НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking

Данъчните ще събират данни за приходите за 5 г., ще искат достъп до банкови сметки
2 дек 2020 11:53, Анисия Иванова
107
НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните.

В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

Освен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което “Труд” разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
НАП първо да провери чекмеджето на боко тиквата
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Абе бива неграмотност, ама "две стай" направо е ужасяващо! Да не си от малцинствата?
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъАз нямам против данъците. Имам против при кого отиват и после на кого ги дава. Идеята, че немога да си купя нов джип, за да може в мааалата да мааат мааайнета и да хранят чааавета, е просто ужасяваща!!!
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДанъченАко е до 10000 лева, ще ме чунеш отзадце! Ако е повече, ще си намеа адвокат, за да си "поОспорин". Айде мани-бегай! Някой отдал две стай за 1000 лева общо верз година, ви гледате да го съдерете! То ДДС-та, то данъци, то осигурвки! Така не се прави бизнес!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистКаче лекето, работещо за компании, които редовно доджват данъци, по всякакви недостъпни за простосмъстните хора, начини.
84
5
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Отдавам жилище под наем. За да нямам проблем с данъчните, си плащам данъка към общината. Приходите ми по това перо не са нищо особено, но все пак... Закон. И да ви кажа, спя спокойно, даже ми се услажда ракийката със салатата... Иначе казано - плащането на данъци (моментните равнища) е въпрос на МАНТАЛИТЕТ. Убийте Андрешко-то в себе си!!! Нищо няма да ви стане!!!
83
9
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 94Като не ти харесва тук хващай пътя към "повечето държави", и си продавай каквото искаш до 1 минимална заплата.Данъци трябва да се плащат.
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Професор Тюхчеф в повечето държави може да продаваш лични вещи 2 ръка до 1 минимална заплата на месец
81
8
 
5
 
! Отговори
Данъчен преди 3 години
До Анонимен 87Ако не искаш да си я дадеш ще те наковат по ДОПК - има един член според който те правят обоснована хипотеза за приходите ти, и ако ти не я обориш ще те таксуват по нея.Казано с други думи - виновен си до доказване на противното. Казват ти че си изкарал един милион, и ако не докажеш обратното те наковават да платиш данък върху него.Така че ще им дадеш паролата, ако поискат. Ще ги пуснеш в къщи. Ако искат могат и жена ти да опънат, ти ще си мълчиш.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БРАВО НА ГЕРБ!Щеше да е по-честно да се кръстиш Безимотен злобар.
79
4
 
7
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
Колега , по закон покупко/продажбата всякакъв вид собственост вкл. вещи втора ръка , между частни лица се извършва с договор и си длъжен да я обявиш пред данъчните. За тях няма значение дали си продал апартамент , кола , мотор или колелото на детето- друг въпрос е че не са на сметка да се занимават с дребни суми.
78
7
 
8
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ! преди 3 години
ВСЕКИ ГЯВОЛЪК , РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ПЛАЩА!
77
6
 
5
 
! Отговори
Ше си плащате ,бе... преди 3 години
НЕМА ЛАБАВО ПРИ НАП!АЗ СИ ПЛАЩАМ И... МИ Е ДОБРЕ И СПОКОЙНО!СЕГА ВЕЧЕ Е ВАШ РЕД!
76
5
 
17
 
! Отговори
Едно наше момче ;) преди 3 години
Проверките ще важат ли за "наши хора", които вече си плащат данък ГЕРБ - 50% от оборота?
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си дам паролата в НАП?Знаеш ли кога? Да ги пускам вкъщи и да ни заразят с Ковид? Не - мерси.
74
1
 
21
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Ега някой си даде паролата за airbnb на тия слабоумници. Това също мисля, че е в сериозно противоречие и със защитата на личните данни и неприкосновеност.А не е голяма философия да си направиш един revolut акаунт и изобщо да не минаваш през България за всякакви транзакции... IBAN-a ти е в UK...
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами плащайте си данъците бе аз как си ги плащам ..да не мислите.че ми е кеф..
72
1
 
22
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.......за една година като си продам гумите на колата , на детето колелото , стария телевизор , 2-3 стаари телефона , някой *** и старите обувки ...и вече съм престъпник ли ????Какви 10% данък , всички предмети за лично ползане при покупката съм им платил 20% ддс !!!
71
3
 
6
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
до 81:отгоре пише "КОМЕНТАРИ", а за да публикувате натискате бутон, на който пише "Напиши коментар".Ще поясня - коментирането включва изразяването на лично мнение по въпросите, които разглежда публикувания материал.Сега по същество - приходната част на бюджета на тази страна трябва да се изпълнява от всички, така че това е И моя работа. Относно обидите - те само показват вашето собствено ниво. А то е такова, каквото показвате, че е. Виж, това вече само по себе си е донякъде И тъжно...
70
0
 
15
 
! Отговори
xdr преди 3 години
Airbnb включват данъка в сметката на клиента и го превеждат директно в съответната държава от името на собственика на имота отдаден под наем. Самите клиенти предлагат на домакините да плащат в брой,за да избегнат всички такси ,но тогава собственика си го отнася.