"Вера Су" отива на търг, първоначалната цена е $460 000

Наддаването ще е явно на 28 септември във Варна
9 сеп 2022 03:00, Анисия Иванова
13
"Вера Су" отива на търг, първоначалната цена е $460 000
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция „Морска администрация“ обяви търг за продажбата на кораба "Вера Су", който беше заседнал преди около година в местността Яйлата, съобщиха от Министерството на транспорта.

Търгът ще е с явно наддаване, като първоначалната цена е в размер на 460 000 щатски долара без ДДС. За участие в търга се изисква депозит в размер на 10% от началната тръжна цена.

Още по темата

Заявленията за участие в търга се подават в деловодството на Дирекция „Морска администрация – Варна“, а крайният срок за това изтича в 17:30 часа на 27 септември. Самият търг ще се проведе на 28 септември в 11:00 часа в сградата на Дирекция „Морска администрация – Варна“.

Kорабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 г. и беше изтеглен на 26 октомври 2021 г.  Първият опит за претоварване на карбамида на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството се изсипа в морето. С баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, в крайна сметка втечненият карбамид бе изтеглен от товарното помещение на плавателния съд.

Окръжната прокуратура в Добрич започна разследване за инцидента с кораба, а капитанът и вторият помощник капитан бяха привлечени към наказателна отговорност, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.

Операцията по изтеглянето на кораба струва на държавата 2,8 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
За всичкото роми преди 1 година
което танцува, да запалим капак...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе! Само 460 000$. Това колко ферарита прави?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Операцията по изтеглянето на кораба струва на държавата 2,8 милиона лева." А ремонтът ,колко струва ? И в крайна сметка кой ще плати разликата ,защото се съмнявам да го продадат за над 3 милиона лева ,и да покрият всички разходи .
8
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
6. Липса на песонална отговорност и не реформирана система7. Пълно абдикиране на централната власт от морската политика на държавата И ТАКА ДО КРАЯТ НА СВЕТА
7
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Какво ни научи случеят " Вера Су " : 1. ИА *** нестава за нищо - некомпетентни хора вземат неадекватни решения2.Липса на синхрон и координация межу тези които трябва да реагират на външната граница на Европа3. Хора с големи пагони пенсионирани от флота поставени на места на които са напълно некомпетентни . Не способни да изпълнят задълженията си на новата позиция4. Липса на държавна политика по задължения поети от държавата във вързка с ред конвенции5. вероятно корупционни практики
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морска администрация ако го нареже за скрап дали няма да изкара повече пари. Да съди и собственика на кораба за екологически щети и разчистването.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак някой ще го налапа без пари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е последните години, но до скоро масова практика беше корабите да се изоставят из океана - особености на развития капитализъм.
3
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Асан платил 3 милиона а го продават за 300 000 :)))
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо капитана е с УСЛОВНА присъда - след всичките поразии дето натвори с кораб ПОД НЕГОВО КОМАНДВАНЕ . Добре че не батисаха съвсем Яйлата.
1
10
 
2
 
! Отговори
Веско Григоров преди 1 година
Успях да измамя банковите служителки в клона на банка ДСК на улица " Дондуков " и един софиянец да вземе кредит с който си върнах моите кредити. Сега той да му мисли след като е с нулев доход и безработен как да си го погасява. Много ми се иска да измамя и други банки и софиянци , за да участвам в тази сделка с " Вера Су " . Все пак Честит 9-ти Септември нашият бивш национален празник на всички служителки от банковия клон на ДСК под петолъчката .