Кирил Вътев: Още не съм започнал, за да хвърлям оставка

Ще помогнем на зърнопроизводителите да намерят нови пазари
15 юни 2023 10:20, Стела Стоянова
17
Кирил Вътев: Още не съм започнал, за да хвърлям оставка
Снимка БНР

"Аз още не съм започнал, за да хвърлям оставка. Ако ще хвърлям оставка отсега, нямаше да приема поканата да започна", заяви пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев.

"Почти нищо не ме изненадва. Лошото е, че още преди клетвата бяха освободени всички зам.-министри и нямаше възможност да се получи необходимото предаване и приемане. В същото време новите назначения не се случват бързо. Текат проверки. Това, което ми се случва, е да съм единственият човек, който има право на подпис".

Вероятно никой от досегашните заместници няма да остане, отбеляза Вътев. И добави:

"Аз не искам да говоря за това, че до момента някой не си е вършил работата или заварваме някакво тежко наследство. Който и да застъпи, наследството никога няма да е леко. Ще работим с ясни, измерими показатели, цели и срокове. Ще работим за повишаване на ефективността във всички звена на агрохранителната верига. Много от нашите намерения зависят от решения в НС. Една от най-важните цели е земеделието да стане национален приоритет", каза новият министър.

"Ще работим единствено и изцяло в полза на земеделските производители и ще работим по цялата агрохранителна верига, за да може преработвателният сектор да ползва все повече суровини от български произход", декларира той. По думите му няма да има приоритет нито за земеделските производители, нито за преработвателите. Искаме да създадем необходимите предпоставки по тази агрохранителна верига, за да започнат да си говорят и да работят заедно. Като построим продуктови линии в агроранителната верига, ще направим оценка на съответните звена и в най-слабите звена трябва да вложим най-много усилия. БАБХ, Фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието - тези 3 структури трябва да работят в пълен синхрон, категоричен е земеделски министър.

"Всички се вълнуват от кадровите промени. Винаги съм се чудил защо като дойде нов министър се прави т.нар. метла. Не съм партийно назначение. Нямам партийни пристрастия. Бих работил с всички политически сили в парламента, стига да имат визия, идеи и добри намерения. Искаме да проверим къде има проблеми, на какво се дължат те и чак тогава ще вземем мерки".

Храните се контролират доста добре, смята той. По думите му всеки производител е длъжен да има сериозна система за самоконтрол. Контролният орган може винаги от крайния пазар по партидата на продукта на етикета да направи обратна проследимост, добави той.

Очевидно има много дъмпингов внос на сухи млека в България и внос на млека от други страни, който е на по-ниска цена от нашето производство, подчерта Кирил Вътев и добави, че "няма магическа пръчка, за да се решат проблемите веднага".

"Една от основните цели е да направим всичко възможно цялото производство да бъде ориентирано към пазара, а не към субсидиите. Субсидиите не трябва да отпадат, но трябва да знаем, че това е подпомагане, а не цел".

Само лабораторията не може да реши проблема на "Капитан Андреево", категоричен бе още Вътев. Според него там трябва да застане цялата мощ на държавата с всички нейни институции. Това е ключов проблем по критериите ни за Шенген.

По думите му са в риск от 20 до 60 млн. по програмата за развитие на селските райони. В ход са нещата, за да не допуснем загубата на тези пари, подчерта министърът.

Още по темата

"В различните райони наличното зърно е в повече в сравнение със същия период на миналата година с между 30 и 60%. Проблемът е, че скоро започва жътвата", коментира още той. И добави:

"Затова съм поканил за съветник председателят на зърнопроизводителите Илия Проданов. Надявам се, че ще е много ефективна част от целия екип. Той е човек, който си е на "бойното поле".

Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар, обяви министърът:

"Изненадвам се, че в министерството липсва дирекция за експорт на излишъка от земеделска продукция, която трябва да кореспондира с всичките ни търговски аташета по света, с всичките ни аграрни аташета, където ги имаме. Събираме информация къде ги има, да следим търговете, където има най-голямо потребление от зърнени култури, за да можем да търсим износ. Ще положим максимум усилия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тандема замени Еконта. Големи спецове от Картела. Първият искаше да затвори Български пощи и да защити картела си, този сигурно ще затвори държавната млекопреработвателна фирма. Конкуренцията в България е единствено между държавното предприятие и частния картел на производителите от асоциациите. Друга конкуренция и пазарна икономика в България не може да има
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя пък много важност си придава.... прилича на комунистче. изобщо няма да липсва!! Направо да я подава!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Еконтий 2 преди 8 месеца
Преди имаше един дедо Еконтий, този ми мяза на дето Еконтий II. Скоро ще четем от него други коментари, как са го подвели групата на кокорчо :)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали отделно е ти и всички останали продажници на каишката на посолството да си хвърлите оставките преди да сте почнали!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По леко я карай бе "работещия" министър, гледай да не се умориш. Скоро хората ще ви изметат от канцелариите и ще имаш възможност да си починеш, може даже да успееш и лятото на плаж да идеш
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спокойно,че Вътов.ДЪПЪСЪ ще ти спуснат заместници,даже и проекти ще ти дадат.Помогни и на Зоров,че изнемогва с тия Майбаси..
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вътев, месарят, който е човек на татко Петко. Далаверите с биопродукти и евпопейски фондове, по специалността на Петкови, още не са започнали.
8
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
в българия няма говеждо затова в колбасите влагаме такова от аржентина това гоказа министърът по телевизията преди време аз не купувам нищо от тандем защотое скъпо и като чух това
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киро Истината нали пред всички заяви, че като вземат властта да започват масови чистки. Сега защо ревете, вие знаете ли какво искате? Не разбирате ли, че идва време за дървото по главите ви.
6
4
 
5
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Тоя министър на животновъдството ли е, щото земеделие означава нещо друго /не само субсидии за зърнопроизводители, и то не украински/
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4 - Тандем никога не е имал евтини продукти, още от самото начало си бяха скъпи, но пък доста по-добри от останалите, та си струваше по-малко да купиш, но по-качествено.
4
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
няма какво да обсъждаме зърнарите при тях всичко е от алчност купуват на нискацена и чакат годо а сега с нашите пари ес ще ги компенсира мен кои ще ме компенсира за водата в софия и тока на свободния базар хаиде стига вечепрос-то-тии
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименКое се справя с Тандем? От най-търсени и най-скъпи ги докара само до най-скъпи
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той с Тандем добре се справя, ама тук дали ще му се получи?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този не беше ли на Тандем. Нямаме ли комисия като в щатите, която да прецени дали няма конфликт на интереси. Явно имаме комисии за всичко ама не и за това