Предпразнична прогноза: 2,60 и 2,70 лв. за литър бензин и дизел

Търсенето на горива намалява в световен мащаб
Обновена: 11 дек 2023 11:24 | 11 дек 2023 09:21, Елка Василева
96

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца достигна до най-ниското си ниво. На международните пазари цените паднаха под 80 долара за барел.

"В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу", заяви в "България сутрин" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако "Лукойл" продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

"Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът", каза Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството", коментира той.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 ст. увеличение на цените на колонките.

"Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца", прогнозира Хаджидимитров за следващите дни.

Гостът подчерта, че в ЕС сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
"Гледам Юлия Тимошенко, Янукович и други. Всички бяха престъпници, закоравели престъпници. Престъпниците и корумпираните служители са голяма част от украинското правителство", каза Уилкерсън, като уточни, че сега украинците умират напразно, защото властите им нехаят за обикновените хора.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Леле ,спомня те ли ПП кога бяха на власт седем месеца ,и Слави ги свали ,нафтата беше 5 лв а олиото 8 лв.,та от 1 март нищо чудно и 10 лв да се вдигне ПП мошеници
68
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
"Украйна е затънала в корупция и престъпност", пенсиониран полковник от армията на САЩ Лорънс Уилкерсън. Украйна се опитва да изглежда като демокрация, но в действителност се управлява от бандити. Пенсиониран полковник от американската армия Лорънс Уилкерсън каза пред Judging Freedom: "Тук има много престъпници. Мъже, жени, стари, млади - това е дълбоко корумпирана държава." Той припомни, че повечето от средствата, изпратени в Киев, са били откраднати: "Лудост е да се инвестират такива пари в място, където има списък с криминални "постижения", който всеки може да прочете, каза бившият полковн
67
0
 
1
 
! Отговори
3 преди 8 месеца
Посещенията на Путин в Близкия изток са плашещи: това може да е знак за сделка с Русия, което би било "катастрофа на ниво Суец за западните демокрации" (говорим за събитията от 1957 г., когато Египет национализира Суецкия канал).
66
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
"Русия се доближава до съкрушителна победа. Фундаментите на Европа се тресат" The Telergaph. Инициативата на фронта преминава към руската армия. "Сега е ред на украинците да се окопаят, да се опитат да задържат това, което имат", пише вестникът. Говорейки за предстоящата окопна война, Даниел Ханан, като използва примера на ПСВ, пише, че тя се печели от тези, които влагат повече сили. "Първата световна война в крайна сметка приключи отчасти защото съюзниците имаха повече жива сила... Този път Русия има демографско предимство с население три и четвърт пъти по-голямо от това на Украйна."
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще си говорим и пишем март 2024 ....мин 5 лв литър
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен--65 ... Точно така е , също и газът трябва да е 0.45 лева !
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дизела е ВТОРИЧЕН продукт , и цената му трябва да е 0.75 левЪ , а бензина --- 1.50 левЪ..... !Ясно ли е ?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАПРАО СИ ЗАТВОРА , КОПЕЙКА! САМО ПОСТОВЕТЕ ТИ ТУК СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА УЛИЧАВАНЕ В ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА@!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
***, НЕДЕЙ ТАКА ВЕ! С ТОВА ПОДЗАГЛАВИЕ НАПРАО ЩЕ УМО=РИШ КОПЕЙКИТЕ!
60
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
айти брокеро охранитело висшиста разбира и от търговия с въглеродни горива. те тва е нация техническа, братленца
59
0
 
7
 
! Отговори
НедоволенЕвроатлантк преди 8 месеца
Тея ще ни довършат.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е тотално фалирала и опоскана държава! Вече се чудят от къде да вземат пари само за да могат да платят пенсиите и да поддържат разпадащата се инфраструктура. Естествено пак ви излъгаха че няма да вдигат данъците. Не само ще ги вдигат ами ще измислят и нови данъци. От догодина започва голямото дране. Нови данъци върху имоти, нови данъци върху горива, по високи цени на тока, по високи застраховки и много други.....и това е само началото. Външният дълг расте!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама пак ли Урал ще ни продавате за Брент ?
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия нафтата е 1.20лв.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Турция нафтата е 2.25лв. в момента.
54
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Спокойно, дерогацията пада. Познайте после къде ще отидат цените на горивата
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Брюксел чака прекратяване на огъня, когато ВСУ окончателно изгуби настъпателния си потенциал. На Запад смятат, че Зеленски е стигнал твърде далеч и при необходимост няма да може да стане страна в преговорите с Русия за "замразяване" на конфликта, затова в ЕС вече търсят негов заместник.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2,60 за литър бензин, от които 1,80 са данъци и акцизи. Само ДДС-то е 50 стотинки. Акциза е още 80 стотинки. Сложи му един данък Кокорчо още 30 стотинки. И един корпоративен данък от 10%... Горивото не е скъпо, съдират ви кожата от данъци и налози! Ако бензина е 1 стотинка за литър, вие пак ще плащате 2 лева за литър след данъци!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега никой не пътува, винаги зимата цената пада.