Ще се закриват ли болници у нас заради недостиг на лекари?

Д-р Спасов: Българите не искат да разберат какви са им правата и задълженията
19 яну 2023 09:08, Елка Василева
37

Ще се наложи ли затваряне на болници у нас? Подобно притеснение изразиха от Българския лекарски съюз предвид факта, че личните лекари в страната са под 4000, а най-големият проблем остават медицинските сестри.

"Ако държавата не вземе мерки, може да се стигне до тази патова ситуация. За съжаление, проблемът е в здравната карта, която е определена - определя необходимостта от лекари, при условие, че не достигат. Малкият интерес на колегите предвид голямата натовареност, проблемите, които непрекъснато се изнасят в обществото и най-вече това, което на много колеги тежи, е административната дейност, с която сме залети", каза личният лекар Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че в 60% от времето си те са заети именно с административната дейност.

"Това, което трябва да разберат всички български граждани, е, че медицината е бизнес като всеки друг. Всеки един колега има афинитет към предпочитаната специалност, някой се ориентира към ендокринология, пулмология и т.н. Отчита се и интерес към това кои специалности са по-атрактивни към заплащане. Доста колеги предпочитат да работят тясно профилирано, отколкото да разгърнат своя мироглед, така че да бъдат в помощ на пациентите", допълни Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му недостиг има в цялата сфера на здравеопазването.

"Възрастовата граница над 60 години засяга както специализираната доболнична помощ, така и болничната, включително и специалистите по здравни грижи. Това не са само медицински сестри, това са кинезитерапевти, при денталните лекари също скоро ще се говори за този проблем. Истината е, че сме застаряваща нация с намаляващо население и това се отразява в сферата на здравеопазването", подчерта личният лекар.

Гостът посочи, че в област Добрич най-възрастният общопрактикуващ лекар е на 84 години.

"От една страна има значение финансовият елемент, от друга страна е недостигът е на медицински сестри. От трета страна - регулирано е по закон ние какъв персонал може да имаме в нашата практика. Примерно, до 2500 човека няма задължително изискване да имаш помощен персонал. За над 2500 човека Здравната каса ни задължава да имаме медицинска сестра и втори лекар, над 3500 - още един лекар. Но то няма персонал, няма желаещи", добави Мирослав Спасов.

Той призна, че до момента не срещат подкрепа за промените, които искат.

"От една страна го има това, че може да се стигне до закриване на болници, от друга - живеем в една страна на парадоксите, където на 6 млн. население - ние разполагаме с 600 болници, като има още заявления за разкриване на лечебни заведения. Разкриват се и частни болници, има драма по отношение на мястото за държавните болници - кой ще ги финансира, кой ще ги обезпечава", поясни лекарят.

"Много често хората ни обвиняват, че сме убийци и че ги тровим с лекарства, особено тези, които са със заболявания, но всеки един лекар има работно време. Но българинът не желае да разбере какви са му правата и задълженията. Те имат задълженията да се явят веднъж в годината на профилактичен преглед и на имунизация. Редовно в нашата практика е да каним хората за профилактични или за задължителните имунизации, но не получаваме съдействие и разбиране, те не идват. И когато се стигне до здравословен проблем, започват скандалите", категоричен бе Спасов.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
13
 
! Отговори
990099 преди 1 година
"медицината е бизнес като всеки друг" !!!!!!!!!!!Докторе, как не те беше срам да го изречеш... Не драги бизнесмени, медицшната не е бизнес... Има основни стълбове на обществото - медицина, образование, сигурност, отбрана, да те са бизнес за много сателити около тях, но сами по себе си не са и не трябва да са бизнес... Те са отговорност на първо място .
25
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Пешев май ти ще ходиш да се лекуваш в Германия.
24
5
 
11
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Пациенти няма но заплатите трябва да текат. (?!) Благодарете на Бойко че изгони 2 милиона българи в Европа. Ходете да ги лекувате в Германия и искайте пари от швабите.
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не протестираха по време на хилядите измислени случаи на ковиd? Идея нямате колко много пари откраднаха. За два живота напред. Че и искаха да ги аплодираме. Никой не им вярва вече. Да се спасяват
22
3
 
