Тестват BG-ALERT, но този път наистина, на 22 ноември

"Виваком" се извиниха на абонатите си
2 ное 2023 07:00, Нели Христова
49
Тестват BG-ALERT, но този път наистина, на 22 ноември
Снимка: БГНЕС

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво. Това заяви пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов.

Още по темата

Той обясни, че полученото по-рано тази вечер известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи само на телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов поясни, че известяването ще работи и с по-стари апарати. Съобщението обаче ще се визуализира различно.

Снощи голям брой ползватели на мобилни телефони получиха тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT. От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на "Виваком", и няма връзка с конкретно събитие. Действието не е координирано с министерството. Тестовото съобщение, което притесни абонати на "Виваком" не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG ALERT изпълнител, съобщиха по-късно от МВР.

В официална позиция от "Виваком" се извиниха на абонатите и уточниха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на "Виваком", за което от оператора не са били уведомени.

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да форсират така тестването на тая система означава да очакваме в най-скоро време "бум шака лака бум бум", засягащо и нас :D
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фактът, че никой няма да бъде наказан, означава, че българската държава няма думата. Ако ставаше въпрос за българския Пурко, досега маскираните щяха да му разбият апартамента и медиите щяха да му разкостят родословието. Но явно извършителят въобще не е българския Пурко, а някой друг.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДЗЗД СисКод, каквото и да значи ДЗЗД, която е записана в регистъра със странната дейност "Други персонални услуги, некласифицирани другаде".Как е възможно на фирма с таква дейност да се възлагат обществени поръчки? Може би и тук ще се намери дългата ръка на ДС!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
народа разбра ли какво държи в джоба си ? конспирация нали ?
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
който е с андроидче и е технически грамотен може да деинсталира пакета, който е с ябълка... моите съболезнования
35
0
 
6
 
! Отговори
Antvx преди 10 месеца
Това не е първия път "човешката грешка" да стъпи накриво. Същото съобщение получих на 04.09. Не бях в БГ, и се появи на гръцки, барабар със силна аларма. По-интересното е, че след това съобщението изчезна, без следа. Почвам да се изкушавам за 1 стара Нокиа...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен=== Пушечното месо на укрите привършва. Предупреждават ни да се готвим,за да го попълним! Нали клоунът наркоман и нашия плъх-премиер се договориха заедно да пазим Черно море,където кръжат самолети,носещи ракети "Кинжал" на руснаците!!! Тия двамата нещастници са жалка картинка! А сатанинската сглобка превърна Държавата ни в лудница от скандали! Незабавна оставка на мутрите, шарлатаните и десарите,които затриват НАРОДА и РОДИНАТА ни!!!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това прилича като случая Козлодуй на Ку-Ку. Това известяване защо не е на български език, че да се изплаша? Специално отварях речник, че да видя какво е това alert.
32
0
 
7
 
! Отговори
На 22 ноември си преди 10 месеца
изключете телефона и ако пак получите известие - правете си му сметката в какъв свят живеете :D
31
0
 
6
 
! Отговори
хмм преди 10 месеца
Какво ще тествате? Дали оператора може да праща съобщения ли?
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако стм си изключил звука на телефона, но ми го включат без мое съгласие заради това съобщение, това не е ли непозволено разпореждане с чужда собственост?!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази система е създадена по поръчка на правителството на САЩ. Сега вече са накарали всички държави да я въвеждат. Това е система която работи на такъв принцип на който могат да ви хакнат телефона като напълно се игнорират вътрешните му настройки. Дори да се в тих режим пак ще чуете силната аларма. Ако сте забелязали съобщението не е под формата на SMS a е през системата CMAS (Commercial Mobile Alert System).
28
5
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 10 месеца
Защото е универсален език.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подобни системи имат държави с ежегодни природни бедствия като урагани и тн... на нас за какво ни е по-точно или просто ни подготвят за нещо по-сериозно идващо от една зеленска държава?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на 22.11.2023 ще изключа телефона си, та нека си тестват дедовия :)))
25
0
 
2
 
! Отговори
Славка преди 10 месеца
Начи,вчера на денят на будителите,01.10.,са ни таковалинаужким,а на 22.10. по-истинския начин!То само в датите е разликата,май!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз тея мизЕринсъм ги махнал от телефона си. В САЩ направо те тормозят с тях. В 2 през нощта тръгва и направо НА МАКС вие, пищи, светини на слушалките бях, едвам не ми взриви тъпънчеата. Някоййк някъдее отвлечен бил ... Боли *** ...
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 20 Е нее уеее ... Как ша *** фаргам! Сяя налинима как се барне, кка да се спре сичлуту. Ше питам един авер, тойнги чувърка и ги рабита. Сменяше им нумера мумера и даже ти каза не само че та сшушат ми и кой та слуша. Ако не беше той, щяха съм поне 2-3 чути ушзгла у затворя
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 23 Теб специално те чака яко бачкане днес.
21
1
 
6
 
! Отговори
Баба Гичка преди 10 месеца
Стационарните телефони как ще получават тоз месидж?