Безплатни лекарства или с намалено доплащане за 600 000 пациенти

НЗОК взе решение за сърдечно-съдови заболявания
11 мар 2024 13:44, Елка Василева
4
Безплатни лекарства или с намалено доплащане за 600 000 пациенти
Снимка: архив, БГНЕС

Над 600 000 пациенти ще получават с намалено доплащане лекарства за домашно лечение за сърдечно-съдови заболявания, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

След получени положителни становища на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК приема да се въведе през 2024 г. повишаване нивото на заплащане на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи/международни непатентни наименования/, предназначени за лечение на хронични сърдечно-съдови заболявания.

Повече от 600 хиляди хронично болни пациенти със сърдечно-съдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане. Това ще стане възможно след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

Решението за включване на лекарствените продукти за хронични сърдечно съдови заболявания е в изпълнение на дългосрочната стратегия на НЗОК за пълно реимбурсиране на лекарствените продукти за социално значими хронични заболявания и за разширяване на групата лекарства, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност, коментират от касата.

С въвеждане на по-високото ниво на заплащане на лекарствените продукти за описаните групи лекарствени продукти за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини.

С тези лекарствени продукти се осъществява базова терапия за сърдечно съдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България.

В дългосрочен план това би довело до положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
MNENIE преди 2 месеца
Ако закупите лекарства , с намаление от НЗОК , ще получите 50 стотинки отстъпка за 50 лева . Ако отидете в Турция , СМР , Гърция и Румъния ще купите качествени лекарства за 5 лева . Мафията е Страхотна - Двама Братя .
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трилептал 600 липсва и не се знаело кога ще има в складовете .Убиици и обирджии на власт.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ЕС и Англия лекарствата за безплатни за хипертония ,протокола важи 1 г.и всеки лекар може да ги напиши ,тук е 6 месена и само личен лекар може да ги пиши )но иначе сме в ЕС от 2007г.)
1
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
кои са лекарствата за ксарелто20 28 хапчета доплащам 28 лв в аптека марешкив други аптеки стига до 57 лв