ƒенков се отчете и се похвали: »нфлаци€та падна на нивата отпреди войната

ѕоказахме, че сме екип, който може да се издигне над злободневните атаки
6 дек 2023 11:33, —тела —то€нова
235
ƒенков се отчете и се похвали: »нфлаци€та падна на нивата отпреди войната
—нимка Ѕ√Ќ≈—

“очно преди половин година поехме управлението с €сното съзнание, че отговар€ме на обществените очаквани€ за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса.

“ова за€ви премиерът акад. Ќиколай ƒенков на редовното заседание на ћинистерски€ съвет, предаде Ѕ√Ќ≈—.

"«наехме, че освен срещу часовника, се изправ€ме срещу заварени проблеми, изборен популизъм и €ростни политически атаки, и дезинформаци€ всеки ден. Ѕ€хме на€сно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна, но въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", каза ƒенков.

ѕремиерът подчерта, че първата задача е била борбата с инфлаци€та. "ќт ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтън€ването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности", посочи той.

ƒенков отбел€за фактите: "»нфлаци€та падна на нивата отпреди войната. ѕрез октомври 2021 г. беше 6%, този октомври е 5,8 на сто и е най-ниската от 2 г. насам."

“ой добави, че за първи път са въведени мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. "— програмата "ƒостъпно за вас" подкрепи и българските производители на храни. ќбещахме българите се хран€т с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата", допълни ƒенков.

ѕремиерът е категоричен, че  оледата на 2023 г. ще бъде по-добра в сравнение с 2022 г. ѕо думите му цените на основните хранителни стоки по тържищата са под равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще.

"¬ Ѕюджет 2024 г. е заложено ново повишение с 11% на доходите, в пъти над очакваната инфлаци€", каза той.

ƒенков посочи и започнатата реформа в правосъдието – "не на думи, а със съществени крачки". "—амо преди половин година контролът над главни€ прокурор и антикорупционни€ закон изглеждаха като политическа утопи€, а вече са факт", за€ви той, като уточни, че въпреки че тези усили€ са важни най-вече за справедливостта в Ѕългари€, се оцен€ват и от нашите партньори.

ћинистър-председател€т отбел€за, че ≈вропа премахна специални€ мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Ўенген. "—игурни сме, че Ќидерланди€ и јвстри€ също го разбират", допълни той.

ƒенков подчерта, че за първи път е въведена мащабна децентрализаци€ на средствата на общините, като през 2024 г. те ще получат 1 млрд. лв. за техните проекти, раздадени не по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж или визи€ за проектиране според приоритетите на общините.

"ѕрез €нуари очакваме първите медицински хеликоптери, още преди  оледа нови линейки за спешната помощ. ƒадохме реален старт с финансирането на проекта за 7 блок на ј≈÷ " озлодуй", каза още премиерът и посочи, че това е инвестици€ в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенерги€та, и е част от високотехнологичното развитие на Ѕългари€.

ћинистър-председател€т допълни, че през изминалата половин година гол€ма задача беше и да се отблокира строителството на пътища и магистрали. "ѕът€т ¬идин – Ѕотевград, магистралите –усе – ¬елико “ърново и ≈вропа са ключови проекти за стъпка на икономическото възраждане на —еверна Ѕългари€, затова подсигурихме проектната им подготовка и финансирането за следващата година", об€сни той.

ƒенков об€ви, че инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спр€мо м.г. и надхвърлиха вече 6 млрд. лв. ѕо европрограми за конкурентоспособност и иновации вече да отключени програми, по които бизнесът може да получи 427 млн. лв.

" огато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати", категоричен бе премиерът.

Ќай-важни за нас са хората, отбел€за той, и допълни, че в Ѕюджетите за 2023 и 2024 г. е въведен комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направ€т отглеждането на деца по-лесно за родителите.

"ќт 687 мерки в 18-месечната програма на правителството, повече от половината – около 60%, очакваме да бъдат приключени още до кра€ на февруари", съобщи ƒенков.

ѕремиерът заключи, че единствени€т смисъл това правителство да работи е, ако Ѕългари€ се движи в правилната посока – в полза на хората и на бизнеса, и към ≈вропа.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


235
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
206
0
 
0
 
! ќтговори
Ѕоби преди 2 месеца
Ќе е ли смешно това твърдение. ќт колко време инвестирам и прав€ проучвани€ какво мога да си куп€ сега и преди войната и съм по-запознат от вс€какви измислени финансисти, политици и каквито щете други.
205
0
 
0
 
! ќтговори
Ѕай Ўиле преди 2 месеца
»нфлаци€та падна, ама цените Ќ≈! ÷ените н€ма да се върнат на нивата преди войната Ќ» ќ√ј!
204
0
 
0
 
! ќтговори
‘ранк преди 2 месеца
»нфлаци€та не е паднала и инфлаци€та стана, защото икономиките спр€ха заради  овид пандеми€та и централните банки печатаха пари и раздаваха без реално да се произвежда нищо. “о€ очилат мyxъл да не први внушени€, че животът е поскъпнал заради войната и едва ли не той е укротил инфлаци€та.
203
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒенков пазарувал ли е в магазин за хранителни стоки или го гледат като стайно цвете? ѕреди в магазина се влизаше с 20 лева а сега със 100 и не стигат.
202
0
 
