Без документ за наследници при наследствена пенсия

Удстоверението отпада
22 фев 2024 22:45, Стела Стоянова
4
Без документ за наследници при наследствена пенсия
Снимка БГНЕС, архив

Удостоверението за наследници отпада от още една важна процедура - кандидатстването за наследствена пенсия. Това предвиждат промени в наредбата за пенсиите, публикувани от социалното министерство за обществено обсъждане. Освен това се записва, че документите, които се издават от общините или кметствата за преценка на пенсионни права, ще се изискват от НОИ по служебен път. Така например ако родителите наследяват свое дете, сега трябва да представят документ, удостоверяващ, че са родители - удостоверение за раждане, съдебно решение или удостоверение от общината. Занапред само при необходимост ще трябва да се представя удостоверение за раждане или съдебно решени, пише "Сега".

Аналогични промени вече бяха предложени в две други наредби, свързани с плащания от държавното обществено осигуряване - обезщетенията за безработица, майчинство и др. Всички те се дължат на новите текстове в закона за електронното управление, с които се въведе изрична забрана на основание подзаконов нормативен акт, какъвто е наредбата, да се изисква от гражданите да предоставят удостоверителни документи за доказване пред административен орган на факти и обстоятелства, които са налични в регистри. Вместо това, административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър.

Срокът на общественото обсъждане е 22 март, а облекченията трябва да влязат в сила от 31 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а туй за етническите българи важи ли ?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Страхотно, ще умираме малко по- бавно. Какво ще кажете за по- добър живот, някакъв стимул да имаме повече деца, желание да се образоваме, оптимизъм, надежда за по- добро бъдеще (много сложни думички ли използвам)...
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1 - Звучи дори забавно, макар че поводът, който дава право на наследствена пенсия е тъжен. Покойникът няма да възкръсне. Предполагам, че подновяването на удостоверенията за наследници има значение само за вдовците и вдовиците - те могат да променят статуса си. Ако сключат нов брак, би трябвало да губят правото на наследствена пенсия.