Учените у нас над 2,5 пъти по-малко, отколкото в страни от ЕС

МОН отчита подобряване на научната дейност на университетите
88
Учените у нас над 2,5 пъти по-малко, отколкото в страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Подобряване на научната дейност на редица университети отчитат от МОН за 2020 г.  Като процент от общото активно население в страната обаче учените са над два пъти и половина по-малко спрямо държави от Европейския съюз. Младите изследователи все още са недостатъчни, за да заместят тези, които излизат в пенсия. Това води до влошаване на резултатите от научните изследвания и изостряне на проблемните области.

Експертите отчитат и по-ниска публикационна активност от научните организации и университети. Изоставаме с над четири пъти спрямо Гърция и два пъти спрямо Сърбия по отношение на реферираните документи в международните бази данни.

До голяма степен спадът на публикационната активност спрямо 2019 г. се свързва с пандемичната обстановка, но въпреки това броят на публикациите остава по-висок в сравнение с всички други предходни години.

Успоредно с това страната ни подобрява качеството на научните изследвания. За последните пет години (2016 - 2020 г.) достигаме 40% от публикациите в квартил Q1 (най-високо качество) на международните бази данни, като изпреварваме Словакия и Сърбия и се нареждаме до Хърватия.

По научни изследвания Техническият университет - София и Медицинският университет - Пловдив се нареждат до големите центрове като Българската академия на науките (БАН), Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медицинския университет -  София. Към тях се присъединява и Селскостопанската академия.

Напредък се забелязва също в научната дейност на Аграрния университет - Пловдив, Лесотехническия университет - София, Университета по хранителни технологии - Пловдив, Университета по архитектура, строителство и геодезия - София, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Икономическия университет – Варна.

Положително развитие има и при медицинските университети във Варна и Плевен, Тракийския университет - Стара Загора, Университета Проф. Асен Златаров“ - Бургас и Русенския университет „Ангел Кънчев“, отчита в доклад за 2020 г. Комисията за наблюдения и оценка на научноизследователската дейност във висшите училища и научните организации.

Според него се наблюдава стабилност в изследователската дейност на големите центрове за наука в страната. Научните изследвания влияят все по-силно върху обществената и икономическата сфера.

Експертите проследяват също ефекта от научните проучвания на базата на брой публикации, патенти и цитирания спрямо броя изследователи в институциите.

Отчетливи лидери в тази класация са Медицинският университет – София, Университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас,  Българската академия на науките, Химикотехнологичният и металургичен университет и Софийският университет.

БАН и Селскостопанската академия запазват лидерските си места в патентната дейност, но според специалистите резултатите им все още са далеч под потенциалните възможности. Като цяло патентната дейност в научните организации и университетите остава на ниско ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
9
 
! Отговори
към 45 преди 2 години
До 1Всичко е партизанщина !А с новия закон "учените" професори и доценти станаха цели батальони след определен стаж в политиката!На килограм!
45
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
И това стана в Стара Загора ,градът на педагожката Анастасия Тошева , в РИО 2012 г. от комисия ,председателствана от минен/!?/инженер и членове ветеринарен доктор и пр.неграмотници.Преди това пък в ИПКУ направиха стачка да не се върна ,където бях на работа като преподавател и защитил докторска научно-образователна степен!Защото съм членувал в определена политическа партия!?Дискриминации колкото щеш!Как да има наука при началници простаци!?Абсурд)
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно заплащане в учебните заведения и научните институти, хора много се бъркате, че взимат малко пари. Всичките роднини и приятелчета на ръководството участват, непрекъснато в най-различни международни проекти, превеждат им се пари за щяло и нещяло. Имам съученичка, държанка в БАН, която се хвали, че в момента участва в 7 дългосрочни международни проекта, като й плащат за всеки като на евро партньорите им. Така че изобщо не са за жалене
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много подробна информация. Само дето липсва причината. А тя е елементарна и очевидна. Заплатите на учените у нас са най-ниски, затова и те са най-малко.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бройката няма никакво значение - нито у нас, нито в другите държави. Науката без друго се *** - като гледам как купища некадърници се пишат "учени" и си врат носовете в неща, от които не разбират - математици - пландемици, журналисти - вирусолози, политици - имунолози. Науката девалвира.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
IQ на българите е най-ниско в Европа , заедно с това на македонците. Факт! Това, за колко умни се мислите вие е без значение.
40
1
 
7
 
! Отговори
ФАЩ преди 2 години
Ликувайте. Либералната демокрация победи. Най-бедни, най-бързо намаляващи, най-необразовани...Важното е, че сме "най" след 30г. геноцид. Уйвропата постигна целта си. Урааааа, джендаи, господа, гьотферени.
39
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Те и тия са ни много , Аман!
38
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Учените у нас изобщо не са на почит, не се търсят за съдействие и консултация-особено пенсионираните вече!А пенсиониране в науката няма-все едно да спреш да мислиш!А мен ме подложиха на конкурс за директор на училището , което ръководих 12 години и го "спечели"една гербаджийска кифла с 3-годишен стаж като възпитатерка!
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Работя в голяма международна компания"......... И ти ли? В големите международни компании, плъзнали из България, нямате ли си друга работа, освен да пишите по форумите?
36
0
 
4
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 2 години
Проблемът не се върти около намаляне числото на учените, а е скрит в ширпотребата на НЕучените.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя в голяма международна компания и се занимавам в обучението на млади служители, както и ръководя фирмената лаборатория за България. През годините сме опитвали да си партнираме с всички университети в България, но за съжаление се сблъскахме с огромна шуробаджанащина, ниска квалификация и огромна арогантност. След години опити за съвместни проекти изцяло финансирани от нас се отказахме и не се занимава с държавни структури, които искат само финансиране,а не предлагат нищо адекватно в замяна
34
0
 
0
 
! Отговори
баба Тодорка преди 2 години
Но Европа няма Ректор- Кандидат президент, катастрофално загубил, и оставка не подал!
33
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
За това пък имаме няколко пъти повече на глава от населението - ц.гани ! Да ви са живи и здрави и си го отглеждайте и си ги "интегрирайте" още 100-200 години !
32
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А заплатите у нас са 10 пъти по малки от другите страни .... значи професори бол :)))
31
2
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
Моята докторска дисертация е на тема: Наказателноправен режим на околната среда и водите. Доктор по наказателно право съм от 2018 г. Бях три години асистент и се отказах! Сега съм си юрисконсулт
30
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Я си прочети правилника и задълженията на хоноруваните и нехоноруваните преподаватели... Договорите на софийския са онлайн, можеш да ги дръпнеш и прочетеш. Ей заради такива всезнайковци дори не ми се споменава думата университет. Весели празници!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Имаш право да бъдеш асистент за не повече от 5 години" ....... Това е завареното положение за асистенти, които вече са на постоянен трудов договор. Наново не могат да те назначат, ако не си отчислен с право на защита. И само на срочен.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаш право да бъдеш асистент за не повече от 5 години, ако не защитиш докторантура през тия 5 години,нямаш право да преподаваш повече в унито!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз сега разбирам тази мания в университета с курсовите работи.Не намирах смисъл да ги пишем след като можеха да ни изпитат ,а то......било за тях.Плагиати!Добре, че си ги запазих,може да видя дали не са ги преписали.