Учените у нас над 2,5 пъти по-малко, отколкото в страни от ЕС

МОН отчита подобряване на научната дейност на университетите
88
Учените у нас над 2,5 пъти по-малко, отколкото в страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Подобряване на научната дейност на редица университети отчитат от МОН за 2020 г.  Като процент от общото активно население в страната обаче учените са над два пъти и половина по-малко спрямо държави от Европейския съюз. Младите изследователи все още са недостатъчни, за да заместят тези, които излизат в пенсия. Това води до влошаване на резултатите от научните изследвания и изостряне на проблемните области.

Експертите отчитат и по-ниска публикационна активност от научните организации и университети. Изоставаме с над четири пъти спрямо Гърция и два пъти спрямо Сърбия по отношение на реферираните документи в международните бази данни.

До голяма степен спадът на публикационната активност спрямо 2019 г. се свързва с пандемичната обстановка, но въпреки това броят на публикациите остава по-висок в сравнение с всички други предходни години.

Успоредно с това страната ни подобрява качеството на научните изследвания. За последните пет години (2016 - 2020 г.) достигаме 40% от публикациите в квартил Q1 (най-високо качество) на международните бази данни, като изпреварваме Словакия и Сърбия и се нареждаме до Хърватия.

По научни изследвания Техническият университет - София и Медицинският университет - Пловдив се нареждат до големите центрове като Българската академия на науките (БАН), Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медицинския университет -  София. Към тях се присъединява и Селскостопанската академия.

Напредък се забелязва също в научната дейност на Аграрния университет - Пловдив, Лесотехническия университет - София, Университета по хранителни технологии - Пловдив, Университета по архитектура, строителство и геодезия - София, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Икономическия университет – Варна.

Положително развитие има и при медицинските университети във Варна и Плевен, Тракийския университет - Стара Загора, Университета Проф. Асен Златаров“ - Бургас и Русенския университет „Ангел Кънчев“, отчита в доклад за 2020 г. Комисията за наблюдения и оценка на научноизследователската дейност във висшите училища и научните организации.

Според него се наблюдава стабилност в изследователската дейност на големите центрове за наука в страната. Научните изследвания влияят все по-силно върху обществената и икономическата сфера.

Експертите проследяват също ефекта от научните проучвания на базата на брой публикации, патенти и цитирания спрямо броя изследователи в институциите.

Отчетливи лидери в тази класация са Медицинският университет – София, Университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас,  Българската академия на науките, Химикотехнологичният и металургичен университет и Софийският университет.

БАН и Селскостопанската академия запазват лидерските си места в патентната дейност, но според специалистите резултатите им все още са далеч под потенциалните възможности. Като цяло патентната дейност в научните организации и университетите остава на ниско ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 години
Познавам една такава "учена" Старши на'Учен сътрудник в БАН. Известна е с популярността си на млади години. Не знаела да казва НЕ.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова сме на опашката в ЕС по всеки показател за нормалност.
64
0
 
4
 
! Отговори
Не само малко! преди 2 години
МОН да провери колко процента от докторантите в университетите са служители на щат в самите университети! Например, от числото в Икономическия във Варна ще останат впечатлени. Как лица работят едновременно в администрацията и правят наука? Да проверяват и качеството. Не само да отчитат количество. Едни и същи хора в журитата...Специалисти по всичко, може би. Каква наука?
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не си цени хората с акъл, а точно от тях идва добавената стойност. Голяма част от тях емигрират и се реализират другаде. Представете си ако Стивън Хокинг се беше родил в България, дали щеше да е признат с пълноценен живот, или щеше да свърши в някой дом искам до ушите.
62
0
 
