В Синдикат "Висше образование и наука" недоволни от бюджета

Денков беше с нас, но промени позицията си, посочи проф. Вълчева
31 юли 2023 10:46, Красимир Ангелов
19

Ректори, синдикати и студентски съвети отправиха критики към приeтия в края на миналата седмица Бюджет 2023. Основното недоволство е насочено към общата политика по доходите, стипендиите и приоритетите на висшите училища.

"Бюджетът се формулира на количествени и качествени критерии. В тези два показателя ние не можахме да изясним хаосa, в който ни остави този бюджет", каза в предаването "България сутрин" председателят на националния браншов синдикат "Висше образование и наука" проф. Лиляна Вълчева.

"Като ги няма парите, няма как да излезе новото постановление за разпределение на минималната и максималната стипендия. Стипендиите на докторантите рязко се увеличиха от миналата година три пъти, като последния път те станаха 1000 лв. В стратегията за висше образование е ясно очертано 150% от минималната работна заплата. Дали тези 1000 лв. са толкова, ние не знаем, защото сега минималната работна заплата е 780 лв., а не 710", категорична е тя.

Лиляна Вълчева също коментира, че неяснота има и в броя на академичния състав: "В регистъра на министерството трябва да бъдат записани тези неща. Водещата роля трябва да е на експертите в министерството, експертите в Комисията по образование и науката. Също така мнението на Съвета на ректорите. Те са най-наясно за ситуацията в момента".

Тя посочи, че премиерът акад. Николай Денков е променил позицията си от миналата година по случай бюджета.

"За 2022 г. парите, които бяха отпуснати, бяха от 1 юли до края на годината. Още там ние имахме недостиг от 20 млн. лв. за увеличението на заплатите на академичния състав. Най-голямото разочарование ни е в две посоки. Едното е, че към декември 2022 г. заедно с нашия колега акад. Николай Денков ясно очертахме какво искаме в бюджета. Сега ние виждаме отстъпление от негова страна. Той тогава беше с нас. Не е добре, когато един премиер изземва ролята и на министър на образованието и на финансите. Второто е, че експертите в Комисията за образование и наука и народните представители, които не одобриха бюджета за образование и наука, изведнъж НС подмина мнението дори на собствената си ресорна комисия ", обясни Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Кор преди 9 месеца
Боли ме джойстика некви синдикати от кво са доволни от кво не. Аз съм недоволен от цените, ама на тех също не им дреме.
15
2
 
1
 
! Отговори
Васил Мижитурката преди 9 месеца
До ВасилЗдравейте г-н Индианец,Лесно може да се провери къде,кога и какви критерий са изпълнени за титлата професор. Между впрочем на времето имаше ВАК :) Няма никакво значение кога дамата е излязла в пенсия Има значение , че се бори за малко по достойно заплащане за младите асистенти и доценти. Иначе ще останат само стари теоритици в тая държава без грам практика. Все някой трябва да се бори за младите учени и преподаватели, те са креативни, иновативни и имат право на достоен и хубав живот.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 12 години управление на неграмотна мутра образованието се провали, очаквано.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков е фигурант ама няма такъв, търсете Асен Василев за всички глуости натворени от предишното им и сегашно правителство както и оня другия, но Асен дърпа конците!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПАРИТЕ СЕ ВДИГАТ САМО ЗА МВР ЗАЩОТО ИМАТ ПИСТОЛЕТИ. В ПЪРВОБИТНИТЕ ДЪРЖАВИ ТАКА СТАВА.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не може да очакваш нормална политика за наука и образование от хора без реални постижение в наука и с кухи титли в наука и образование.
10
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
В БЪЛГАРИЯ ПАРТИИТЕ СА НЕЩО КАТО ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ НА ВЛАСТ, ФИРМИ КОИТО ГЛЕДАТ СВОЯТА ПЕЧАЛБА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО. ВСИЧКИ ДО ЕДНА СА С ЕДИН ИЛИ НАЙ-МНОГО ДВАМА ПРЕДСЕДАТЕЛИ И НЕЩАТА СЕ РЕШАВАТ ЕДНОЛИЧНО. ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ СА ПРИМИТИВНИТЕ ПРОСТИ И ЧЕСТО НЕНОРМАЛНИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ПАРТИИ ХОРА БЕЗ МОРАЛ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И С МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СПОКО ИДЕ ГАРГАМЕЛ ДА РАЗБИЕ ОКОНЧАТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕТО
7
4
 
3
 
! Отговори
бойко преди 9 месеца
Денков е рядкото щастие, пък габриела ще е по-запечена
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е ПО-ЗЛЕ И ОТ ДЕНКОВ
5
3
 
5
 
! Отговори
жорето преди 9 месеца
Че той денкоффр какво е - екскремент на слънце
4
4
 
7
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
айде и едно синдикатче за детските ясли и градини да спретнете .
3
4
 
6
 
! Отговори
леле леле преди 9 месеца
а синдикат средно или начално образование няма ли бе ? тия никнат като гъби , станаха повече и от партиите :)
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ДЕНКОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДЕНКОВ НЕ СТАВА ЗА НИЩО ГАБРИЕЛ СЪЩО... ПОЛИТИЦИТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА ИСКАТ САМО ДА КРАДАТ