Станишев: Управлението е като мъглявината "Андромеда"

Няма коалиция и правила
30 ное 2023 19:52, Стела Стоянова
22
Станишев: Управлението е като мъглявината "Андромеда"
Снимка БГНЕС

„Имаме управление като мъглявината „Андромеда" – това е приносът на ПП-ДБ към политиката у нас. Когато няма коалиция и правила, тогава управлението става заложник на по-малките партньори, които го подкрепят. Ако имаха доблестта да застанат честно след изборите и да кажат – такава е ситуацията, ще управляваме с ГЕРБ и ДПС и ще има разпределение на постове и правила за вземане на решения, всичко щеше да е много по-почтено. Но в мътна вода по-лесно се лови риба и затова се озовахме със сглобката. Сега този хаос предстои да се пренесе и в управлението на София.

Така евродепутатът Сергей Станишев описа настоящата политическа ситуация в страната пред БНР. Попитан дали споделя тезата на финансовия министър Асен Василев, че „не можем да привличаме инвеститори с ниски заплати на работещите", Станишев коментира, че е притеснен за Бюджет'2024. „Много от младите хора емигрират заради по-високите доходи и по-добите условия на живот – това трябва да бъде адресирано в бюджета, но се притеснявам какъв вариант ще стигне до залата в НС. Един бюджет беше приет от МС и оповестен от финансовия министър, после беше оттеглен и преправен след разговори в некоалицията. Такава каша е, че никой не знае какво ще се приеме от народните представители. Чувам за дълг в размер 8-9 млрд. лв. Нека си спомним, че през 2013 г. за тегленето на 1 млрд. парламентът беше обсаден и се наложи извеждането на депутатите с белия автобус. Къде са сега представителите на демократичната общност? Техните протести трябва да са 9 пъти по-мащабни?"

„Днес беше загубен цял парламентарен ден за разправията за персоналните назначения в НЗОК. Вместо дебатът да бъде на тема демография и решенията за здраве в бюджета.

Както знаете, проведохме срещи с премиера и с всички парламентарно представени партии – обединихме се, че демографията е национален приоритет. Очаквам да видим предложенията за репродуктивно здраве в бюджета. Дано думите се превърнат в дела, иначе отново българските граждани ще бъдат разочаровани.", коментира скандалите в Народното събрание Станишев.

На въпрос за премиерската кандидатура на Делян Пеевски, евродепутатът отговори с цитат на заглавие от медиите: „Благодаря на демократичната общност в България, че не направиха г-н Пеевски шеф на ДАНС през 2013, а го запазиха за премиер." „Всичко това е голямо лицемерие от страна на лидерите на ПП-ДБ. Те направиха този въпрос възможен. А иначе, г-н Пеевски е кандидат за лидер на ДПС и иска да каже на партията си, че прави заявка за по-голямо участие във властта. А заради поведението на ПП-ДБ, кабинетът ще има живот „докато на някого му издържат нервите."

Попитан за изпълнението на приоритетите на правителството – Шенгенското пространство, Еврозоната и конституционната реформа, Станишев коментира, че не вижда достатъчно твърда позиция за Шенген, както и ясна програма за подготовка на страната за присъединяването към еврозоната. „Привърженик да влезем в икономическото ядро на ЕС, но не виждам никаква информационна кампания и мерки срещу евентуална спекула. Конституционната реформа стъпи накриво с предложения като смяната на националния празник 3 март. България е поставена на картата на модерна Европа заради Санстефанския мирен договор и 3 март.", посочи той.

Помолен да коментира идеята на лидера на БСП за ляво-центристки патриотичен фронт, Станишев каза, че „механичните сборове обикновено не водят до резултат. В политиката трябва да се дава съдържание. Въпросът е: дава ли БСП алтернатива на българските граждани – като икономическо развитие, социална защита и ниво на доходите."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СТАНИШЕВ- ЗАЩО ПРОДАДЕ СОК КАМЧИЯ ЗА БЕЗ ПАРИ НА РАШКИТЕ- КАКВО КАЗВАШ НА КОЛЕГИТЕ СИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗА АНКЛАВА КАМЧИЯ?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Др.Станишев обърна внимание на неистовият стремеж на Пеевски, по-известен като Шиши, да стане премиер. То не бяха кандърми, молби,обещания,че стане ли такъв няма да излъже очакванията на избирателите, ще стегне кабинета в две редици и т.н. Съгласи се вече и само един месец да бъде премиер и после ще видим! За постигане на тая си химера(?) оплюва всеки ден действащия премиер и не се спира пред обиди и закани. Г-н Доган,ти припали фитила на тоя пишман-политик! Озапти го преди той теб да те орезили
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той се придържа към златното правило "До 36 г. - нито ден трудов стаж. На 36 г. - направо на поста министър-председател!" Или "Най-напред от раз милионерче, незнайно с какви пари, после - на някой висок пост, например кметски." Само че тези златни правила важат единствено за "златните" дечица на семейства от определена категория. Затова да не дава акъл на хора, които могат да се докажат единствено чрез труда и качествата си.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Станинишев я кажи как откри скоростния път от Бургас до Малко Търново. Хахахаха
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя па безхаберник без един ден трудов стаж, когото лъгаха и крадоха България. Изгуби пари в пирамидите в Кипър. Не е построил и една къщичка за птици и ще ми дава акъл. ***.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коалиция си има и тя е некоалици, демек сглобка. Правила също има: 1."седни ти да седна аз; 2. ти на мене - аз на тебе; 3. интереса клати феса; 4. Пеевски е новият цар на българската политика; 5. за всичко лошо е виновен Путин.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя стана премиер без нито един ден трудов стаж! Всички са отбор юнаци и пър***ят е едно гърне. А народецът е вече напълно обръгнал от лъжи и обещания и му е все едно. Ударил го е на бране на гъби.
5
0
 
0
 
! Отговори
Питанката преди 2 месеца
Или като съзвездието Орион?
4
1
 
3
 
! Отговори
Пе преди 2 месеца
...ст!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти мани другото, ама вече дори и Сaтанишев ми изглeжда по-добър вариант от тия...
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мъглявина има само в соц промитите мозъци. Ходи се копулирай, пардон коалирай с пп ДБ още извести като ДС. вече сте се копулирали, пардон коалирали, не се срами. НЯМА МЯСТО ЗА СРАМ АКО СИ ПОЛИТИК!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Eй мишok, вpъщaй зaмeнkитe!