Пловдивдски ВУЗ-ове са на онлайн обучение от днес

Ще учат така до отмяна на заповедта за зелен сертификат
21 окт 2021 14:42, Анисия Иванова
5
Пловдивдски ВУЗ-ове са на онлайн обучение от днес
Снимка: БГНЕС

Пловдивдските университети от днес са на онлайн обучение. Причината е изискването на „зелен сертификат“ за студенти и преподаватели, заложена в заповедта на министъра на здравеопазването.

Студентите ще продължат да се обучават дистанционно до влизането в сила на нова заповед на здравния министър, която отменя настоящата. Националното представителство на студентските съвети обаче ще поиска отсрточка за влизането в сила на зеления сертификат за висшите училища.

Още по темата

Със заповед на ректора на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ проф. Румен Младенов учебните занятия и изпити на всички студенти, специализанти и докторанти във вуза ще се провеждат изцяло в електронна среда. Държавните изпити и защитите на дипломните работи ще могат да се провеждат само ако и изпитващите, и изпитваните притежават зелен сертификат. Забранява се достъпът на външни хора и до сградите, и общежитията на университета.

"И ние минаваме изцяло на онлайн обучение", каза ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

В Университета по хранителни технологии също се въвежда електронно обучение, съобщи ректорът проф. Пламен Моллов. „Онлайн ще са както лекциите, така и ликвидационната сесия. Всички административни звена, включително и катедрите, минават на 50 % присъствие“, обясни той пред БНР.

В УХТ още в края на септември са направили проучване колко от преподавателите и от студентите са ваксинирани или преболедували COVID-19. „Данните показаха, че само 10 % от студентите бяха имунизирани, а за 40 % няма никаква информация. При служителите 45% са ваксинирани, а 17% имаха сертификат за антитела“, каза проф. Моллов.

Около 3000 студенти се обучават в УХТ, от които около 600 са в сградата на ВУЗ-а в Пловдив.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство 790 студенти също минават на дистанционно обучение, каза ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак. „70% от колегите или са ваксинирани, или са преболедували“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 2 години
В кое село е централата на вчера.бг?
4
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Все пак е редно да се провеждат присъствени лабораторни упражнения за някои специалности.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това шега ли е? Може ли да си толкова неграмотна??
2
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"отсрточка" ?????
1
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"Пловдивдски" ???? ПловдивДски ... Анисия, Анисия ...