Ще отпадне ли нощната тарифа за ток от 1 юли?

Божков: Базовата цена ще се определя от правителството или НС
27 фев 2024 10:35, Анисия Иванова
58

"От 1 юли отпада ролята на обществения доставчик, която играеше НЕК. Това няма да дава възможност на крайните снабдители да създават възможност за по-ниска нощна тарифа. Евтината енергия е в обедните часове на денонощието, защото тогава фотоволтаичните централи произвеждат най-много електрическа енергия", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "България сутрин".

От думите му стана ясно, че от 1 юли базовата цена ще се определя от правителството или Народното събрание. Ще се предвидят компенсации за потребителите и надбавка за електроразпределителните дружества, която се предлага да бъде нормирана в рамките на 7%.

"Компенсациите ще се налагат, ако цената на организирания борсов пазар през годината надмине предложената от Министерския съвет или НС базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 г. Парите за тези компенсации ще се осигуряват от Фонда за енергийна сигурност, където трябва да бъдем много внимателни за приходите. Ще видим какво би се случило, ако фондът не може да задоволи нужните компенсации", каза още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него цената на енергийната борса се колебае, но няма основания да се очакват резки скокове в цените на електроенергията. Изцяло цените за бита ще се определят от борсовия пазар, а компенсациите ще бъдат само за енергийно бедните, уточни гостът.

Божков е на мнение, че голяма част от евросредствата, които са предвидени за модернизация на мрежата, трябва да отидат за дигитализация, за да може да се отчитат в рамките на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират - да се знае колко е произвел производителят и колко е използвал потребителят.

Относно 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" той каза, че според него е грешно построена конструкцията за организация и изпълнение на целия проект. Парламентът даде срок на служебното правителство да подготви договор със САЩ за сътрудничество. Този договор беше подготвен в рамките на мандата на служебното правителство, когато аз напуснах Министерството на енергетиката. Даваше съществени възможности за организацията на работата и да се избегнат възможности за спорове кой и как да изпълнява задачите.

Лошото е, че НС трябва да определя кой има опит, без дори да са се запознали в детайли с резултатите от проведените изследвания. Нещата трябва да се върнат в полето на междуправителствения договор, който трябва да бъде нотифициран от Европейската комисия и след това одобрен от НС.

Според Еленко Божков е трябвало да има широка кампания и обществено обсъждане по темата с ветрогенераторите в Черно море и влиянието им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
ТУСК преди 2 месеца
Уж пазарна икономика а пак някакви административни трикчета. Нещо не разбрах за тия олиг*офрени май часовника е спрял в 74 - та година.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП и това свършиха ,а не може ли да отпадне дневната ,да остане нощната )тарикати
48
1
 
17
 
! Отговори
НИЕ СМЕ ВИНОВНИ преди 2 месеца
По въпроси, касаещи всички българи, я има, я няма по 50-60 мнения. Стане ли въпрос за Украйна, по 500-600-700, че и по 800 писания. Денков, че е наведен, е наведен, а вие не сте ли като него, щом повече се интересувате от чужди проблеми и държави, а не от собствените си!!
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако нощната тарифа отпадне,е достатъчно две вечери всички да започнат да готвят, пекат, топлят вода,сушат дрехи и вършат други енергоемки дейности точно в осем. И тези са приключили.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сутринта по бТВ коментира метериолога и тоя де води спорта ,големи специалисти ,а тая с очилата русата се смееше с глас ))
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво очаквате от ПП ,от както са на власт всичко съсипаха ,ми да бъде само нощна тога ,да махнат дневната тогава )мошеници
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема какво да ревете, това е резултат от зелената сделка с ЕС - ток, вода, коли, горива, въглеродни, азотни отпечатъци и мн др.
43
0
 
9
 
! Отговори
Лабадая преди 2 месеца
Не ме бърка тази работа , ние ток в гъбената махала не плащаме.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не няма да отпадне !Ще остане нощната тарифа и ще намалее драстично.От порядъка на до 50%Това е хубава новина!
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувахте за Промяната на цените на тока нагоре. Перките в морето вие ще ги платите. Скъпото Белене беше заменено от Евтиното АП 1000 на САЩ. 6 милиарда са повече от 12 милиарда.
40
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бачкери, какво стана сега? Хитрите програмисти сме енергийно независими- имаме си топла водичка от соларчета, имаме си ток от соларчета и то 20к финансирани от ЕС безвъзмездно. Плякахте минусите, ама ще разберете защо сте роби. Роби сте, защото такова ви е мисленето. Казвах ви да си сложите ФЕЦ- не, та не. Плащайте си ток сега, няма лошо.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как е, харесва ли ви Промяната на Боко и Пеевски?
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Качат тока с 5%, махнат нощната тарифа (нищо, че цената за пренос нощем е същата и реално файда от нощната няма), нашиОТ подивял! Вика токът скача тройно, излизай, народе!
37
1
 
14
 
! Отговори
43657 преди 2 месеца
Опа, започва се ток, транспорт, а храната се качва всяка седмица май намирисва на избори
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А да бе... Точно си свикнах, че телата я зареждам за 7 лева 0-100%и вие... Еййййййй! Скапан държава!!!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е да изритаме Денков и цялата сбирщина около него.
34
3
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Ако при предстоящото увеличение от 2026-та - х4 не излезем, значи си залужаваме всичко, което ни се случва!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32 - Отопление и охлаждане нещо? Защото 5 кв зимата, ще ми стигнат тооооооооочни за 2 часа, а ако пусна бурните, да направя нещо, може би час...
32
0
 
18
 
! Отговори
Арменчето преди 2 месеца
Никой не се обажда всички са богати:)Вдигни се народе
31
4
 
3
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 месеца
До АнонименГоворех за лично производство само, с малки системи. 3-5квч батерия е достатъчна за 1 домакинство. За справка, апартамента ми към ЕВН в момента съм на 5кв(минимума на ЕВН), месечно харча около 70-120 кв. Къщата ми в Созопол е на 3кв със солари. Нонстоп камери, рутер, аларма,1 хладилник, 1 лаптоп. Успява да захрани и хидрофора, осветлението, и едно радио дето радио, + телефони и таблети да зареди. Истината е че трябваше да избирам внимателно всичко за да е енерго-ефективно.