5
 
! ќтговори
дедо от село преди 2 месеца
 ога че го скриете то€ сирсемин???
201
0
 
4
 
! ќтговори
Ѕунгар преди 2 месеца
ƒенков вл€зъл ли е поне в един магазин или да е ползвал н€каква платена услуга? јми,те цените скочиха двойно бе ƒенков.“воите сладки приказки ,нито са верни,нито ни топл€т. ѕоне да си мълчи,че става смешен.
200
0
 
3
 
! ќтговори
Ќе особено умен! преди 2 месеца
ƒенков не е особено умен, защото не осъзнава, че накра€ той ще бъде изкупителната жертва! »зползват го и за негова сметка отклон€ват пари и си захранват сметките в зони, откъдето не могат да се върнат в държавата! —тава въпрос за една определена прослойка от ѕѕ-ƒЅ-——, които са синовете и внуците на червената номенклатура! “ези лица се считат за господари, а обкръжението си за слуги, които са длъжни да ги обслужват и да поемат предсто€щите удари от √ƒЅќѕ, ѕрокуратура, ƒјЌ— и други конт. органи!
199
1
 
14
 
! ќтговори
ƒј преди 2 месеца
јбе,очилато човече!“и като един зубър от 6ти клас,€вно си останал да живееш в онова време!≈два изкарвам месеца и съм на нула,без екстри и покупки!ј идват празници.— тво€та заплата,инфлаци€ н€ма,но ти пазаруваш ли изобщо,минал ли си по магазините!?ћизерници!
198
8
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо “очен»ма чудесно сирене и за по 11лв./кг. Ќе те знам от къде купуваш. јз купувам само б€ло сирене без примеси и цената му тук е толкова.
197
2
 
7
 
! ќтговори
“очен преди 2 месеца
—редната цена на 1 кг краве сирене е 14 - 15 лв. ѕри соца беше 2,60 лв. ј преди ковида беше 11,50 лв. ƒенков, в Ѕелене може да не отвор€т ј≈÷, но ти си за другото завадение там. » тво€т "екип" барабар със сглобката.
196
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќие сме вече най-богатите в света. ¬ ц€л св€т хората считат, че €дрени€т ток от нови реактори е суперскъп, у нас почти всеки, включително и премиерът ƒенков счита, че е направо евтин. “ова има само едно об€снение - ние сме най-богатите в света.
195
3
 
2
 
! ќтговори
 отарака Ћеополд преди 2 месеца
ƒеца,нека живеем задружно..
194
2
 
22
 
! ќтговори
шегобиец преди 2 месеца
денков къде живееш и къде се случва това за което говориш със сигурност не става въпрос за Ѕългари€ ..
193
1
 
14
 
! ќтговори
пр док акад ѕлъхов преди 2 месеца
÷ър ÷ър ÷ър - изл€зох от мишата дупка, аз съм проф плъхов и съм мишчица жаааалка.  репим сглобката успешно, конграчулейшънс.
192
5
 
2
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 2 месеца
„естита 2024 г. на при€телките ми от ѕървата инвестиционната банката јƒ и ÷ентралната кооперативната јƒ. “е ме €досват пон€кога, но са ми от истинските при€телките.  ак да не им € честити човек. “ези от ЅЌЅ нека да си живе€т в миналото с левчетатат и стотинките си.  акто и политиците ни, с техните избори слез избори. Ќ€ли и социолозите и политолозите им са хора. » т€х тр€бва да ги показват по телевициите. ј не само журналистити, водещите и мисирките им.
191
2
 
19
 
! ќтговори
ƒругата реалност преди 2 месеца
ћолецът живее в н€каква друга реалност...
190
1
 
16
 
! ќтговори
‘инансист преди 2 месеца
“ози и точно толкова неадекватен, колкото и Ѕорисов. «ащо се отчитапред подчинените си. „е дори и се хвали. ќбикновено, хората се отчитат пред тези които са ги избрали. “ака е внормалните държави. јз например, се отчитам пред акционерите си. ѕри това, редовни годишни общи събрани€, а не пред Ќародното им събрание, нито пък пред ћинистерскши€ им съмет. — такива политици, които не разбират разликата между левчета и евра, дори и ЅЌЅ не ни тр€бва.
189
2
 
28
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ћъжец! ƒолен и нагъл подмазвач! “ой ще ми казва,че съм добре!- огато ми дойдат сметките за газ, ток,вода и отида в магазина ,то тогава виждам колко съм добре,Ѕ≈«—–јћЌ» ќ!
188
1
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ъпросът е, защо се набутахме в тази война? » после н€кои още в€рват, че са независима държава и западът им носи свобода. ѕосолството ни накара да учавстваме активно, да налагаме санкции, да купуваме скъпи и прескъпи горива и вс€какви реесурси. —амо недалновидни политици ни управл€ват и после питаме "√осподи, защо на нас, защо все на нас?"
187
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
’а, ’а, ’а, ’ааааа ѕингвин!