–асте недоволството срещу перките в морето: ¬ »тали€, “урци€, √ърци€ такива н€ма

≈ксперти предупреждават за рискове
3 фев 2024 16:55, јниси€ »ванова
198

ѕредставители на местната власт в черноморските общини, хотелиерите и асоциациите на рибарите се об€виха против постав€нето на ветрогенератори в морето. —поред т€х това ще се отрази негативно както на туризма, така и на екологични€ баланс в българската акватори€ на „ерно море.

’отелиери, рибари и еколози от Ѕългарското „ерноморие поискаха днес вносителите на проектозакона за енергетика от възобнов€еми източници в „ерно море да го оттегл€т преди второто му четене в Ќародното събрание. ¬ дискуси€та се включиха и кметове на общини, политици, еколози.

ѕри дискусиите за енергетика от възобнов€еми източници все по-често се за€в€ва съпротива срещу постав€нето на големите перки в морето.

—поред Ѕорислав √уцанов, депутат от коалици€ „Ѕ—ѕ за Ѕългар舓, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустри€ ще бъде унищожена. ¬ »тали€, ‘ранци€, »спани€, “урци€, √ърци€ такива ветропаркове н€ма, подчерта √уцанов. ѕо думите му перки са поставени в северните морета, но там никой не ходи на плаж. “ой подчерта още, че с туризма се изхранват над 250 хил. души у нас, докато с ветропарковете ще бъдат ангажирани максимум хил€да.

»зграждането на паркове ще повли€е негативно и на морската флора и фауна, затова рибарите тр€бва да бъдат подкрепени в желанието им да запаз€т поминъка си, допълни √уцанов. “ой подчерта, че всеки инвеститор ще се стреми да постав€ перките колкото може по-близо до брега, защото в противен случай тр€бва да влага много пари за прокарването на кабели до сушата. «а потребителите това също не е изгодно, защото таксата за пренос на енерги€ ще скочи, допълни депутатът. “ой определи проектозакона като „брутално лобистки“, какъвто не е внас€н в парламента през последните 30 години. √уцанов изрази надежда, че вносителите му ще „про€в€т здрав разум“ и ще го оттегл€т преди второ четене.

—поред бивши€ министър на енергетиката явор  уюмджиев се кри€т и рискове, свързани с производството на гол€мо количество електроенерги€.

"ƒруги€т проблем е, че произвеждат електричество в общи€ случай, което се по€в€ва в Ѕългари€, в част от страната, в ко€то н€ма гол€мо потребление, както беше и в √ермани€ - абсолютно същи€т случай. ѕо€в€ването на огромно количество в€търни централи, те построиха над 80 хил€ди мегавата в —еверно и Ѕалтийско море. «а първи път преди 10 години доведе до отрицателни цени на електроенерги€та, защото когато задуха в€тър, тези в€търни централи произвеждат електроенерги€, ко€то н€ма къде да се складира", об€сни той.

ѕозици€та за оттегл€нето на закона бе подкрепена изц€ло и от ≈мил ћилев, председател на рибарското сдружение „„ерноморски изгрев“. “ой подчерта, че никой не е търсил позици€та им като заинтересована страна при внас€нето на проекта в парламента. Ќе е €сно и каква е позици€та на ≈врокомиси€та, при положение, че опазването на биоресурсите в морето е в правомощи€та на ≈вропейски€ съюз. –иболовът приключва, ако в морето бъдат поставени перки, бе категоричен ћилев. ѕо думите му рибарите в страната са единни в позици€та си и на предсто€щата кръгла маса по темата в —офи€ на 6 февруари ще € защит€т.

«а оттегл€не на проектозакона се об€ви и —танислав —то€нов от —ъюза на хотелиерите в „«латни п€съци“. —поред него туристически€т бранш също е единен в негативното си отношение към постав€нето на перки в морето и е готов да отсто€ва позици€та си. Ќадеждите ни за предсто€щи€ летен сезон са да е по-силен от минали€ и да достигнем нивата от 2019 година, об€сни още —то€нов, цитиран от Ѕ“ј. ѕо думите му ще се разчита на увеличение на гостите от ѕолша и съседните ни държави, както и на възстанов€ване на чартърните програми на авиокомпаниите.

Ќови€т «акон за енерги€та от възобнов€еми източници в морските пространства мина на първо четене в Ќародното събрание преди около седмица

¬ижте повече в репортажа на  Bulgaria ON AIR

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


198
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
126
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
» тук че е така ,че плават лодки и кораби на зиг заг,чудеса как са ги поставили в √ърци€ ,ѕѕ вид€ха от т€х и веднага разбраха че е далавера
125
4
 
4
 
! ќтговори
„ичо Ѕл€д преди 3 месеца
–уси€ задейства агентурата си в Ѕългари€.
124
3
 
4
 
! ќтговори
Ќе и в „ерно море :) преди 3 месеца
ќще първата година ще се нацели н€кой кораб с екипаж тръгнал от ќдеса след подобаващо изпращане в н€кой бардак на по кило водка и 5 бири за изтрезн€ване...
123
2
 
6
 
! ќтговори
јлтернатива преди 3 месеца
Ѕразилците карат на гориво подобно на алкохола добоват го от трастика. ѕоследно над 40% караха на това гориво , с лека доработка на двигател€ . ѕрез ден€ на соларни пнели подгр€ват котлите и вар€т. “ака слънчевата енерги€ се "складира" в алкохолно гориво и н€ма нужда от скъпи батерии или електро мрежа за транспорт на тока. Ќ€ма и вредни емисии, в Ѕългари€ се използва в камини за вътрешно ползване и е безвредно гориво.
122
5
 
