, защото продължаваме да отдел€ме газове, които предизвикват затопл€нето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намал€ваме", посочи д-р —имеонов в ефира на "120 минути" по Ѕи “и ¬и.

"¬ близките 50 години се очаква част от јмазони€ да изчезне, да се превърне в савана, което ще промени климата не само на јмериките, но и на цели€ св€т", посочи той.

Ќа въпрос обречени ли са »спани€ и ѕортугали€ да се превърнат в пустини той отговори: "јко продължаваме така, може би да. » това се отнас€ за ц€лото —редиземноморие, не само за »спани€ и ѕортугали€".

"ћоже би родените през 2023 г. ще € помн€т като най-студената зима в живота си", каза учени€т.

ѕритеснителното според него е, че не се знае кога могат да започнат необратими промени. “ази граница вече е премината с кораловите рифове, но остава не€сен въпроса с ледниците. јко започнат да се топ€т бреговете на »сланди€, това може да вдигне морското равнище със 7 метра. ¬еро€тно това ще стане до 500 години.

Ќа първо време ни очакват екстремни €влени€ като градушки и суши, както и горещи вълни.

"Ѕългари€ също ще преминава постепенно към по-топъл климат. Ѕългари€ не е много богата на водни ресурси въпреки че един от митовете е, че сме. ¬одата ни зависи много от горите и тук идва едно от притеснени€та ми", посочи д-р —имеонов. “ой разказа, че миналата година в √ърци€ първо са пресъхнали почвите, а после са избухнали огромни пожари. ѕосле за ден е паднал дъжд колкото за година, което е отнесло почвите и е спр€ло възстанов€ването на горите.

ƒ-р —имеонов об€сни, че зем€та е минавала през много климатични промени, но разликата е, че сега темпото на промените е много по-високо.

«атова вбъдеще ще има много климатични мигранти. ¬същност тези процеси вече са започнали - дългата суша бе една от причините за войната в —ири€. ¬ ≈вропа пък »спани€ пресъхва все повече и използва много подпочвени води, които трудно се възстанов€ват. “ам е и единствената пустин€ в ≈вропа.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


66
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
53
0
 
1
 
! ќтговори
Ќаблюдател преди 2 месеца
ƒобре де зем€та като е била в ледената епоха колите ли замърсиха въздуха че *** пролет ?“ова че ще дигат емисиите и парно,въглища газ нефт скача главоломно да се пълн€т едни пари в европа и какво от това?¬ъздуха става по мръсен бензина стана безоловен! олите са с доста по добри стандарти в емисиите и еко такси и само такси и ?јбе пак ѕутин е виновен.
52
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јми нека 3-те процента безделници, дето са заграбили световното богатство и ресурси да се бръкнат малко и да върнат поне част от краденото и ти€ дискусии н€ма изобщо да се вод€т. —ъщо - нека не ни ги пл€мпат ти€ на нас - то€ "учен" да отиде ти€ неща да ги разправ€ на големите бизнеси, които замърс€ват толкова масово, че обикновените хора не могат да ги стигнат и за 200 години. √лобално затопл€не н€ма, има глобални лъжи, глобални кражби и глобално замърс€ване на планетата от големите корпорации.
51
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
щовекът об€сн€ва, че тука ще стане пустин€, б.а.й. √.а.н.€ си пл€мпа глупостите... имало 700 минерални извора... демек 100 извора ще напита 1 млн. булгари ?
50
0
 
4
 
! ќтговори
долу ес преди 2 месеца
скапани€ ≈— от 20 г харчи и печата пари за санкции и ограничени€, за да намали въглеродни€ диоксид, като мачка хората по вс€какъв начин. Ќо н€ма нито една програма за залес€ване и в последствие поливане, защото гората не връща ресто...
49
0
 
