…ордани€: ћирът в Ѕлизки€ изток са две отделни държави Ц »зраел и ѕалестина

ћари€ √абриел е на официално работно посещение в јман
25 фев 2024 17:03, јниси€ »ванова
33
…ордани€: ћирът в Ѕлизки€ изток са две отделни държави Ц »зраел и ѕалестина
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

≈динствени€т път към мира и сигурността в региона на Ѕлизки€ изток е решението за две отделни държави – »зраел и ѕалестина. “ова каза йордански€т заместник министър-председател и министър на външните работи јйман ас —афади на брифинг пред журналисти днес в ћинистерството на външните работи в јман. ѕо-рано той проведе двустранна среща с вицепремиера и външен министър на Ѕългари€ ћари€ √абриел.

"…ордани€ е важен партньор на Ѕългари€ в региона на Ѕлизки€ изток. “ази година се навършват 60 години от установ€ването на дипломатически отношени€ между двете страни.  лючови послани€ от визитата са готовността за задълбочаване на политически€ диалог, определ€не на стратегически области за сътрудничество и координаци€ на усили€та за справ€не с регионални и глобални предизвикателства. ¬ основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", за€ви ћари€ √абриел.

—афади допълни, че на срещата е обсъдена хуманитарната криза, причинена заради конфликта в ивицата √аза. "ѕотвърдихме позици€та на кралството за незабавно прекрат€ване на огън€ и също така обсъдихме хуманитарната криза, ко€то се задълбочава и увеличава човешкото страдание на хората в √аза заради липсата на храна, гориво, вода", каза —афади. “ой посочи, че според доклади на ќќЌ в √аза има глад и затова и акцент на срещата са били и координирани усили€ как да се предостави хуманитарна помощ там.

ќбсъдихме усили€та, които …ордани€ полага в регионален и международен план, за да насто€ва за спиране на агреси€та и предостав€не на помощ, което да ни доведе до това да има независима палестинска държава със столица »зточен …ерусалим по лини€та от 4 юни 1967 г. (преди Ўестдневната война, в ко€то »зраел установ€ва контрол върху —инайски€ полуостров, √оланските възвишени€, ивицата √аза и «ападни€ бр€г, включително »зточен …ерусалим - бел. ред.) като единствен начин за постигане на мир и сигурност в региона и стабилност в региона, коментира той.

ѕо думите му с продължаването на конфликта ще нарастват напрежението и бро€т на жертвите. “ой предупреди, че с продължаването на тази агреси€ на прага на рамазан има опасност от ескалаци€ на напрежението.  

“ова, което се случва сега, е хуманитарно престъпление с всички аспекти. » ние работим с международната общност и искаме от нашите при€тели от международната общност незабавно да предприемат действи€ за прекрат€ване и спиране на този конфликт, каза —афади.

“ой подчерта, че по време на срещата е обсъдено възобнов€ването на процеса „јкаба“ и отбел€за, че първите политически консултации ще се проведат след около два месеца.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


33
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
32
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 акво ли е поискала √абриел, за да получи такава недвусмислена деклараци€.
31
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕълен мир в Ѕлизки€ изток би имало с държава ѕалестина! »зраел и —јў , далече от там! ≈ те тогава ще мир! »наче винаги ще има проблеми там ,докато окупаторите не се махнат от там, където не им е м€стото!
30
7
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬същност …ордани€ изби толкова "палестинци", когато буквално ги геноцидира от т€хната държава, че »зраел не може да ги настигне и 5 √ази да избие. „ететееее бееее ру««ки продавачи на потници.
29
7
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬сичкото русороп и хамазофил е толкова неграмотно, че предизвиква см€х и потрес. Ќито “ел јвив е столица на »зраел (от доста време насам), нито "зем€та е била на ѕалестина", просто щото ƒържава ѕалестина н€ма и никога не е имало, а "палестинците' са ...най-прости ..в буквални€ смисъл на думата арапи. јпапи, които преди това ги изгониха техните "брат€", които сега надават вой от ≈гипет, …ордани€, а после и от —ири€ и Ћиван. » то ги изгониха, като ги избиваха безжалостно! ѕрочетете малко истори€.
28
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащо точно √аргамел пратиха в …ордани€? Ќе им ли е €сно ,че на жените не им м€стото в Ѕлизки€ изток да ход€т на посещени€! ј точно в тази сложна обстановка ,където ≈— , ‘јў и »зраел са най - непри€тните от всички на този св€т за арабите , сигурно нашите са се над€вали да не се върне....
27
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕалестина им е буфер на евреите мисл€, ако ги пуснат да си създадат собствена държава, бетер ще имат непри€тности, не че досега не са ги имали :)))
26
4
 
9
 
! ќтговори
спасете децата преди 1 месец
«ем€та е на ѕалестина. акво търси там »зраел,създаде го јнгли€ и —ащ.«апочнаха грабене на земите и убийства на палестинци докато ги натикаха до ивицата.—ега убиват деца.» вие ще ми хвалите »зраел.јми утре може да сме ние бе.¬ъзхищавам се на палестински€ народ,н€ма значение в€рата.я изгледайте убитите бебета и деца бе - вие това ли харесвате бе???”биха дете в колата и взривиха линейка.ћожем само да се поучим от този борбен народ.ј бежанците/исл€мисти ги вкарахме ние христи€ните европейците.
25
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо умните българи,имат представа,колко пари ще издуха самолета за гостуването на тази в …ордани€.“ази € управл€ват дистанционно от Ѕрюксел и пр€ко от посолството на дедо Ѕайдън в —офи€.ћислех си,че тази само на мен ми е антипатична, но не е така.
24
9
 
3
 
! ќтговори
 равар ≈вроатлантик преди 1 месец
я да си припомним на палестинците колко пъти им даваха суверена територи€ да си прав€т държава, и всеки път все нещо не б€ха доволни. ќт пет стола накра€ на зем€та седнаха.
23
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћара шалвара кой € прати у …ордани€ на екскурзи€ и защо ? :)))
22
6
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќ€кой по-долу не знае столиците на държавите. Ќе …ерусалим, а “ел јвив е столица на »зраел.
21
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
∆ирафката какво търси в …ордани€, може би п€сък ще докара от там? ўото друго полезно едва ли ще свърши на та€ екскурзи€, ко€то си е уредила на наш гръб.
20
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа това нещо н€ма ли кой да му каже да не се усмихва по този кретенски начин когато се снима по приемите
19
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
A!? јма.....това същата …ордани€, ко€то »«√ќЌ» ѕјЋ≈—“»Ќ÷»“≈ от йордани€ ли е? Ќееееееее, не го в€рвам! :))))))))
18
6
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒокато ционизма съществува, мир на този св€т н€ма да има
17
3
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕългарите измират, а т€ отишла при арабите с тъ пата си усмивка... ѕо-нищоправещо не сме имали във властта!
16
5
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќационалната предателка и фашистка какво прави при забрадените?? ¬се надолу € влече.. туркин€та от ’аджидимово!
15
8
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћного неща се случиха от 4 юни 1967 до днес. ѕалестина губи с военни действи€ възможност за територии, като "източен ≈русалим, за столица", например. — нападението над »зраел, което извърши ’амас, показа, че е способна да предизвика терор над мирното население и да дестабилизира региона, от което следва, че не може да има за столица източен ≈русалим. ≈русалим остава столица на »зраел.
14
8
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
’амас са »ран, те не са араби, то никой не ги обича там, дори и да направ€т палестинска държава :)))
13
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
100 Ѕ“–-а тогава да се дадат на ѕалестина,за да си отвоюва териториите обратно от »зраел