Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица

Тревожещ не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата
19 авг 2021 09:05, Елка Василева
330
Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица
Снимка: архив, БГНЕС

"Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица", обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

"Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата", коментира Кацаров.

Още по темата
Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

"Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови", коментира Кацаров.

"Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

"Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло", допълни Кацаров.

"Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година", каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир", каза Кацаров.

"Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", каза още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
3
 
! Отговори
Баш конспиратор преди 3 години
Ти по-добре прочети коментар 155, а не ми говори за лъва в зоологическата и нежния си сарказъм и забавления. Защото това ще става и е планирано. Войната в Иран е последната стъпка. Пък слагай трета доза за бустър срещу короната, така и така е платена от всички нас без наше съгласие. Накъде отиде светът, аз да плащам хора да участват в медицински експерименти?!!!!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168 "Значи пандемията е свършила за теб, да не се притесняваме? Махнал си маската, ограниченията не важат и няма да важат за теб и завбъдеще?" Както казах, пандемията за мен е история. Спазвам формално мерките, за да пазя тези, които не са се ваксинирали или не могат да се ваксинират, но иначе вече живота ми си тече точно както преди пандемията. В този смисъл за мен тя е приключила, да. :)))
143
1
 
1
 
! Отговори
Диди преди 3 години
А плажуващите на открито, г*з до г*з, не са ли източник на зараза? Всеки втори върнал се от море в Бг е положителен
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 166 Значи пандемията е свършила за теб, да не се притесняваме? Махнал си маската, ограниченията не важат и няма да важат за теб и завбъдеще? Направо си в рая.
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма търпение да си купя малко кодове за чипирани в моя град. Ще ги спукам от работа. Може да ги ползвам и за гладиаторски битки.
140
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 164 "Ония,които вярват във ваксините са се превърнали в хипохондрици." "Ония, които вярват във ваксините" вече се ваксинирахме, и си живеем спокойно, а не се оглеждаме на всеки ъгъл за конспирации и не се тормозим за "ограничения", освен чисто формално. Познай кои са хипохондриците. :)))
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въженце кацаров? дебеличко? или предпочиташ с главата на долу? изборът е твой. скоро с фигуранта ще бъдете погнати и ще оперете пешкирчето на порко за това което иде... глад и мизерия.
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония,които вярват във ваксините са се превърнали в хипохондрици.Действително ли смятат ,че това,което се случва е жизнено важно за тях и не е пресилено и прекалено.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баш конспиратор Иронията е, че призоваваш да се науча на сарказъм, но не схващаш такъв. А къде видя злоба, даже ви се радвам на такива - все едно съм в зоологическа градина. :))))
136
2
 
3
 
! Отговори
Баш конспиратор преди 3 години
160, не ща да го виждам. Той от телефона пръска злоба и агресия. На живо ще ме убие. Няма да рискувам смърт от злобна ваксърска ръка. И се научи на сарказъм. Опс, с ваксина в тялото ти е невъзможно май. Абе, карайте я по-леко ваксите. Уж сте защитени с елексирите на алтруиста Гейтс, но сте много напрегнати и злобеете. Що така?!
135
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 159 "Откъдето става ясно, че има редица случаи на ваксинирани с две дози, които са в критично състояние!" Ау, ужасТ! Даже и в ИДЕАЛНИЯ СЦЕНАРИЙ, 5-10% от ваксинираните не развиват имунитет. Но да не ти пука, важното е да имаш какво да правиш днес. :))))
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баш конспиратор "Вчера се чух с един ваксиниран от 4-5 месеца, гласът му друг направо." Провери ли дали не му е поникнала още една ръка? :))))) Като се имат предвид измислиците, които анти-ваксърите някак си успявате да съчините, е въпрос на време ....
133
3
 
4
 
! Отговори
Баш конспиратор преди 3 години
Който не е преболедувал, да се пази. Ваксинираните повече от неваксинираните непреболедували, защото имунната им система е компроментирана с ваксините - модулирана е по начин, който не е доказан като ефективен, защото още изпитват и тестват, а ваксинираните са тестовите субекти. Световен здравен експеримент в действие. Вчера се чух с един ваксиниран от 4-5 месеца, гласът му друг направо. Все едно говоря с друг човек. Хахахаха, ако и тази конспирация се окаже вярна....освен физиономия и характер
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви трябва на вас актуализация на бюджета. Радев да бърза да връчва мандатите и да се избира редовно правителство. За тях да има актуализация. Явно Радев има други планове. Безвремие. Безвластие. Къща без куче, както каза един коментатор.
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До конспирацията Ето челното заглавие от Ел Паис: Щяхме да преминаваме през клане, ако не бяха ваксините." Лекувай се.
130
1
 
5
 
! Отговори
препърс преди 3 години
Идва криза която ще срине всичко,икономическа,емигрантска,безредиците и хаоса са неизбежни,Бойко си го каза в прав текст зимата магазините ще са празни,евтините лекарства започнаха да ги спират от производство,войната в Иран е все по очевидна,големите сили трупат злато,храни и оръжие оттам е и повишението на цените на всичко,ковид е просто претекст за подготовката
129
2
 
4
 
! Отговори
конспирацията преди 3 години
Отворете el pais, има английска версия. 100% от смъртните случай в Испания са на ваксинирани. Ха. Ама вижте какво пишат - НЕ ЧЕ ВАКСИНАТА Е НЕЕФИКАСНА ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО! ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ ТАКИВА НЕЩА. ВИРУСЪТ Е МНОГО СИЛЕН. ТРЯБВА ВИ НОВА ДОЗА. ХАХАХА АРЕ МАРШ В ОБОРА ПРИ ДРУГИТЕ ОВЦЕ
128
2
 
11
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Тия прословути 1000 лв. ще бъдат ли дадени докторите от ковидарника в Пловдив, дето пишат за умрели живи хора?
127
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147 "В Русия само при 22% ваксинирани със Спутник-V броят на дневните случаи е пъти по-нисък отколкото в страните ваксинирани с Pfizer и AstraZenecca! Защо не се предлагат и руските ваксини, Русия дори предложи да предостави свободно без заплащане лицензи за ваксините всеки да ги произвежда и да ги прилага." Горкия. Спаднаха ли смъртните случаи в Блатото под 790 на ден или още не са? :))))
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наесен ще започне по-скоро мор на ваксинираните с ваксини от партиди за България, любезно изпратени от Бил Гейтс и кликата, но има време...пилците ще се броят така или иначе. Колкото и да злобеете, ваксинираните, знаете, че се прецакахте. Не е нужно да го признавате. Тестът за интелигентност го минахте с 2.