Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха

Всичко започнало на шега
15 мар 2024 15:50, Нели Христова
150
Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха
Снимка: БГНЕС

Момче от сирийски произход, което се оказа замесено в побоя на столичния булевард "Витоша" разказва, че всичко е започнало на шега. Младият сириец пожела да остане анонимен. Той е от Северна Сирия, на 22 години. И преди две години пристига в България.

6 март 19:30 ч., бул. „Витоша". Спор възникнал заради момиче прераства в побой между компания от български и сирийски граждани. Един от общо деветимата задържани, в момента на престъплението е и въпросното момчето. То решава само да разкаже за инцидента.

"Бяхме две групи, едната беше българска, а другата беше от сирийци, цялата ситуация се разигра много бързо. Аз бях повикан, когато спорът вече бе започнал, звъннаха ми и заварих една разправия за момиче. В началото бе по-скоро приятелски спор, не очаквах, че ще ескалира до там, и то в центъра на София, всичко започна уж на шега, на игра", обяснява момчето. По думите му ситуацията ескалира, защото всички са на по 19-20 години и кръвта им бушува.

"Познавам се с момичето заради което е възникнал спорът, с нейните родители, с брат ѝ, те са българи. Там бяха също така мои общи приятели, българи. Аз бях наблизо, в един фризьорски салон и ми написаха да дойда, за да помогна на двете групи да се разберат. Предупредиха ме, че започва да се създава напрежение затова тръгнах бързо", разказва той. Момчето допълва, че е било с българите и не е познавало нито едно от петнайсетимата сирийци от другата група.

По думите му се е опитал да обясни, че спорът за едно момиче не е причина за бой. "Групата сирийски граждани, които бяха там също нямаха намерение да се сбиват с нас, всичко се случи спонтанно. Не беше планирано. Никой не беше подготвен за бой. По-скоро неприятелски отношения", отбелязва той.

Сириецът споделя, че от две години живее в България и преди това не са му се случвали нито подобни сбивания, нито е присъствал на подобни групови спорове. "Имах истинско желание просто за комуникация, да решим спора. Да обясня, че не е нужно да се стига до удари в центъра на София. Имаше толкова преминаващи, които ни гледаха и се опитваха да ни разтърват. Беше грозна картинка. Но случва се за първи път, и не мисля, че ще се повтори от моя страна", пояснява момчето.

"В момента съм в период на изчакване, подал съм заявление за постоянно пребиваване в страната като бежанец и чакам да излезе решението. Живея при българско приемно семейство, те са нещо като мой гарант. Затова и не съм в бежански център.. Жената, при която съм, ми е като майка, за нея аз също съм като собствен син. Вярвайте ми, никъде не съм получавал подобно отношение и уважение. Те са моето българско семейство и им благодаря", споделя той.

Момчето обяснява, че е напуснало Сирия, за да намери по-хубав живот и спокойствие. "Войната в Сирия не е спирала. Това е живот в постоянен страх, аз не искам да воювам, да убивам", казва той. Младежът споделя, че е бил и в Турция, но никъде не са се отнасяли с него така, както в България. "Бях директно приет от това българско семейство, бях заобичан на мига и намерих своето спокойствие".

Той споделя, че българското общество е толерантно към бежанците, които търсят убежище. "Досега никой не се е обръщал агресивно към мен. Всеки подхожда мило, помагат ми в магазина, ако не мога да намеря нещо. Всеки ме приема с усмивка", заявява той.

"Начинът, по който се случват нещата в момента, са немислими. Не трябва да се стига до подобни действия и протести. Вътрешно вярвам, че никоя от страните не иска да приема другата като враг. Чувствам, че спорът не е спор между мигранти и българи, или мигранти и мигранти, а някой друг има интерес ние да бъдем представени като агресори, като заплаха. Вярвайте ми, аз не съм заплаха", обяснява момчето.

"Много, искрено съжалявам за това което се случи. По някакъв начин този спор, това сбиване стана първоизточника на общественото настроение към мигрантите в момента", споделя сириецът. По думите му тази случка е срамна и за двете страни, но в никакъв случай това не е периодично действие, не е целенасочено. "Дълбоко в себе си съжалявам, че бях част от него", казва момчето пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 68. Въшки си направил разлика. Нямаш в главата с какво да направиш разликата.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 67. Викаш да ги не бараме че ша са радикализират ? Да им пуснем жените и дъщерите си за да са спокойни искаш ли ?
67
3
 
