Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 Я, да видим как го установихте това! Както обичате да казвате ваксатроловете, дайте си източника на това проучване! Да видим какви пациенти са взели, защото тук главна роля играят сърдечно-съдовите и диабет/ затлъстяване, а не вакса/ антивакса.
183
0
 
1
 
! Отговори
Tony преди 2 години
Zelen ili Cerven Certificat nama znacenie. Vajnoto da ima mir.
182
0
 
5
 
! Отговори
гогич преди 2 години
Преди месец изпратих писмо до нашето МЗ за антителата на преболедувалите - зашо не се признават? Аз го преболедувах бързо, имам документ от доктор, че съм бил с ковид, но теста ми беше отрицателен. Година по-късно продължавам да имам антитела в пъти над всякакви норми, та затова ги питах. Официалният отговор беше "Не се признават от ЕС, затова и ние така", т.е. няма медицинска причина, а само политическа. Сега вече получиха одобрение от ЕС ли, че смениха плочата???
181
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 190 "масово" За да разбереш безнадеждността на позицията ти само ще кажем, че "масово" тук е няколкостотин човека. А колко от тях са със сертификати купени от техните "загрижени" деца антиваксърчета, можем само да предполагаме.
180
0
 
4
 
! Отговори
Лансет преди 2 години
Най-авторитетното медицинско издание потвърди, че неваксинираните продължават да се разболяват от немутиралия щам, докато сред ваксинираните се разпространяват Делта вариантите. Трайността на ваксинационната защита "не надхвърля два до три месеца".
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 187 Вижте си минусите, ваксатроле и после разправяйте чии коментари имат стойност :)
178
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 188 "Как ми повишава шансовете, като го преболедувах и оцелях, значи са ми 100 % без ваксина, а с ваксината не са 100 %. Значи ми ги понижава." Логика и математика: слаб 2. Статистиката показва процента (не)оцелявщи сред сериозно разболелите се антиваксъри, сравнимо със сериозно разболелите се ваксинирани. Няма сила, която може да промени изводите, колкото и да се напъваш ( а се напъваш яко, което ни води пак за това, което казах за отговорността).
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 184 Ваксатроле, има статистика на МЗ за починалите ваксинирани по дни и възрастови групи. Та, в него се вижда, че починалите ваксинирани са масово над 70 год.
176
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Швеция Източник. :))))
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 Рекламирате ги, като спасение, а като Ви посочим неспасените, нямала 100 % ефективност. Тогава защо да си я поставяме, щом няма 100 % ефективност? Как ми повишава шансовете, като го преболедувах и оцелях, значи са ми 100 % без ваксина, а с ваксината не са 100 %. Значи ми ги понижава. Над 27 % са ваксаните, но не са се заразили. За да следим ползите, гледаме заразените, а те са около 15 % от общия брой, ваксатроле и между 5 и 10 % от починалите. Това ще рече, че смъртността им е,
174
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 182 "Казах ти. Моите действия по никакъв начин не допринасят за повишена смъртност." Фактите друго говорят: тук си да агитираш за анитваксърската си позиция, а антиваксърите задръствате болниците, предизвиквайки всички неща, за които говорих. Приказките ти имат нулева стойност.
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела." Значи можем да сме се заразили без да сме разбрали?И после ми обясняват, че мерките имали ефект?Я стига!
172
1
 
4
 
! Отговори
Америка преди 2 години
Проф. Питър Макълоу: "Нека не поставяме знак за равенство между лекия миокардит при заболелите и предизвикания от ваксините. При немалко ваксинирани клиничните проучвания установяват следния механизъм - липидните наночастици се концентрират в сърдечния мускул, той експресира спайк протеина и организмът атакува сърцето на ваксинирания" !
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 179 "са масово над 70-годишни" При 10 човека от 200 е смешно дори да се говори за "масово". Ако само 3ма от тях са с фалшиви сертификати, това е 30% от всички починали ваксинирани за деня, а често починалите васкинирани са 4-5 човека.
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Швеция 174 Чакаме коментара на ваксатрола :) Като лично отговорен за това безобразие.
169
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 171 Можеш да се опиташ, но само толкова. Казах ти. Моите действия по никакъв начин не допринасят за повишена смъртност. Виж обаче ти с твоята пропаганда за ваксините със сигурност си вкарал не един или двама в гроба!
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 177 "Като станат 100 % ваксинираните, ваксинираните починали ще са 100 %, а трябваше да са 0." Даже и т.нар. (от вас) "сигурни и изпитани" ваксини нямат ефективност от 100% антиваксърче, а това са ваксини които просто повишават шансовете ти за оцеляване от вируса, ако се разболееш. А ваксинираните не са "малко" вече. Над 27% са напълно ваксинираните и все повече ще стават. Ако не знаеш какво значи при 27% васкинирани само 5-1% да са починалите никой не може да ти помогне в живота.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178 Щом го казва ваксатролът, значи е...точно обратното :)
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аз 175 Това първо трябва да се докаже, защото ваксинираните починали са масово над 70-годишни и не е ясно защо им е бил фалшив сертификат.
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 173 "Не пропагандираме нищо" Поредния, който не прави връзка между мислите и действията си! Павлов ликува!