10
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Всяка вечер по централните новинарски емисия журналисти-*** по 20 минути плюят и калят медицинското съсловие. Човек като гледа ще си помисли, че всички други са идеални. Тези платени плювалници, не смеят никъде другаде да калят.
21
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разберете, не живея за българските медици. Не ме интересуват проблемите им, както и на тях не им пука за мен. Те искат пари - ами да се докажат като специалисти и ще имат и пациенти и пари. Останалите - на къра.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторе,по правилно е въпросът да бъде зададен така:Ще се закрива ли България заради недостиг на кадри?Не може в една 450 милионна общност каквато е ЕС да има страни като България където заплащането на какъвто и да е труд да е заплатен в пъти по ниско!
19
6
 
9
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Иван Костов прие в България здравно и пенсионно осигуряване по Американски модел . Всичко се плаща .От 8 милиона останахме 6 .
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австрия с 10 млн население има 170 болници при нас два пъти повече .Ако искаме да имаме нормално здравеопазване и заплащане или ще намалим броя на болниците или ше мизерстваме .
17
3
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Възможно е и, лекарите да напрят млади лекари на медицинските си сестри. Но само, ако не им увеличат заплатите. Така е в частния бизнес. За разлика от този в бюджетните организации като тези от НС, Министерския съвет, министерствата и държавните администрации.
16
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За да не се закриват болници и за да няма недостиг на лекари, предлагам да му направят лекари на Мутафчийски. Може и на Бойко Борисов да му направят. Може и дипломи да им дадат, но пък, според мен, вирусите не признават КПП-та на мутрата. Нито пък България трябва да ксе блокира заради нейните прости политици и техните лидери.
15
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да ги закриват! Болниците трябва да са търговски дружества иска ЕС, така че който не може да плаща - да фалира!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги се питам защо нещата не са като в САЩ- не искам да плащам ЗО, защото така и така използвам само и единствено частни болници за мен, децата и семейството. Всичко се покрива по частна застраховка. Редно е да има избор. Из частните болници имаме доста приятели лекари с нормални доходи. В държавните е чудо на чудесата- не можеш да се подиграваш с млад лекар и да му даваш някакви смешни 2000лв. заплата, дето и касиерка не ги взима вече. Как да има лекари?
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СтатистикМнението ти е напълно погрешно. Явно нямаш никаква представа от системата. Частните болници подбират само печеливши пациенти и сфери на дейност. В държавните се залежават тежко болни с продължително и скъпо лечение, вкл. храна, отопление, лекарства, водаи още много разходи. Един пациент в интензивно отделение е не по-малко от 2000 лв на ден на държавната боница, а касата не поема напълно средствата за лечението му. А за неосигурените да не отваряме дума въобще...
12
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо по време на пика на пЛандемията нямаше недостиг на лекри?
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да има лекари ?
10
8
 
15
 
! Отговори
Български лекарски преди 1 година
съюз е лобистка организация, която единствено се грижи за доходите на лекарите. Тези с 50-60000 на месец също ли искат повишение? И къде намаляват лекарите, я погледнете НСИ, НАП колко са на брой, регистрираните, колко постъпват нови всяка година, на кое място сме в ЕС по брой, и колко завършват (за държавна сметка) в 6 медицински вуза. Тези басни ги разправяйте на починалите си пациенти, може те да ви повярват.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия понеже се интересувам питах нашите българи живещи там има Държави болници финансиране от държавата и всички работници се лекуват напълно безплатно даже и зъбите. А има и частни болници те се финансират изцяло от богатите хора обслужването е лукс категория но е само за плащащите богаташи, димек там обслужването е върха. А при нас Ваханалия пълна крадът народа и обслужването е нула и пари от нашия джоб допълнително им плащаме.Тъй че закривай
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жълто синята телевизия знае най добре
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицината е бизнес в цял свят но в Испания например ,се инвестира в държавни болници ,а частните са оставени на свободния пазар ,така хората са доволни и държавата се грижи добре за здравето им защото без хора или болни няма просперитет и няма държава ,докато в Българиа държавата пере пари през болниците и частни и държавни и на финала българина умира ,емигрира и се затрива ,това е истината ,а лекарите подпомагат този процес ,те са мафиоти ,ако не бяха щяха да скочат,но си кротуват