Паркингите на КАТ изнемогват - 1500 коли на пияни шофьори за 5 месеца

200 от тях са вече отнети със съдебни решения
8 яну 2024 10:35, Петър Бойчев
56
Паркингите на КАТ изнемогват - 1500 коли на пияни шофьори за 5 месеца
Снимка БГНЕС

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

В същото време полицията съобщава, че само събота и неделя са установени общо 30 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 14 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 16 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали тестване, пише "Сега". Под въздействие на наркотични вещества пък са засечени да шофират девет водачи, а други седем са отказали да бъдат тествани.

Мярката с изземвавнето и отнемане на автомобили се прилага от август м.г. като вариантите при проверките на шофьорите са два - вариант, при който водачът е собственик на управляваното МПС, и втори, ако е само ползвател. В първия случай – личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, до произнасянето на присъда. При осъдителна такава задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата.

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач–нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото решение е да "забързат" резултатите от тези проверки на кръв за алкохол и наркотици. Така няма да се налага да седят по паркинги и да ги охраняват месеци наред тези коли, а по бързо производство да става ясно, по-бързо, а не "бързо"-то да е месеци наред. Доколкото разбрах, когато кармата кола е на друг човек - връщат му я до няколко дни, защото при установяване на виновност на водача, така или иначе той е глобен със сумата от оценка на колата и само това трябва да се направи.
46
2
 
2
 
! Отговори
АЗ КАЗАХ преди 3 месеца
Всички Джипове да се дават на гранична полиция.
45
2
 
0
 
! Отговори
Има лесно преди 3 месеца
Има лесно, на втория ден търг, ако не се продаде мачкане и на вторични суровини.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 46 - А ти ПЕПЕРУДКА ли си?
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМИ КУПЕТЕ СИ МАШИНИ "ПРЕСИ" И НА КАЛЪПЧЕТА, СКЛАДИРАТ СЕ ЛЕСНО.
42
0
 
5
 
! Отговори
Observer преди 3 месеца
Целият разговор се обезмисля ако просто не карате колата си пил или дрогиран. Взимаш си такси след почерпка плащаш едни 20-30 кинта и драмите свършват дотук. Ама Га*ньо е свикнал да е над закона и после като му бръкнат в джоба и вой до небесата колко скап.ана била системата.
41
0
 
5
 
! Отговори
Персоналния преди 3 месеца
Раздавайте бе, кво сте се стиснАли!
40
2
 
0
 
! Отговори
Някого преди 3 месеца
Всички коли да съберат, няма да сбъркат! Най-много с няколко процента...
39
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Заради масовата простотия се налагат крайни мерки. От 1500 тествани, 1300 да са неверни, пак 200 потенциални убийци няма да застрашават повече нормалните хора по улиците. Приемете си съдбата.
38
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Има старо правило - по-добре ненаказан престъпник, отколкото невинен в затвора. В случая това означава по-добре да не се отнемат колите, докато кръвен тест не докаже, че шофьора е бил пиян или дрогиран. При тези фалшиви тестове на КАТ това май е единственото решение.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно при колко от тези 1500 шофьори, кръвният тест ще покаже, че не са употребили алкохол или наркотици? Аз залагане на около 300.
36
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До мрънкащите. Животите на невинните хора е много по-важен от временното ви неудобство, ако тест покаже неверен резултат, който се доказва без проблем с кръвна проба. Скоро ще бъде оптимизирано и кръвното изследване, за да се случва всичко по-бързо. Но наглите потенциални убийци заслужават точно това и нито прашинка по-малко.
35
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
БРАВО! Едно голямо браво на управляващите за тази мярка. Ако в други аспекти заслужават критика, тук не можем да си кривим душата. Поздравления - спасявате стотици невинни живота и най-накрая потенциалните убийци по пътищата получават адекватно наказание. Шапки долу!
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо не тестват служителите на КАТ с тези дрегери?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КОНСТАНТИНОВ 31 - Не се бунтуват защото са виновни.
32
3
 
9
 
! Отговори
реалист преди 3 месеца
щом отчита дрегера промили, значи си пил. малко, много, няма значение, ставаш рисков водач, нямаш работа за дволана / всеки пил и е тръгнал да шофира е поредния саумоверен "родолюбец" на който му пука само за него и най-много родата, че даже и това е много.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цена?
30
0
 
6
 
! Отговори
Далавера преди 3 месеца
Да ги изнасят за Германия и Италия . Там цените на колите растат .
29
9
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
ТАКАВА НАГЛА КРАЖБА НА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕРА.ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ БУНТУВАТ ОКРАДЕНИТЕ?
28
6
 
3
 
! Отговори
ффф преди 3 месеца
Заради този закон няма да гласувам за ппдъибъ... пълен фарс са