Правата на хората и изкуственият интелект - нужен е баланс

Много творци вече използват тези системи за базови операции
11 дек 2023 10:09, Анисия Иванова
23

Борбата между изкуствения интелект и авторското право продължава. Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология.

"Европейският парламент и Съветът най-накрая стигнаха до край в своите преговори. Имаме договорка за крайния текст, който да е на регламента за изкуствения интелект. Като Български център за нестопанско право 22 години се борим за това в актовете, независимо на какво ниво, да се споменават основните човешки права, демокрацията и върховенството на правото", заяви Радина Банова-Стоева от Българския център за нестопанско право в ефира на "България сутрин".

"Това, което ни радва, е, че когато говорим за високо рискови системи, които използват изкуствения интелект, ще е необходима предварителна оценка, какво въздействие имат върху основните човешки права", коментира още гостът на Bulgaria ON AIR.

Регламентът е изключително важен за Европа и ще рамкира основни права на човека при взаимодействието му с изкуствения интелект.

"Исторически е, защото Европа заложи на това да постави себе си в центъра на регулацията, казвайки, че има хора, има граждани, те са важни и те ще бъдат крайните ползватели, и ако техните права не са защитени, корпорациите няма да има за кого да създават своите технологични постижения", поясни Банова-Стоева

Кампанията chovek.ai има за цел по интересен и различен начин да представи правото на хората, свързано със системите за изкуствен интелект. Според Банова-Стоева е необходимо да се намери баланс при използването на изкуствен интелект, но не и напълно да се отричаме от него.

Тя поясни, че голяма част от творците използват тези системи за базови операции, които биха отнели твърде много време, но когато се един проект се нуждае от човешки почерк или човешки решения и преценки, изкуственият интелект не може да ни замени.

"Доста творци вече ползват на ежедневна база изкуствен интелект. Такива системи са много отдавна част от живота ни, въпросът е на какво ниво и до каква степен на развитие" допълни Банова-Стоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИИ ще смачка първо създателите му.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като искат някои авторски права да си продават стоката на щандове, сергий а не да я пускат в интернет
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искуствения интелект е супер средство за творчески изпълнения . Никой неможе да го ограничи това са опции за усвояване на кинти
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както беше казал един "Аста ла виста бейби"! Еее ми!
18
1
 
7
 
! Отговори
Фибуначи преди 7 месеца
Скоро военните престъпления ще се преписват на грешка в Изкуствения интелект. Ако е бонбандирано родилно оделение няма да е военно престъпление на генерал или министър , а грешка в алгоритъма на военнен изкуствен интелект грешно сметнал кислородните бутилки за бомби. Така виновни лица няма да има и убийството на деца и родилки ще е просто бъг и убийците ще спат нормално и ще си галят децата по клавичките и ще им пеят песнички :Спи спокойно дете баша ти е невинен, ИИ греховете ще му убере нани-на
17
2
 
5
 
! Отговори
Математик Алкохолик преди 7 месеца
Така наречения Изкуствен интелект е нищо друго освен мощно средство за крадене на интелектуална собственост. Какво и да напишете или направите на компютър става собственост на компаниите като се използва и комбинира от изкуствения интелект.Това същност е мощна търсачка и изсмуквачка на данни и творби под различни форми. От тук дума от там част от рисунка миксиране и представяне като тъворба на ИИ. Така един рабитник върши нещо един път и след като се усвои от ИИ няма нужда от този работник вече
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко народе. В БГ сме 30 години назад така, че ИИ ще е заплаха за работните ни места и душите ни след три десетилетия е без това никой тук не влага в иновации.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брюкселскиге зелки както винаги са прът в колелото.Ще въвеждат *** регулации докато Европа не изостане безнадеждно от останалия свят.Добре че не ги е имало като са навлезли автомобилите,досега щянме да яздим коне.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правата в съвременния свят са ясни: на първо място са правата на жените, след това на животните, после на изкуствения интелект и чак най-накрая на белите хетеросексуални мъже.
13
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 7 месеца
Така е, прав си! Освен това смартфоните са магически огледала, с които човек контактува с демонични сили от другия свят. Те го карат той да бъде егоист, фокусиран само върху външния вид и материалното. Вижда се какво правят социалните мрежи с хората. Краят е близо!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 11 - За будистите такъв проблем нема :)
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гнисните социалиати пак налазиха. Скоро ше искат, да не уволнявам работници, ако мгоа да ги заменя с ИИ или да плащам екстра такси, за д аимат те помощи. АМИ НЯМА ДА СТАНЕ!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това ще е новата религия. Хората ще се поклонят на AI и той ще бъде техният нов бог. AI е звярът за който пише в старите книги! Звярът които има безброй ръце, безброй очи, вижда и чува всичко и прави всякакви чудеса които изумяват хората.
9
1
 
4
 
! Отговори
Съвет за ЕС преди 7 месеца
Ако изкуственият интелект ви иска пари, просто му дръпнете щепсела! Ако е умен, втори път няма да повтаря!
8
2
 
5
 
! Отговори
Хората нямат права преди 7 месеца
Права имат само Изкуствения Интелект,кучетата, котките, гущерите и ***....
7
0
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 7 месеца
В ЕС е крайно нужен умствен интелект, макар и в микроскопично количество - тези тръгнали пари да изкарват от някакъв митичен изкуствен интелект!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИИ ще срине борсите в скоро време! Очаквам този момент с нетърпение ))) Вече интензивно се търгуват в крипто-борси всякакви права върху собственост - от апартамета и марките ти, до права върсу нарисувана картина и др.произведения на изкуствтото! А ако тази картина е нарисувана от ИИ ? Докопал си някакво приложение, което рисува картини.... Какво продаваш тогава? И за колко? Иииии до кога?! )))
5
0
 
2
 
! Отговори
В десетката преди 7 месеца
До Анонимен 2 - Прав си! Само (може би) ако се измисли изкуствена тъпота (обратното на изк.интелект) !!!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А правата на естествения интелект?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми то баланс си има - изкуственият интелект има толкова права, колкото хората му дадат. А както винаги, хората от мързел ще му дадат всякакви права, за да им върши той работата. С което ще затвърдят впечатлението, че са безполезни. И че е правилно ИИ да има неорганичени права, след като хората се отказват от разума си и ИИ остава единственото разумно нещо.