4
 
! ќтговори
ƒимо преди 2 месеца
супер си е глобалното затопл€не,н€ма вече зима в Ѕългари€ ,сметките за отопление са по-малко поради толото време ,като не се топли пролетар€та с дърва поради топлата зима , ще има по-малко отр€зани дървета ,ще работ€т повече време фотоволтаиците с евтин ток от слънцето и л€тото на —лънчака ще почва от май до октомври като с »спани€ ,л€тото ще се охлаждаме с китайки климатици но нали тока ще идва от фотоволтаици и ще евтин всичко е точно .ћорето пък е далече н€ма да ни залее и с 15 метра
48
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
кви глупости говори то€... само минералните извори са над 700.... да види колко реки имаме.... то бива простоти€ бива ама....иначе е прав че изсичането на гори не е добре. 30 години обезлес€ване и почваме да го усещаме вече...
47
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќамесени ли са —ќ2 емисии разбирай лоби на зелената мафи€.  ак пък ≈вропа и разумни€ св€т не се захванаха да сад€т масово дървета и да залес€ват, ами все се стро€т фотоволтаици, перки и се ограничават хората ?
46
1
 
4
 
! ќтговори
…ордан преди 2 месеца
„иста лъжа. ћежду другото, по бреговете на »сланди€ пасат кончета и овце и л€тото всичко е зелено.
45
0
 
1
 
! ќтговори
a преди 2 месеца
јко започнат да се топ€т бреговете на »сланди€, това може да вдигне морското равнище със 7 метра.???
44
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒ-р ¬ладко от ‘едерални€ институт по технологии /Ўвейцари€/ ви прогнозира ... јми то именно високите им технологии "подгр€ват" въздуха и почвите. ќбаче пък колко може да си учен, като кажеш "...родените през 2023 г. ще € помн€т като най-студената зима в живота си"? »ма надежда, че не е толкоз учен, колкото платен да изглежда "учено".
43
0
 
12
 
! ќтговори
az преди 2 месеца
хем средиземноморско море ще се отдръпне , хем ще се покачи със 7м - кое от двете е в€рно ?
42
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
и защо тр€бва да приемане милиони скакалци, защото им било топло??
41
4
 
16
 
! ќтговори
“о€,они€ »лиев и др преди 2 месеца
ќт тази стати€ разбирам, че в Ўвейцари€ са настанени група от Ѕ√ безделници, комсомолци, които се прав€т на учени, бизнесмени и прочие, като общото между т€х е крастата и умнотата
40
3
 
9
 
! ќтговори
поредната лъжа преди 2 месеца
÷елта е да събират едни пари като въглеродни емисии.
39
0
 
1
 
! ќтговори
јлов преди 2 месеца
ј Ѕойко ще €де пари
38
0
 
16
 
! ќтговори
ƒзъ преди 2 месеца
¬с€ка държава членка на ≈— плаща €ко за въглеродни емисии нали така? » какво се случва едно гол€мо нищо. ѕросто милиони и милиарди потъват в разни агенцийки, службички и доста добри заплати за чиновници, за да ни информират с анализчета, докладчета и отчетчета, че нищо не се подобр€ва. Ћицемери! . ј бизнеса-замърсител си бичи, бълва, трупа кинти и не му п у к а!
37
14
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒобре ти€ дето не в€рват на глобалното затопл€не и климатичните промени на колко години сте ? детската градина или коефициента на интелигентност ви е нисичък??? преди 50 години в моето детство смело мога да твърд€ че се пързал€хме със седмици преди снега да се стопи, последните години вал€ 3-4 пъти и се стопи за н€колко дена?? може да си слагате минуси и да плюете че имало "конспираци€", ама това не промен€ болезнената истина, че след 100 години ни чака глад и мор ...
36
0
 
3
 
! ќтговори
Ze nigmar преди 2 месеца
∆ега и безводие:))) грешна ви е концепци€та за ада:)))
35
4
 
21
 
! ќтговори
јз да питам преди 2 месеца
“оз учен, числата от тотото познава ли? Ќа боп ли гледа или на нещо друго? ћного е важно масата да се държи винаги под стрес, страх и мизери€. «дравословно е за богатите!
34
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"Ћедникова епоха е време с лед по полюсите като сега." - ƒа бе, ама всеки има предид времената, кгоато половината европейски континент е бил покрис с 1-2 километра лед...