Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица

Тревожещ не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата
19 авг 2021 09:05, Елка Василева
330
Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица
Снимка: архив, БГНЕС

"Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица", обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

"Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата", коментира Кацаров.

Още по темата
Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

"Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови", коментира Кацаров.

"Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

"Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло", допълни Кацаров.

"Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година", каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир", каза Кацаров.

"Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", каза още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел "Да не забравя и дежурния въпрос - изолираха ли вируса, изолирали ли са някога какъвто и да е вирус?" Точно защото лично аз съм отговарял лично на теб на "дежурния" ти въпрос, включително и с линкове (не, че няма изобилна информация по въпроса), и товето пълно игнориране на отговора, съм стигнал до извода, който ти споделих. Добрия тон е също да уважаваш предложените факти, което на теб ти липсва. :)))))
164
1
 
8
 
! Отговори
Робинзоне, преди 3 години
Само глупавият човек си мисли, че неговата истина е обективната и световна истина. И само той се сили да убеди целия свят в правотата й. Ако ще с два, ако ще и с 200 "факта". А престъпникът пък се отличава с това, че е готов да налага своята истина със сила. Ей-в това е проблемът - че в момента дори учените не знаят "истината", но политици и монополисти се силят да наложат своето виждане в своя изгода. Като чуя крайни мнения с претенции за истинност, това веднага ми говори за липса на разум.
163
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя преди 6 месеца не викаше ли, че няма Ковид? А сега к'во стана? Лъгаха хората, че Бойко лъже за Ковид. Използваха настроението на хората за да вземат властта.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да убеждаваш някого и да налагаш мнение?
161
4
 
1
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
На умния човек му трябват 2 факта за го убедиш в нещо.На тъппия и 40 да му кажеш няма да има никакъв смисъл.Това е .
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, че не иска актуализация на бьоджека. Много странно. А уж е от едно котило с канадеца, кокорчо и образователното. Даже не казва, че иска да плаща за залежали и неефективни лекарства като ремдесивир.
159
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел "Няма проблем. Доказваш ми, че има вирус и умрели от него и аз ще се ваксинирам за да пазя другите" Нищо нямам намерение да ти "доказвам". След година и половина развитие по този въпрос, всеки, който досега не е проучил доказателствата за едно или друго, или нарочно се прави на утрепан, или не му стига умствения багаж. И в двата случая трябва да бъде оставен сам на себе си. Останалото е губене на време, от което няма смисъл.
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто свят светува войни и глад винаги са съществували.Но както казват старите хора,щом има луди има и мъдри.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел "Е, поне заради нагласата да пазиш другите." Че, то тая нагласа е част от гражданския договор да живея в обществото. Не е възникнал сега само заради пандемията!
156
1
 
13
 
! Отговори
Кал-Ел преди 3 години
До 179. Е, поне заради нагласата да пазиш другите. Нали виждаш, че от както сакрифайса не е модерен, света се превърна в гадно местенце. Няма герои, няма убити политици. Всеки си вее байряка. До 178. Няма никакви брутални мерки, всичко е постановка. Много от кадрите с репресии и насилие по света са изфабрикувани и изиграни от артисти. Участваме в един голям сървайвър. Още сме на първо ниво - страх и блъф. Чакай да дойдат следващите нива - глад, граждански войни ...
155
6
 
6
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 3 години
Нямам българско гражданство, но стана ли министър председател , ви затварям всички пълен локдаун и задължителна ваксинация.
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този лъже повече от канадския шарлатанин, образователния шмекер и финансовия кокорчо.
153
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези мерки са необходими и в офисите,тъй като всеки си ходи без маска и се мислят за безсмъртни. Там е един от най-големите развъдници на бацили
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел "До 170. Много съм благодарен, че мислиш за мен и ме пазиш с маската си. Къде да те черпя една бира? За мен пландемията не е започвала, както и за 95% от българите." Е, няма нужда чак да се черпим за нещо, което "не е започвало" :)))))
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам.Но животът си изглежда съвсем нормален.Почти нищо страшно не се случва освен брутални мерки ,които ни налагат.В живият живот не срещам тези страхотнии, за които медиите екзалтирано ни вменяват.През тези години на пандемия само една позната получи инсулт.
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баш конспиратор Добре ли сте?
149
0
 
1
 
! Отговори
Баш конспиратор преди 3 години
Прочети си коментара, тогава и се погледни как звучиш...злобааааааааааааааа. Хахахаха
148
0
 
8
 
! Отговори
Кал-Ел преди 3 години
До 170. Много съм благодарен, че мислиш за мен и ме пазиш с маската си. Къде да те черпя една бира? За мен пландемията не е започвала, както и за 95% от българите.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баш конспиратор "Ти по-добре прочети коментар 155, а не ми говори за лъва в зоологическата" Не ми казвай какво да чета, това го решавам аз :))))) и като казах зоологическата нямах предвид лъвове :)))) И не ми давай съвети, които не си в позиция да даваш, че изглеждаш като натегач :)))
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кацаров да подава оставка за обявената жива жена за мъртва! Щом ще се искат оставки в МВР заради няколко провенили се служители-по същата логика трябва да се иска и оставката на Кацаров заради обявен жив човек за мъртъв.