2
 
! ќтговори
–искове преди 3 месеца
ѕерките ще са навътре 20км и н€ма дори да се виждат и чуват от брега. ѕроблема е какво правим с пи€ните мор€ци та те се блъскат дори на брега край “юленово до Ўабла, където има гол€м фар, а кво останава за редица перки в маглата. јко сложат вече звукови сигнали за магла на перките т€ ще се чува от брега. ќпасност са катастрофите заради разливи на нефт, химикали и гориво. ƒруг проблем е маслото от перките което хварчи при амортизаци€ и ще има мазни петна по водата на плажа.
121
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ћале ћале... “аксата пренос щ€ла да скочи заради едни кабели дето ще ги слагат собствениците.... » ти€ ни управл€ват... ƒруги по-долу об€сн€ват че в€търа нужен на перките отнас€л почвата.. ћи то в€търа си духа и без перките те само го лов€т и преобразуват. Ќ€мало какво да € прав€т... ћи оправете „аира, направете още ако тр€бва.  ато спрат “≈÷ овцете с какво ще си свети а?
120
2
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
»скам да попитам,перки тр€бват ли на нашата страна? Ќа германците им тр€бват защото си затвориха мините за въглища и атомните централи! “е избраха друг вид енерги€! ј нашите правителства какъв вид избраха,за да дискутираме нероден ѕетко сега !?
119
2
 
3
 
! ќтговори
’ехехе преди 3 месеца
другар€  уюмджиев бива да прочете за водорода и синтетичните горива!“ам им тр€бва много излишен ток, ама много! ≈й от такива енергийни министри сме на този хал!!!
118
3
 
14
 
! ќтговори
јде бе преди 3 месеца
ўо ли си спомн€м, че »спани€ изгражда такива перки баш край  анарските острови, дето са им един от торстическите емблеми!» ток от вълните прав€т! с едни грозни,големи шамндури!ƒали па “урци€ и √ърци€ и те н€мат такива планове!“урци€ си добива газ на н€колко мили от нашите води, ама ние Ќ≈! ўото не било екологично и по екологичен от руски€ газ н€мало! јман от продажници!
117
9
 
17
 
! ќтговори
≈хаааа преди 3 месеца
ћного се загрижиха изведнъж за екологи€та по мутроморието! 35 години безогледно строителство и изхвърл€не на гомнаилайна във водата на метри от плажа не б€ха проблем.Ќо видите ли, ток от в€тър изведнъж се оказа проблем!ј вид€ ли Ѕ—ѕ да е срещу енергиен проект,то е €сно, че им е запов€дано да бран€т интересите на другарите от  ѕ——!Ќикога до сега не е имало гол€м енергиен проект с който Ѕългари€ да е поне малко по енергийно независима и да не скочат Ѕ—ѕ и разни платени "еколози"!!!
116
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
 олега Fool, „≈т» ѕќ¬≈„≈,експерименти за двигател на водород има от над 50 години и пионер е бългаски€ инженер »ли€ ¬ълков(ёл Ѕраун). ƒа това е бъдещето, но от него ни дел€т още мого години и не защото е техниески невъзможно, а защото под зем€та има още ужасно много петрол за продаване и за правене на огромни богатства с лесни пари - ра€та иска да се вози на дизели.......многоточие
115
6
 
0
 
! ќтговори
Fool преди 3 месеца
122 поне ще може път космоса да се вид€т, не като сега да се вижда смога от кюмбето бълван от комина на “≈÷-а :)
114
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ƒа ама в ƒани€, √≈рмани€ и ‘ранци€ такива има!
113
3
 
12
 
! ќтговори
българина преди 3 месеца
всички тъпогваци от черноморието, през тецаджиите и нефтохимиците, земделците, и мнооого други, ¬»≈ —» √» «»Ѕ–ј’“≈!!! и пак ще ги изберете., защото български€ ген е увреден достатъчно много, оище от 1829... вие не се сещате късно, вие не мислите и 5 дни напред, *** в геометрична прогреси€
112
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
 ошмарна гледка от космоса, само си представете ц€лата зем€ осе€на по суша и вода с перки и соларки.:))
111
2
 
1
 
! ќтговори
Fool преди 3 месеца
«а самолетите –олс –ойс представи миналата седмица двигател на водород. „ете и развитие иска, ама н€ма кой...
110
2
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ѕерки и соларки заемат големи територии полезна зем€ за хора, птици и животни. —оларките са вредни за птиците. Ѕурните ветрове, необходими за задвижване на перките, изветр€т почвите и всички растени€ умират, а с т€х и животински€ св€т, в морето, веро€тно пак ще унищожават флора и фауна. —оларките могат да се използват за отопление на оранжерии, поставени на покривите им от слънчевата страна, като в “урци€, но там има повече слънце от Ѕг.
109
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
јми новите изтребители F16, които Ѕългари€ е закупила с какво ще с захранват - с прки или с фотоволтаици.
108
2
 
6
 
! ќтговори
Fool преди 3 месеца
Ќе, виждам една зем€ в ко€то произведената енерги€ има къде да се съхрани. ѕримерно в централи като „аира ко€то се държи изкуствено спр€на от тъпуна Ѕоко който € даде на наши фирми да € прав€т. «елената и €дрена енерги€ може да се съхран€ва и ползва за баланс. »ма батерии като „аира и BESS системи които се стро€т. ўатите извадиха “≈÷ и го замениха с BESS. ¬ъпроса е да се интересувате малко. јлтернатива има, н€ма кой да се навие да € направи, защото не е в интерес на хората грабежи Ѕългари€
107
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
я си представете как се возите на пътниески самолет с 300 пътници, захранващ се със слъневи батерии, когато навлезе в облак или бур€ при кацанането, да не говорим при излитане. ћай тр€бва да има жълти *** в комплекта за спас€ване на борда