Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Не знам какво доказва науката, но от моя собствен опит мога да ви кажа, че в рамките на една година след преболедуване се тествах три пъти за антитела и тестовете бяха позитивни, с доста сериозен тигър на антитела. След това се ваксинирах и три дни бях с висока температура, точно защото антителата реагират на ваксиналния антиген.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксатроловете и те 157 И аз така мисля :) Рекламни лица на Пепси, които пият Кока-кола :)
142
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
България трябва да обвини, Бил Гейтс за човеконенавистна идеология и масово избиване. Узурпиране на ООН и сегрегация. Да го викнем на съд.
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147 На мен лично не ми се иска да е в интензивното. Не искам никой да умира. Просто липсата на информация кара хората да я предполагат. За доц. Чорбанов веднага се съобщи, ако не се направите, че сте забравили. Сега защо се мълчи? Нека съобщят каквото е.
140
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бабе до оня ден говореше, че тестовете за антитела били безсмилени и не можело така да се процедира...
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145 Едно си ваксатролът знае, едно си бае. Вирусът се изчиства за 2 седмици, остават последствията да се лекуват - запушените кръвоносни съдове, най-вече в белите дробове. Това може да отнеме много време, но вирусът вече е изчистен от тялото. А природосъобразният начин на живот е изключително важен, включително и при ковида, да не говорим, че нямаше да имаме толкова сърдечно-съдово болни, ако повечето хора живееха правилно. А ковидът "убива" точно тях. Така че философствате Вие, аз
138
0
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кой е казал, че трябва да се слуша СЗО? Кой е определил частна организация за СЗО? Кой е разрешил на Бил Гейтс да се разпорежда с живота на хората.
137
0
 
13
 
! Отговори
Статистиката преди 2 години
До подръжните на ваксината. Да се позовавате на статистики, които се правят от СЪЩИТЕ, които всячески се опитват да натрапят ваксината е меко казано ***.н.о. Ако аз ви продавам нещо, и ви показвам статистика направена от МЕН с която ви "Доказавам" колко е полезно това, ще ми вярвате ли? Толкова ли сте г.л.у.п.а.в.и наистина или просто ви плащат за тролене? Ако лично вярвате, че ваксината пази - това е ваше право. Но НЯМАТЕ доказателства, които да произлизат от НЕЗАВИСИМИ изотчници.
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 И, между другото, ваксатроле, може да не търпим рекламните изказвания на Кунчев, но не му желаем смъртта. За разлика от вас, ваксаджиите, сме хора. Дано оздравее!
135
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 140 Пише се за хората, които СА в интензивното, а не за хората, за които на антиваксърите ВИ СЕ ИСКА да са в интензивното. Знам, че за вас реалността е това, което си фантазирате, но, това е положението.
134
0
 
6
 
! Отговори
Нещо повече... преди 2 години
Протоколите за лечение за задават централно (по веригата на СЗО) и средностатистическият лекар няма думата, лекува както му е казано. Така че ако хипотетично, дори само хипотетично допуснете че протоколът за лечение НЕ е адекватен то броят на излекуваните няма как да се подобрява. А за да позволи една държава да прилага друго лечение, това значи да се осмели да се отклони от наднационалната опека и14961 да оспори СЗО като "крайния ескперт" по въпроса, за което както се сещате се иска смелост.
133
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 Забрави за какво говореше: от това колко бързо се изчиства вируса отиде на прородосъобразен начин на живот. Само доказваш колко сте неадекватни антиваксърите. Щом срещнете и най-малка съпротива от фактите от реалността и се започва с философстването.
132
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве, Кунчо дали има зелен полуфабрикат и най-вече сега, върши ли му работа?
131
2
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Има много свестни лекари, обаче това нещо на снимката не е от тях.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 Ваксатроле, написах Ви, че остават последствията да се лекуват. Какво друго да им казвам на лежащите по болниците. За тях вече е късно да им казвам нещо. Превенцията е важна тук - укрепване на имунитета с природни средства и пак с такива - при първи симптоми. Така изобщо не се стига до болница. Но не е моя работа, а точно на Кунчев - да съветва хората.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има лекари, които си разбират от работата, ама те се броят на пръстите ми, повечето са доста некомпетентни, даже се чудя, как са завършили изобщо :))) Не ви ли е интересно, как само математици излизат да плашат стадото, немаше един реномиран лекар, който да го сложат на гилотината :)))
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 Не се саморекламира, щом и Вие с рекламата й се занимавате всеки ден. Ваксаджиите също умират, и днес има 6-***, за съжаление. Много ни касае даже. Не една и две статии написахте как някой си върл антиваксър бил в интензивното. Това не си касаеше само тях, нали. Значи и за рекламните лица е от обществен интерес, ваксатроле.
127
1
 
9
 
! Отговори
Сингапур преди 2 години
Процент ваксинирани - 88.5. Невиждан от началото на ковид ръст в хоспитализациите. Там мерките се налагат изключително строго и се спазват без гък - местните са свикнали на подчинение. Въпреки това, болниците изнемогват от седмица насам. Коментарчета от ваксърите?
126
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 126/136 "и може би" Антиваксърите много обичате да си фантазирате. За съжаление числата ЯКО ви пердашат фантазиите. Все ден по един самолет пълен с такива като теб, изчезва в небитието. А ти продължавай да ревеш за това "къде е Кунчев".
125
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 " Между другото едва ли е така. Вирусът бързо се изчиства." Кажи го на трайно лежащите по болници и тия, които със седмици влачат пневмониии в къщи. "Изчиства се" при тия, които също като теб решават, че 14 дни са "достатъчно" и без дори да се тестват излизат от карантина.