17
 
! Отговори
Той бил съжалявал, преди 5 месеца
Но ние видяхме по телевизията точно тази част от сбиването, момент от което е показан по-горе на снимката. И какво видяхме? Един сириец стои встрани от сбилите се, после се засилва тичешком, подскача високо и се озовава на гърба на едно от българчетата. Той направи това два пъти в рамките на няколкото излъчени секунди. Какво е това? Метод на бой, практикуван в стадата от шuмnaнзeтa ли? Само че тук сме народ-общност от хомо сапиенс и храним шuмnaнзeтaтa само когато са в Зоологическата градина!
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 65Не ме пали на диващина, миролюбив човек съм, но за да стана такъв ми се наложи да бъда бит и да набия, така успях да направя разлика между добро и лошо. А ти успя ли. Хубаво ли е да си млад и да не ти се умира, ама над главата ти само смърт да витае. Хубаво ли е да си млад и да те третират като ***, а ти просто да нямаш. Хубаво ли е да си млад, а родителите ти да са мъртви без вина. Хубаво ли е да си млад и да си с тъмен цвят на кожата, а да си емигрирал в белият свят???
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До резидент, Мароканците са много по-различни от сирийците или египтяните, няма значение, че всички са араби, мароканците се занимават с престъпления и продажба на наркотици и хората се страхуват от тях. Но ако се държите провокативно без някаква причина, колкото по-агресивно се отнасяте към бежанците или ги обиждате и се държите като господари, толкова повече ще се радикализират и става опасно!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 64. Че въри сътвори нещо подобно в техните държави па ние ще платим на попа да те опее.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 53. Вече ми стана ясно защо "демократите" се толкова недоразвити. Това било генетично предопределено. Произлизате от племена, които нямат капацитет да достигнат човешко духовно развитие. Затова и непрекъснато ви пали на диващина, така сте живели, така са ви възпитавали по пущинаците.
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защото сте възпитавани, за това сега искате да линчувате.., когато не си ял бой никога стваш още по-злобен. То на този свят всяка простотия е станала заради някоя мацка, а сега няколко младежа се сритаха и вече хайде всички под ножа. Направо ви се чудя на акъла, не сте се изправяли никога пред опасност, но сте готови да накажете защото така правили в Германия, мале мале.
61
3
 
36
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 5 месеца
Започва сълзливата пропаганда колко са кротки и добрички мигрантите! Да, има и такива, но какви ни водят от Европа инженери, ,учители, лекари...?! Радвам се, че хората не спят и даже инстинктивно усещат идващата заплаха. Няма да ви минат лигавщините пред българите, защото те са горд и мъдър народ.
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичкото неандерталец със шутове обратно към турската граница.
59
2
 
23
 
! Отговори
Милиционер сапунка преди 5 месеца
Горният разказ е типична милиционерска политкоректна сапунка, разказана с цел да се подчертаят витиевато позитивите на мигрите, тяхната дълбока интегритетност в българското общество и добри намерения, с една дума - да се създаде въображаем либерлано-позитивен модел. В личен план съм доста изненадан колко лесно хората се вързват на приказките на милиционерите и са готови да поверват на милиционера, а не на теб;))) В крайна сметка, всеки ден е затова - за да се освободим от илюзията си за другият
58
11
 
5
 
! Отговори
до Ана преди 5 месеца
Какво си се завайкала за българските мъже? Без друго нямаш шанс да се докопаш до такъв, камо ли да го задържиш. За теб най-много някой пиян беззъб русофил за по веднъж в някоя тоалетна. Барай се там пред портрета на *** и толкова. Повече не ти се полага в тоя живот.
57
1
 
24
 
! Отговори
До резидент преди 5 месеца
Във Франция голяма част от алжирците и мароканците заселени там преди 50-60 години също не са били радикализирани, но я виж сега какво става с техните деца и внуци. Тоест тези процеси са динамични. Просто се разходи из Париж и неговите предградия и виж.
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Европа, по принцип често забравят закона на Нютон и че всяко действие, си има противодействие и залитат ту в едната крайност, ту в другата и там е грешката им! Не трябва да има провокации и от двете страни, а извършилите тежки престъпления или извършващи провокации, да бъдат екстрадирани, за да се предпази обществото, като цяло! Имайте в предвид, че на сирийците; жилищата, населените места, както и близките им, са били бомбени от нас като съюз и заради нас са загубили всичко и са емигрирали.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 53. Ами не сме. Нас са ни възпитавали.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
мигрантите много добре трябва да разберат,че ако в Германия на такива неща само стоят и гледат, в България бият после има и вендета,полицаите също бият така че да си опичат мозъка и да внимават какво правят да не се разхвърчат накрая.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-обичам информация от анонимен източник. Особено ако съвпада с паравоверната линия на властимащите.
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха".............Напротив, някой има интерес да представи теб и неандерталските ти събратя като невинни агънца. Също така като химици, математици, физици и така нататък.
51
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледам че страха ви е стиснал за гърлата. Я се стегнете. Когато повечето мъже тук са били на 15-17 години да не би да не ходеха по групички и никога ли не са се били с други такива. Палма и арабите от хотел Хемус, редовно си спретваха бойни срещи. НДК беше място където редовно някой някой беше набил. Кварталните банди ходеха по други квартали и се биеха с местните. Това че са чужденци, емигранти, не ги прави втора или трета категория. Нашите фенове излезли да раздават правосъдие, но объркали???
50
10
 
2
 
! Отговори
Хермес 7 преди 5 месеца
Много измислени държави се пръкнаха по нашите географски ширини, за племена, които дори не могат да управляват катун от 3 чадъра, камо ли държави - Косово, Црна Гора, Македония, България, Молдавия, Украйна, Белорусия и пр. изгъззитси. Цар Путин и Ердоган султан трябва да се разберат и въдворяд ред и порядък в еврейогейталлашкката коттчинна.