Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 172 Нямам нужда от помощ, а и да имах, Вие не сте в състояние на никого да помогнете, защото сте безчувствен егоист. Не се правете, че не схващате какво Ви посочих. Ваксинираните са малко, затова са малък процент от починалите. Като станат 100 % ваксинираните, ваксинираните починали ще са 100 %, а трябваше да са 0. При 15 % от заразените, да са 10 % от починалите не е никак малко.
163
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Много е лошо хората да бъдат настройвани един срещу друг на база ваксина.. Ваксина срещу какаво? Това е личен избор. За целия период на тая драма във възрастовата група от 0 до 39 годишни са загинали едва 352ма. Поне така сочат данните.Който се чувства застрашен - да се ваксинира.Тия аргументи за здравната система и прочие са невалидни при цялата тая медийна кампания. Спасете здравната система! Спасете хората над 60, Спасете планетата! Това е тотален и ди отизъм.Оставете хората намира!
162
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен 169Да, не са малък брой, стига сертификатите да са реални.. а фалшивите са доста значителен брой и изкривяват статистиката
161
0
 
6
 
! Отговори
Швеция преди 2 години
Екип водещи имунолози установиха, че шипчестият протеин всъщност преодолява клетъчната мембрана и засяга самото ядро на клетката, възпрепятствайки възстановяването на ДНК и поставяйки под заплаха способността на имунната система да реагира на заплахи. Това обяснява както разнообразните по тип и време на възникване стр. реакции у ваксинираните, така и нарастващата им неспособност да се справят с банални инфекции.
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 171 Не съм 168, но и мен ме дразните, ваксатроле. Не пропагандираме нищо, за разлика от Вас. Ако трябва да разсъждаваме, като Вас, то Вие сте лично отговорен за починалите пряко от ваксината. Преболедувах вируса вкъщи, без лекарска помощ, та не виждам как сте го отнесли, заради мен. Ваксинирани също има по болниците, значи сте го отнесли, заради тях.
159
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 169 "Не са никак малък брой." Ако не знаеш разликата между 95-99% и 5-1% не мога да ти помогна.
158
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168 "Моите решения по никакъв начин не са причина за високата смъртност. Не можеш да ми вмениш вина." Мога, защото е вярно. Ти не само решаваш за себе си, но и пропагандираш останалите да не се ваксинират, тъй че не е само "решението за теб си". Второ, когато ТАКИВА КАТО ТЕБ взривят здравната ситуация в страната, го отнасяме и ние, което нямаме нищо общо с вашия избор. Ясно ли ти е, антиваксърче?
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабичката не е добре Да селекува при Цветослафаа
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 165 Не са никак малък брой. Ваксинираните са около 15 % от заразените и между 5 и 10 % от починалите. Това не е никак малко. Във всеки случай твърдението, че предпазват от летален изход се оказа лъжа.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 164 "решенията ви са директна причина за високата смъртност." Моите решения по никакъв начин не са причина за високата смъртност. Не можеш да ми вмениш вина. Такива номерца минават само пред несигурни и объркани хора. Потърси си такива жертви.
154
0
 
2
 
! Отговори
Австрия преди 2 години
Местните власти във Виена са поощрили идеята на публичен дом, в който предлагат безплатна 30-минутна сесия с "дама по избор" на всеки клиент, който се ваксинира преди влизане. Скоро висшите платени жрици (тези дето денонощно агитират по тв) също ще предлагат телата си, само и само да си заработят къшея. В тази връзка се чудя, дали ще има мераклии за дамата от снимката горе :)
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 О, ваксатролът е оставил политиката и се е върнал да ни плюе, каква чест :) Доколкото и ваксинираните разнасят заразата, а им дадохте зелен сертификат да ходят навсякъде, няма как ние да сме причина за високата смъртност. Да, аз решавам дали да участвам в медицински експерименти, ВСВ свърши и не сме в конц.лагер. Поне така си мислим.
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 "Защото имащите имунитет сами се справят, а нямащите и с ваксина са незащитени." Брей, какъв е този статистически феномен, при който точно тия, които "имат имунитет" са ваксинирани, та смъртните случаи при тях са минимален брой? Стигнал ли си до обяснение, ли това е една от загадките на антиваксърството?
151
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147 "За разлика от вас, ваксаджиите, сме хора. Дано оздравее!" Охаааа. Поредния случай на феномена на Павлов: едно говори, а прави обратното. Ако ви пукаше за живота на хората нямаше да сте анитваксъри. Буквално не ви дреме, затова едиснтвеното, което казвате, когато видите поредната група починали "ами, аз си решавам", нищо, че е ясно, че решенията ви са директна причина за високата смъртност.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой 160 Точно така. Не само намаляват, при някои от тях изобщо не се произвеждат - затова умират. Ваксината разчита на имунитета. Ако някой го няма, поради заболяването си, то ваксината не може да му помогне. Ваксината не изгражда имунитет, а го провокира предварително. Това е принципът й на действие. Затова трябваше да се търси лекарство. Защото имащите имунитет сами се справят, а нямащите и с ваксина са незащитени.
149
0
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
Множество училища в Мичиган прекратиха занимания след поставената 3-та доза на персонала. "Неочаквано голям брой учители реагираха зле на бустера и сме принудени да прекратим работа, тъй като целият щат страда от недостиг на училищен персонал и не можем да осигурим заместници. Извиняваме се на родителите за непредвиденото затруднение. Училищата затварят до второ нареждане." 8 ноември 2021
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нещо повече... "..за което както се сещате се иска смелост." Точно така е. И всичко с пландемията зависи от това, дали има достатъчно смели хора. Във всички области, не само при лекарите. В Италия например един полицай отказа да използва водни оръжия и газ срещу протестиращите с думите "Не мога да използвам това срещу моите хора". Ако има достатъчно смели хора, пландемията ще приключи. Ако обаче няма, то светът ни и без това няма да има шансове и затова унищожаването му е нормален завършек.
147
0
 
18
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Логично е и ваксинираните да бъдат изследвани за антитела, защото и при тях намаляват! Ама те нали са послушни и веднага се боцнаха, никой не ги закача! Това ме навежда на мисълта, че важното е да си ВАКСИНИРАН, а не колко си защитен от вируса!
146
0
 
22
 
! Отговори
Германия преди 2 години
Вече се чуват експертни мнения, че явно ваксините, маските и дистанцирането не са сработили, тъй като въпреки изключително високия процент ваксинирани, в страната тази седмица се наблюдава ръст, надвишаващ пика през декември 2020 г.
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател 157 Науката доказва точно това, което описвате, но й затвориха устата и самозванци се наричат учени, а истинските учени или си мълчат, или ги самоубиват.