Грипът набира скорост, епидемията ще е през януари

Кунчев за новия вирус в Китай: Рано или късно ще достигне до нас
27
Грипът набира скорост, епидемията ще е през януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Сега сме в преходен период, започва активността на грипа. Това, че миналата седмица имаме първите изолации от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане“, кментира пред bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му няма обяснение за това забавяне.

„Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев.

„Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица, бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

„До Нова година със сигурност всеки, който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вече са минали една – две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия. Относно новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма как да се прогнозират.

„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, коментира доц. Кунчев.

За болните от COVID-19 той припомни, че ограничения вече не са необходими, но все пак изолацията е по-добрият вариант.

Относно новите случаи на болни в Китай от „недиагностицирана пневмония“ доц. Кунчев посочи, че донякъде е станало ясно какво се случва там.

„Каквото и да се появи, рано или късно достига навсякъде по света. Наистина сме вече едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13-и имаше съобщение на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца. Не е засегнат цял Китай, разпространява се основно в две провинции. Колегите до момента откриват обаче, че се разпространява коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси“, коментира доц. Кунчев.

Той посочи, че и Европейският център по контрол на заболяванията засега не вижда нещо особено притеснително.

„Няма нов и непознат вирус – това донякъде ни успокоява. Не е и лошо, че тези неща се чуват, защото показват, че системата работи – ако нещо тръгва, да се знае какво, да може да му се намери генетичния код и да се изработят ваксини. Обяснението на много голяма част от колегите е в изолацията заради COVID-19. Следващите десетина дни ще бъда ключови – има ли нов причинител, какъв е той, или е просто нормално сезонно заболяване“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В колко часа идва грипа, че може да съм на прасе?
19
2
 
5
 
! Отговори
taschunka witko преди 3 месеца
Къде отиде Ковида?
18
1
 
4
 
! Отговори
Този про преди 3 месеца
Клетия щам си показа ...наблюдавайте небето в лъв времето което което казва мунчу и ще се убедите какво означава захранване!!!!
17
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Само статии за сняг и грип.
16
1
 
3
 
! Отговори
Естествоизпитател преди 3 месеца
Абе нема никакви вируси бе, има само едни малки джижифурки, дето се промъкват тайно в гащите на човека и го разболяват...а некой и го изяждат. Ама първо почват от джобааа...!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Mикоплазмата не е вирус първо, и второ не е нещо ново. Защо продължава да продава ваксини Кунчев? Ваксините и бустерите спасиха ли го лично него от заразяване с ковид? Спасиха ли го от тежко протичане и болница? Отговорите ги знаем всички.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Куньо президент!
13
3
 
13
 
! Отговори
Нулев ковид,а? преди 3 месеца
А познайте защо в Китай има ръст на бактериалните инфекции. ТрЕбе ли ви джокер? Сеързано е с непрекъснатото носене на маски и политиката им за нулев ковид. На ви сега!
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахах, конспитата стигнаха до там да отричат и грипа! Урааа няма болести вече, според конспитата всички болести са измислица, и хората сме бесмъртни! Направо е изумително колко ниско може да падне едно *** конспи!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симптоми на натравяне с ниски дози БОВ и друга Жмел от небесната радост!
10
2
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 3 месеца
През януари ли сте я поръчали епидемията , другарю Кунчев ?!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайците казват че няма нов вирус, ама не са питали кунчев явно.
8
2
 
10
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
Е ми добре. НЕма се вакринирам, пък ти си приказвай. Не ми пречиш!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кунчу трииглений шапшал е по-добре да обясни какво се случва с гама фона? Мога да му покажа измерените стойности в София с моя дозиметър. Сигурно ще ми отговори че не е с метрологична заверка, както уредите за гомнянa вода на морето, докато не лъcнaxa тръбите.
6
2
 
10
 
! Отговори
до преди 3 месеца
И кво, искаш пак да сте важни така ли, и да тъпчете хората, да им се подигравате.Всичко ще свърши с трагедия и убийства накрая.Ще ви изколят нещастници, хората не може да им предлагаш само психози и да чакаш да умират сами.Треперете вие.***.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Koнспита, треперят ли ви тpъткитe? В Китай от известно време върлува някакъв нов вирус, който предизвиква пневмония! И не, не е ковид, то вие вече се изпускате щом чуете ковид...
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпълзяха всичките да заработват мангизи. Трябва да се пробутват лекарства всекви, антибиотици, ваксини. Бигфарма си иска своето. Ако вземат да кажат, че грипни вируси през зимата, са нещо нормално и не паникирайте, то биг фарма ще претърпи колосални загуби, а как така? Така не може и не бива.
3
1
 
17
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
А ще се затваряме ли или само ще се боцкаме?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кого плашиш ти, бе прокълнато човече!
1
1
 
15
 
! Отговори
Ай да видим преди 3 месеца
Кой ще вземе приза за най-бърза псувня....