»ма ли риск от връщане на морбили в Ѕългари€?

ƒ-р Ѕацелова: ќколо 90% е ваксинаци€та у нас за болестта
22 фев 2024 09:54, јниси€ »ванова
18

"ћорбили е най-заразното инфекциозно забол€ване в момента, риск от връщане на забол€ването в Ѕългари€ има. ѕод 90% е ваксинаци€та, за 2022 г. е 91%, което води до натрупване на възприемчиви индивиди, които са изложени на риск от вируса. ¬ –умъни€ знаем за доста случаи на морбили и поради лесното пътуване е много очаквано скоро да имаме пробив на вируса и в Ѕългари€", за€ви епидемиологът д-р ’ристиана Ѕацелова пред "Ѕългари€ сутрин".

—ветовната здравна организаци€ вече предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 300 000 регистрирани случа€ през миналата година. ѕрез третата седмица на 2024 г. в Ѕългари€ e регистриран 1 случай на морбили, показват данните от —едмични€ епидемиологичен бюлетин на Ќационални€т ÷ентър по заразни и паразитни болести, веро€тно е бил вносен случай. »нкубационни€т период е до 21 дни.

Ќад 42 хил€ди случа€ на морбили е имало в ≈вропа през 2023, като най-засегнатите държави са  азахстан и –уси€, където заболелите надхвърл€т 10 хил€ди. ќпасността обаче е съвсем близо и до нашата граница - само преди месец –умъни€ об€ви пандеми€ от дребна шарка, след като б€ха регистрирани 2 хил€ди случа€. јлбани€ също днес предупреди, че има сериозен ръст на заболелите.

"ќбщопрактикуващите лекари си обхващат пациентите според имунизационни€ календар. ѕри отказ от родителите да имунизират децата си, почти нищо не може да се направи, което е грешка. ћорбили е тежко забол€ване със сериозни рискове от летален край", алармира епидемиологът.

ѕред Bulgaria ON AIR т€ посочи, че един болен ще зарази между 12 и 18 негови контактни, освен ако не са преболедували или не са ваксинирани.

"ѕредава се по въздушно капков път. «апочва с хрема, отпадналост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. ќчите са зачервени, по€в€ва се дребен обрив, който започва от лицето и се прехвърл€ към ц€лото т€ло. јко не иска човек да живее като отшелник, тр€бва да се ваксинира", категорична е д-р ’ристиана Ѕацелова.

¬аксинаци€та дава 96% гаранци€ от предпазване от разбол€ване при контакт, 2 дози са достатъчни за пожизнен имунитет.

"—ега бързо да се цели да се обхванат неваксинираните деца. Ѕолни€т тр€бва да бъде хоспитализиран, морбили може да доведе до пневмони€, което е най-честата причина за смърт при забол€ването. ћоже да има и късни последстви€ към 7-10 години от преболедуването", каза още епидемиологът.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


18
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
заради антиваксърите освен  ќ¬»ƒ сега ще ни налази и ћорбили
7
0
 
0
 
! ќтговори
¬еселинън7112136860 преди 1 месец
Ќе трийте коментарите на коментарист 8 ,морбили —≈‘ј–ƒќ-“”–— » ромски !
6
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћоже , понеже в Ѕългари€ се издават и фалшиви бележки за ваксинаци€. “е процента на ваксинаци€ е по-малък от отчетени€.
5
5
 
3
 
! ќтговори
ƒон  икот преди 1 месец
Ќ€ма страшно антиваксърите са безсмъртни те н€ма нужда да се ваксинират.
4
1
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕокрай агресивно пробутваните съмнителни субстанции, наречени "ваксина срещу ковид", хората се отвратиха. “ова постигнахте с лъжата ковид- вие медиите, говорещите "учени" глави от телевизора, фарма мафи€та, белите манти, дето точат касата.
3
5
 
2
 
! ќтговори
до 2 преди 1 месец
ти н€маш деца, не се притесн€вай. —амо н€кой си изчаткал автралопитек жертва на руска пропаганда не би си ваксинирал децата. ѕолзите са повече от рисковете, образовай се малко
2
4
 
5
 
! ќтговори
:D преди 1 месец
ўе ни накарат са си ваксинираме децата със аутизъм и рак. јре нема нужда с тези фълшиви новини.
1
7
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒа има, партии като възраждане прокламират да не се слагат ваксини масово и офцете им ги слушат, нищо че те самите се ваксинират, както и децата си.  ато се изкорени лъжата, пропагандата и спекулаци€та и на необразовани хора спре да се дава глас, може да има подобрение.