Вторият човек на "Козяк" ни хвали за борбата с корупцията

Ария Брулет отчете и стъпки в реформата на съдебната система
Обновена: 12 фев 2024 13:41 | 12 фев 2024 13:35, Петър Бойчев
65
Вторият човек на "Козяк" ни хвали за борбата с корупцията
Снимка Посолство на САЩ

Има голям напредък и това е сериозната промяна в борбата с корупцията. Това каза Андрия Брулет - заместник-посланик на САЩ в София в началото на форум "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво". Брулет припомни, че България е направила стъпки по посока на реформа на съдебната система, предаде БТА.

"Миналата година парламентът гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали, отчетност на главния прокурор и реформи в антикорупционната комисия", каза тя. "Надявам се обществото да усети положителното въздействие от тези промени. На местно ниво също има промени. Целта е по-тясно доверие между местната власт и гражданите", каза още дипломатът.

Връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значение за демокрацията в държавите. Това каза Пол Маккарти - регионален директор на Международния републикански институт.

"Общините са най-близко до живота на хората и предоставят услуги - от почистване до образование", посочи той. Според него местните избори са нещо, в което малко гласове могат да променят драстично резултата. "Именно на местно ниво демокрацията се чувства ежедневно", каза той. "Корупцията може да изкриви демокрацията. Идеята за равно представителство може да бъде изкривена от външни въздействия и да отклони разпределянето на средства", обясни Маккарти.

За голяма част от хората просто да прилагаш закона не е особено вдъхновяващо. Когато има персонален ангажимент за спазване на закона и за следване на принципи на прозрачност и откритост има сериозна промяна. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на форума.

"Превенцията е по-важна, защото е по-добре система за противодействие на корупцията да работи преди санкцията. За превенция трябва да има ясно законодателство, публични процедури за назначаване и обществени поръчки, работещи механизми за отчетност и контрол", обясни Славов.

По думите му в последните години много говорим за дигитализация в публичния сектор. "Ефективната администрация е важна, както и гражданското участие. Не само един път на 4 години да избираме, а постоянно да участваме в процесите", каза Славов.

"Ролята на инспекторатите в администрацията е много важна, както ефективните разследвания. Очакваме резултат от регулиране на лобирането у нас", посочи министърът.

"Важно е да прилагаме принципите на доброто управление, само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата реторика", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Госпожо дипломат,ако бяхте по-откровена,нямаше да ни хвалите,а да кажете истината.Някои преди вас го направиха.Но явно вие искате 4 години да си живеете безметежно,защото в една мафиотска страна,ако много знаеш,не се знае,знае ли се.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колонизаторите потупаха по рамото робите. Робите като послушно кученце се напиикаха от радост.
11
0
 
10
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 6 месеца
Какви партньори са ни САЩ ? Навремето един професор в университета ни обясни, абе какви колеги сте ни вие, студентчета, но е прието така да ви наричаме.
10
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Покажете е тая Галя от посолството, да я видим коя, поканете я - апел към жълтокафявите медии - Нова и БТВ!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така си е.Голяма борба пада.Като гледам оня от Банкя как е заякнал от борбата с корупцията,взема на корумпираните парите,за да ги съхранява в чекмеджето на ползу роду.Демек родата.
8
14
 
4
 
! Отговори
Браво преди 6 месеца
Добре е, партньорите ни да ни хвалят, а не враговете ни (Русия).
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тогава да махат визите. Май любовта ни е едностранна, а те ни третират като аборигени. Никога предателите и родоотстъпниците не са били уважавани дори от господарите си.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От "Козяк" видяха сериознят напредък в борбата с корупцията, а сега остава и ние обикновените хора да го усетим, иначе са си празни приказки и политически игри!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Госпожата нещо се е объркала.Дали не си мисли,че е заместник посланик в друга държава?
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самия факт, че хвалят когато държавата се управлява от човек санкциониран по ТЕХНИЯ закон за корупция, е достатъчно показателен за това каква гавра е това!!!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая съвсем не е в час.Нейните предшественици бяха много по-подготвени.
2
0
 
24
 
! Отговори
Страшна работа са преди 6 месеца
Ъъъ..коя тя борба? Дето разнищиха убития колко корумпиран е бил? Е, тя от голяма полза таз борба. Сеа кат подхванат и други убити, ще ги борят яко.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Aйge нeмa нyжga...