Покачват се парите за втора пенсия

Частните фондове управляват 23 млрд. лева
24 фев 2024 17:00, Стела Стоянова
18
Покачват се парите за втора пенсия
Снимка БГНЕС, архив

Плащанията от втория стълб на пенсионната система се увеличават, показват последните данни на Комисията за финансов надзор. 20 656 българи вече получават плащания от универсалните фондове. От тях обаче само 2632 са пенсионери, т.е. имали са достатъчно големи натрупвания в индивидуалната си партида да получават пенсия. Повечето - 18 024 души, получават разсрочени плащания.

Средният размер на изплатените пенсии към края на 2023 г. е 229,54 лв., а средният размер на разсроченото плащане - 416,55 лв. Пенсията може да се изплаща пожизнено или за определен период, докато разсроченото плащане може да се вземе и в рамките на една-две години. Затова и при него сумите са по-високи, пише Сега";

В сравнение с края на 2022 г. средният размер на изплатените пенсии се увеличава с 18,62 лв., или с 8,83 на сто, а средният размер на разсроченото плащане се увеличава с 64,30 лв., или с 18,25 на сто.

Частните пенсионни фондове управляват близо 23 млрд. лв. към края на 2023 г., показват предварителните резултати за дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2023 г. В четирите вида пенсионни фондове се осигуряват над 5 млн. души, като най-много са в задължителните фондове, където внасят родените след 1959 г. В сравнение с края на предходната година нетните активи на пенсионните фондове се увеличават с 19,34 на сто, посочват от КФН. Универсалните фондове отчитат ръст от 20,46 на сто спрямо 31.12.2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
23 милиарда разделено на 25 000! и е по 250 лв на месец.Преди на това му викаха пирамиди а сега станаха фондове !
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРАВО,БРАВО ЗА 20 ГОДИНИ УСПЯХТЕ ДА ДОКАРАТЕ ПЕНСИЯТА ПО-НИСКА ОТ ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПЕНСИЯ ОТ 1970 ГОДИНА НА ТОДОР ЖИВКОВ!!!... ЯВНО ХУБАВО С ПОХАПВАТЕ!!!...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стара българска традиция от хиляди години за запазване на рода и Българският род за да има Славен Български Народ и за да няма войни е: в родата винаги до края на живота управлява най - стария човек .... пра дядото, дядото.... и всички в родата му целуват ръка и на съпругата му и ги уважават, докато са живи и след смъртта на дядото управлението преминава в следващият най - стария син на дядото! Но и затова сме имали Българска държава с Аристокрация поддържаща славата на Българските Царе!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво означава пенсия? Социалното осигуряване за пенсионерите е по същество "трансферно плащане от хората, които са в продуктивни години, към хората, които са отминали продуктивните си години. Тия в момента които работят и искат да създават проблемни закони за старите хора трябва да имат в предвид, че от старите хора са онаследили цялото богатство което имат в момента и трябва с уважение да им целуват ръка, така както е старата българска традиция от хиляди години, а не да се подиграват!
13
3
 
5
 
! Отговори
Ханко Брат преди 2 месеца
До ПримиренОт много отдавна в Бг пенсионната система няма нищо общо със социализъм и комунизъм! НО.....след години за да получаваш добра пенсия като сума-освен трудов стаж трябва през годините за теб да са влизали и осигуровки-поне за това,което получаващ-обикновенно получаваш повече,а осигуровките са за минималното,после псувате,който се сетите!!!)))
12
2
 
8
 
! Отговори
Примирен преди 2 месеца
Нямам избор и плащам за пенсия каквото поискат. Иначе лично за мен,в България соц.осигуряване е данък. Този т.нар.соц.модел прави така,че осъдения на доживотен затвор на 19г. Убиец когато излезе на свобода на 70 г. Ще има същите права,като хората работили съвестно цял живот , права на лечение и помощи.....е,това не е справедливо. В България соц.система е за мързеливите и крадците, престъпниците и висшият ни " елит"...само застраховки...никакви соц, осигуровки.това е. Решението.
11
4
 
15
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 месеца
Пирамиди фараони и бальци за милярди-- куче влачи рейс , дира няма няма хей------ Човека взе парите, каза чакай малко -- хвана самолета, дрьщето му петите
10
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
пък на Доналд Тръмп глобата му е 455 милиона долара тук всички пенсии са много малки като суми като се има предвид че цял живот са се бъхтели хората направо не знам обаче и байчото го одрънкаха
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Частните фондове държат едни обезценени от инфлацията пари 20-30 години и нищо не попринасят за пенсиите. Пенсионерите получават втора "пенсия" от миналото.
8
0
 
9
 
! Отговори
Златка преди 2 месеца
Който е хитър , не разчита на хайдути.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Златото прави усреднено едни 3-4% годишно и няма разходи за управление! Какво по- добро при 100% сигурност? Ако управляваш парк за пенсия това са важните неща. Ако си много умен- дай боже всекиму- прави каквото искаш!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За бога братя не плащайте :)))
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някаква странна смесица на различните пенсии от четирите вида фондове и нищо не става ясно. Щом 229,54 лева е средния размер на неясно каква пенсия от тези фондове, то цялата пенсия колко е? Сегашната минимална пенсия от 523,04 лева как включва пенсията от тези фондове? По принцип малко над 25% от пенсионните осигуровки отиват към универсалните пенсионни фондове за родените след 1959 година, но това не значи, че и тези 229,54 лева са над 25% от пенсията. Може да са и 13% или 43%.
4
4
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
В злато може да инвестира само човек на 80+ години. Под тази възраст в злато инвестират само хора с ментални ограничения.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябваше парите да се инвестират в злато в резерва на БНБ и така да се запази стойността, а не както сега да са на загуба! Който се пенсионира получава равностойността на това злато или пенсия както и сега! Така и в държавния резерв има нещо стратегическо и за хората спокойствие и гаранция! И никакви частни фондове бандите не бяха нужни да управляват парите! Поне стойността щеше да е налице!
2
2
 
17
 
! Отговори
Платена реклама преди 2 месеца
Тези са с най-сладката работа. Доверие АД 2007 когато всичко беше нагоре се набълбукаха с едни акции на българска компания. 2009 бяха загубили 95% от парите. Не знам какво са казали на хората, вероятно нищо, но на тях какво им пука, парите не са техни. Затова хората у нас, ако има как не се осигуряват. Знаят, че тези си играят с парите им и ако дочакат, ще е каквото е останало. А това са трохи. Всеки трябва да се осигурява сам. Не може да разчиташ на тези. Които и да са, все мошеници.
1
4
 
27
 
! Отговори
Пфф преди 2 месеца
Това е най-голямата измама. Огромна такса за управление на фонда (1+ процента) и мижави 2% растеж на година. И 40 години да ти удържат максималната вноска според максималният осигурителен доход, повече от 100 хиляди няма да имаш там. А след 40 години тези 100 хиляди ще имат покупателната способност на днешните 10 хиляди.