От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет

Пеканов: След година друг ще решава вместо нас
27 юни 2024 15:50, Инна Ангелова
125
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Снимка: БГНЕС

Атанас Пеканов направи коментар на излезлия вчера доклад на ЕК, според който страната ни не е готова да влезе в еврозоната през януари 2025 година. Бившият вицепремиер по управление на европейските средства допълни, че заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет.

"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд", каза Пеканов пред Нова.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск", допълни още бившият вицепремиер.

Още по темата
Той добави, че влизайки в еврозоната, предимствата ще са политически, геополитически и институционни. Еврото ще донесе със себе си реформи - “ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", допълни Пеканов.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна, а това е повишило инфлацията.

"Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро. Това са 20%. Петканов допълни, че е притеснен дали ще може да вземем повече.

“Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
ЕС с нови мита за украинските яйца и захар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
5
 
! Отговори
референдум преди 2 дни
за еврото.........................защо БГ-политици не искат референдум???Нали има демокрация, бе..................и обикновените хора и народът трябва да си кажат тежката дума???
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Обратното е.Откога е станал обратен и тоя?
100
1
 
6
 
! Отговори
напротив преди 2 дни
България губи суверенитет като се отказва от националната си валута - българския лев и приема еврото!!!
99
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 дни
Тоя пухкавелко го чакаме в Централния Софийски! Ще загуби девствеността си!
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Май е обратното
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
патканов пак е дърпал бело
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако сме вътре в Еврозоната ние бихме имали 1 глас от 20, и то не на всяко събрание. Може ли да влезе в подробности как по-точно ние ще решаваме? Другите винаги ще решават вместо нас, а от нашето мнение не се интересува никой.
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Точно обратното пеканков, точно обратното! Как пък тез от твоя сой, все говорят обратното на истината?
94
1
 
6
 
! Отговори
Др Пеканов преди 2 дни
и аз като "полуковника" доктор ми е само прякор щото даже висше не съм взел. Обаче съм първа дружка на къдравата Сю, заедно ходим на сауничка в Правец с Асен и Шпекофф, и заедно ни пердашат големите чичковци.
93
1
 
6
 
! Отговори
Датчанин преди 2 дни
не сте само вие унгарци. и ние сме много зле. едно време едни фашунги тука казаха не на ЕСССР и ЕСССР за да ни приеме ни даде пълна автономия и сега нито евро нито бежанци. И народът ни го е закъсал съвсем, по всички проучвания най щастлив от всичките в света. Копенхаген никакво дайвърсити - едни руси мацки ходят полуголи и никой не ги генгбенгва като в германия и швеция, никой не смуче социалки, никой не ръга с ножове, няма и джамии. Мъка, мъка...
92
1
 
10
 
! Отговори
Горките унгарци преди 2 дни
Съвсем останаха без суверенитет. Не стига че не приемат бежанци, не стига че няма да пращат оръжия, пари и войници в украйна, ами не искат и еврозоната. Живи да ги ожалиш.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 1 РУБЛА =2 СТОТИНКИ Абе тъъпак соороски колко стотинки е Йената бе чворре? А колко стотинки е турската лира бе михлюз?
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ха ха ха ... тоя наглия лъъжец ни будалка, че сме имали СУВЕРЕНИТЕТ и сме щели да го загуим??? Не можеш да загубиш нещо, което отдавна са ти го отнели.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ходещата некадърност си има име - Пеканов.Този к...н е най - виновния за последвалите забавяния.А юмрука на Радев опосредства всичко.
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Приемане на еврото е загуба на суверинитет . Защо САЩ или Швейцария не приемат еврото за да не ,,загубят суверинитет,, ??? Поредния шарлатанин . САЩ и Швейцария щели да си загубят суверинитета за разлка от хитър га.ня селския тарикат :)))))))) Къде ги намирате тия смешници ????? Суверинитета :)))))))))) Тоя токова разбира от икономика и суверинитет колкото магаре от космос .
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Суверните е без чужда намеса и валутата на дадената държава това е и знак на уважения каквито вие нямате
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Губи докато си мислим че ще станем богати заради някой който си мисли че ще стане богат
85
1
 
9
 
! Отговори
а преди 2 дни
за суверенът нещо да каже,по добре никакви пари да не получаваме от ЕС и без това ги крадът и стотинка не дават на народа -загубата е само за недосегаемите о тзакона политкрадци
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Губя мозъчни клетки докато му чета глупостите на тоя. Откъде ги намирате такива мозъчни инвалиди, не знам.
83
1
 
8
 
! Отговори
Ох Че Убавец преди 2 дни
дали вече си има Приятел?!