5
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Идейно съм убеден, че ако ви кажа какво мисля по казуса България-Избори, Избори-България, гарнирани с чалга и псевдоинтелектуалци в политиката, ше ме пцуете до откат и до сабахлян. Значи, ако една жена не ми харесва и не се разбирам с нея, я сменям. Така е и с държавата. Дадоха ви свободата и никой не ви е вързал в България, а и няма какво да очаквате или чакате повече. Последните 32 по-бедни години, бяха повторение на изминалите 45 таквиз. Шах-Мат.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгата се счита за образование у нас, кой може да ни стигне!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 - И сега е същото по много - Стига само да повтаряш , че Крим е Украински и Путин е диктатор , а демокрацията е велика и цъфти в България ! А ако пробуташ и някоя друга английска чуждица е бонус , който ти вдига рейтинга и самочувствието , макар и да е на ниво О !
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето станеш асистент по Диалектически и исторически материализъм, цял живот въртиш статия колко велик е бил Ленин и Маркс, та и академик те правиха и с пари те заливаха!
58
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Имаше наука и учени , когато имахме държава , система и някакво общество ! Сега тези хора са застаряващи , някой вече ги няма ! Младите и кадърни ИЗБЯГАХА и са прави , докато по улиците се газят кучета , деца , хора по пешеходни пътеки , на червен сфетофар , цари беззаконие и анархия , и всичко само заради едните банани - Яжте си бананите и се кръстете - Оооо забравих , по тази територия са малко истинските вярващи , другите се интересуват само от ПАРИ !!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен....Не съм казал, че не съм от тези среди. Просто не спадам към разглежданата категория. А и това, което пиша, може да бъде проверено - информацията е публична на сайтовете. Ама е по-лесно да пишеш от обща култура или по стари спомени.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 щом не си в тези среди ... тогава какви преки наблюдения имаш ... или комшията ми каза ? възможно е 59 да е бил в тези среди и да знае от първо лице ака "извора"
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..... Не съм нито професор, нито доцент. Нямам и проекти. Просто съм запознат....
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60 да не би да те настъпи по петата 59 ? защо такива оправдания не сме в първи клас ;)
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 51..... Просто не си прав - погледни сайта на Националния фонд за научни изследвания - ръководители на голяма част от проектите през последните години са главни асистенти. А длъжността асистент според новия закон е на път да се превърне в голяма рядкост - те са на временен договор и се назначават по Кодекса на труда, а не по ЗРАСРБ (Закон за развитието на академичния състав на РБ).
52
1
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
това за проектите е вярно ! но обикновено са хранилка на професорите и доцентите ( само ако са наши хора ) иначе всичко под тях не се облажва и дори с левче . основно парите си се разпределят между наши хора . та и за това няма асистенти (т.е. млади хора) - те са си на щатната мизерна заплатка
51
0
 
4
 
! Отговори
Невероятно преди 2 години
Бих казал че 70% от населението е съставено от професори.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До към 45И последно - точно по стария закон, във времената на ВАК, се назначаваха удобни на партията професори и доценти без необходимите компетенции по специалността. При "новия" закон, особено пък най-новия му вариант отпреди три години, изискванията доста се затегнаха. Казват ви, че са малко доцентите и професорите, на вас продължават да ви се привиждат батальони.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До към 45... Кой е този нов закон, с който доцентите и професорите станаха батальони? Този закон непрекъснато го променят, между другото. То няма желаещи за асистенти, като изключим медицинските специалности, вие продължавате да ги виждате тези батальони. Има си статистика - можете да сравните доцентите и професорите сега и преди 20 години. Сега не ми се гледа пак, но нямаше съществена разлика. А университетите и студентите станаха повече. Затова професорите често преподават на няколко места.
48
1
 
2
 
! Отговори
Старите науч-светила преди 2 години
славно си заминаха, но и много работа свършиха! Като проф. Газибир Тодороф, заделяше половината си проф- заплата, а после и министерска, но създеде "Банка за селектирана гагаузка ***" , с която възнамеряваше на място да облагородява дивата Македонска нация, но черна котка път му мина! Работата беше готова, не като сега, до Кривата круша!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените по-малко, но за сметка на това професорите са 5-6 пъти повече.