Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица

Тревожещ не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата
19 авг 2021 09:05, Елка Василева
330
Кацаров: Мерки срещу COVID-19 вероятно още другата седмица
Снимка: архив, БГНЕС

"Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица", обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

"Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата", коментира Кацаров.

Още по темата
Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

"Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови", коментира Кацаров.

"Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

"Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло", допълни Кацаров.

"Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година", каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир", каза Кацаров.

"Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", каза още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хората не бяха такива отявлени страхливи лалугери, никой нямаше да може да ги управлява. Но уви, голем бъз ни тресе. Да не умрем случайно, да не ни пресече черна котка път. И затова живеем като затворници. Затворници в себе си. Страхливи, негодни твари повечето. Не всички, останалите ни управляват. Бийте си ваксината несгодна и се разкарайте от полезрението.
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел "Никога не си ми давал линкове за изолиран вирус, освен от някакви жълти сайтчета и вестници в които следващата новина е как Мегн е ухапала Хари." Млко трудно ще е си виждал такова нещо от мен, тъй като съм ти давал линкове към британската здравна каса, в която такива лникове няма, както и линкове към самата секвенция на вируса. Останалите ти "изисквания" са бълвоч на човек, който си няма идея за какво говори, като това, че в "инжектираните се намирали всякакви работи"
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да си ходиш!!! Не си ли за пенсия и ти?
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
214, колко ти плащат да се правиш на шyt?
181
10
 
2
 
! Отговори
Тъжно преди 3 години
Много *** народ сме ние и за жалост тази простотия ще отнеме много човешки животи. Но и това е без значение за българина, какво като умрат нек'ви още 20000 човека. Ние сме изправени пред хуманитарна катастрофа. А вие може да си пишете абсолютни глупости по цял ден, но от неизбежната реалност няма как да избягате. И не разчитайте на това, че сте го преболедували защото около 20% от преболедувалите се разболяват повторно, особено ако първото боледуване е било безсимптомно или леко.
180
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не схванахте ли? Спускат им отгоре програмата. Тук няма лично мнение и позиция. Казват ти, че ако искаш да си министър трябва да говориш по определен начин в полза на ваксините и ти говориш. Иначе шут в гъ+зо. Не виждате ли, че мнения извън мерките и ваксините биват безкомпромисно изтривани и заличавани вовеки.
179
5
 
2
 
! Отговори
Свадбар преди 3 години
г-н Кацаров никой не работи във момента на 50 % А НА 100 даже и повече свадбари почти всяка вечер,да се намали капацитета ама не само на хартия и на думи ада има реални проверки без наши и ваши хора,какво чакате още
178
2
 
3
 
! Отговори
всички ставаме... преди 3 години
.... заложници на болници без персонал и апаатура - опразнени заради ниски заплати .И интересно до кога тази държава ще има пари да дава на затворени бизнеси ,и;и те нарочно затварят само бизнеси във който традиционно се работи я без осигуровки я на 4-часа и се разчита на бакшиш ,затварят разни дребни ЕТ-та който едвам си плащат осигуровките и никакъв данък печалба --и по тоя начин държавата почти нищо не им плаща , а ако затворят няколко завода и държавата ще фалира затова те могат да се зараз
177
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си спярл за да вземеш подарена спринцовка от човека който казва, че трябва да се намали популацията в световен мащаб?
176
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кал-Ел....Абе ти така и не си обяснил, какво означава "изолиран вирус". Това с човека-картоф ниой не ти го е предлагал. Виж колко хора се опитват да ти помогнат, ами ти сам не знаеш, какво искаш.
175
0
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 3 години
До Алтерниращ веганист. Така ли ви учат в офисите на лъжата - когато нямаш какво да кажеш и си притиснат, особенно ако защитваш мъртвородена кауза -- започвай с личните нападки?
174
1
 
5
 
! Отговори
Кацаров ще си ходи преди 3 години
Децата щели да ходят на детски градини за да пренасят заразата до последно ! А щели да спрът отново старите ни познати ,тоя танц го играхме и знаем ,че не води до спад на заболетите заради самото спиране от работа на една четвърт от хората ,а заради естествено преминаване на пика на болеста и после се играе пак същия цирк и точно преди лятото изведнъж някак си всичкото вирус изчезва и отварят хотелите ...Каца ! ВЪН ! ОСТАВКА ! Ние няма да си седим вкъщи заради болници без персонал и апаратура .
173
1
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Събития на закрито???!!!!Хората са на плажа!!
172
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 3 години
За нищоправене да вземаш заплата е това чудо на снимката. Като не правиш нищо за нищо не си виновен! А те хората си разболяват щот има болест и щот не се пазят, ама тоя ги чака в болниците подготвен. Купил е и Черни човали. От всичко което се случва и ще се случи само тоя Кацаров няма да разбере,че е здравен министър, не счетоводител.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
196, заради мен ( антиваксър заклет) никой не е умрял. Ти си престъпник, защото насаждаш агресия и пропагандираш ***
170
1
 
1
 
! Отговори
Андонов преди 3 години
Факти.Къде е коментарът ми.Истината боли.Какво е това АНОНИМЕН?Срамувате се от имената си???
169
4
 
4
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 3 години
До Кал-Ел: Имаш сериозен проблем. Преосмисли светогледа си, вероятно имаш нужда от специализирана помощ. Побързай да я потърсиш. Ваксините и ковида са вторичен проблем за теб.
168
6
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 3 години
Не се занимавайте с "кал-ел". Той е от ония най-убедените че вирус не съществува, всичко е измама, маските са инсртумент за подтискане на народа, ваксините са контрол на популацията и прочее простотии. Напълно чипосан е. Твърденията "Да, имам глава на раменете си и мозъка ми работи на режим теза + антитеза = синтез" и "инжектирам с графен оксид, хидрогел и нанотехнологии" са напълно несъвместими-няма как някой който има нормален разсъдък да говори за графен оксид и нанотехнологии (във ваксините)
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошите новини за медиите са като манна небесна.Що за новина е добрата новина.
166
17
 
3
 
! Отговори
До Кал-Ел преди 3 години
Човече, определено не си добре. Антиваксър е диагноза. Много сте глу па ви, заради вас бая народ измря и ще измре. От 5 милиарда ваксинирани във всички страни, точно ти лентяй такъв разбра конспирацията. Тъй никой друг не се усети. Я кажи *** ко, с какви уреди установи всички проблеми с ваксините? Нима разполагаш с електронен микроскоп? Нима правиш изследване на 10 000 ваксинирани, с което да докажеш вредата? Кажи бе, как по-дяволите установи всички вредни въздействия?